Υλικά
1 φύλλο σφολιάτας, σε θερμοκρασία δωματίου
λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Για την γέμιση
4-5 μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
1-2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
3-4 κ.σ. ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή
1 φλ. σταφίδες, ξανθές
1 φλ. καρύδι, χοντροσπασμένο (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Σε καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια στρώνουμε το φύλλο σφολιάτας, το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το ανοίγουμε λίγο περνώντας το λίγο με τον πλάστη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Απλώνουμε τη γέμιση στη μέση του φύλλου και κατά μήκος αφήνοντας κενό αριστερά και δεξιά. Κλείνουμε προσεκτικά διπλώνοντας πρώτα τις στενές πλευρές του φύλλου και κατόπιν της φαρδιές.
Με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια του στρούντελ με το αβγό και με ένα μυτερό μαχαίρι το χαράζουμε ώστε να «αναπνέει» κατά την διάρκεια του ψησίματος. Μεταφέρουμε το στρούντελ σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και το ψήνουμε για περίπου 30-35 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Tips
Η ποσότητα ζάχαρης εξαρτάται από το πόσο γλυκό το θέλετε αλλά και από το πόσο ώριμα και γλυκά είναι τα μήλα.
Η ποσότητα της κανέλας εξαρτάται επίσης από την προτίμησή σας ή όχι στο συγκεκριμένο μπαχαρικό.
Θα έκανε πολύ καλή παρέα σε μια μπάλα παγωτό βανίλια.