Η γιαγιά μου, από τα Παλαιοφάρσαλα, συνήθιζε να φτιάχνει το τυρί της και και να το κρεμάει στο τουλούμι προτού το βάλει στην άλμη. Θυμάμαι ακόμη τη γεύση του. Μια φέτα, σκληρή και γλυκά αλμυρή, που όταν μπαίνει σε τηγανίτες από πατάτα δίνει ένα θαύμα αποτέλεσμα! Για όσους δεν έχουν μια τέτοια σπιτική φέτα –που όντως πολύ σπάνια μπορεί να βρει κανείς σήμερα –θα διαλέξουν μια σκληρή φέτα, κατά προτίμηση τουλουμίσια.
Υλικά για 4-5 άτομα
1 κιλό πατάτες για πουρέ, καλά πλυμένες
χοντρό αλάτι
1 κ.σ. βούτυρο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 μανιτάρια λευκά, σε κυβάκια
200 γρ. φέτα σκληρή, χοντροτριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το τηγάνισμα
έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
100 γρ. φέτα για το τελείωμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Καλύπτουμε την επιφάνεια ενός ταψιού και αραδιάζουμε μέσα τις πατάτες. Τις ψήνουμε , τις ξεφλουδίσουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα προσθέτουμε στις λιωμένες πατάτες, μαζί με τη φέτα, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Στη συνέχεια απλώνουμε μια λαδόκολλα και στρώνουμε τον πουρέ κατά μήκος της φαρδιάς πλευράς. Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό διαμέτρου 6-7 εκ. και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.
Κατόπιν το κόβουμε σε φέτες, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Για το τελείωμα, σκουπίζουμε το τηγάνι και τρίβουμε μέσα λίγη φέτα να καψαλιστεί.
Προσθέτουμε 1½ κ.γ. βούτυρο, το βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά και το ρίχνουμε επάνω από τις τηγανητές ροδέλες.
TIP
Δεν είναι απαραίτητο να αλευρώσουμε τις ροδέλες προτού τις τηγανίσουμε. Εξαρτάται από το αν θέλουμε να έχουν κρούστα ή όχι.