Στις αρχές του 19ου αιώνα ένα παχύσαρκο άτομο αποτελούσε αξιοθέατο. Το 1806 στην Αγγλία, για παράδειγμα, οι άνθρωποι πλήρωναν απλά και μόνο για να δουν τον Βρετανό Daniel Lambert που ζύγιζε 335 κιλά.

Από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Από τη μια η παχυσαρκία έχει γίνει καθημερινό φαινόμενο και η ζωή δείχνει να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο σε αυτό (υπερμεγέθη ρούχα, οχήματα ειδικής κατασκευής, light προϊόντα, διαιτολόγοι, γυμναστήρια κ.ά.). Από την άλλη όμως αποτελεί μια επικίνδυνη για την ανθρωπότητα κρίση την οποία προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σήμερα καταναλώνουμε ίδιες ποσότητες τροφής και ασκούμε το σώμα μας περίπου όπως οι γονείς και οι παππούδες μας, ωστόσο εκείνοι ήταν κατά μέσο όρο 20 κιλά ελαφρύτεροι από εμάς. Τι μας παχαίνει; H βιομηχανοποιημένη τροφή την οποία κατά κόρον καταναλώνουμε.

Το 1970, στην Αμερική του Νίξον, ο ειδικός στα γεωργικά θέματα Earl Butz, θυσιάζει την ποιότητα στο βωμό της ποσότητας μαθαίνοντας όλη την υφήλιο να καταναλώνει το φθηνό καλαμπόκι το οποίο υπερπαράγει. Οι θερμίδες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς τα τηγάνια γεμίζουν φθηνό καλαμποκέλαιο και οι προκατασκευασμένες τροφές με σιρόπι καλαμποκιού. Ακολουθούν τα αναψυκτικά και τα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών και υψηλής θερμιδικής αξίας.

Το στοίχημα της βιομηχανίας τροφίμων στα 1990 είναι να χαμηλώσει θερμίδες και λιπαρά διατηρώντας τη γεύση. Η νέα γενιά τροφίμων παράγεται πλέον στα χημικά εργαστήρια.

Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες ερίζουν ως προς τις επιπτώσεις όλων αυτών στον ανθρώπινο οργανισμό. Παχυσαρκία, καρδιακά προβλήματα, συγκέντρωση λίπους και ζαχάρων σε ζωτικά όργανα είναι μόνο μερικά από τα θέματα που προκύπτουν, ενώ οι εταιρείες αρνούνται τις ευθύνες τους.

Πρόσφατα, μάλιστα, τίθεται θέμα σήμανσης επικίνδυνων τροφών, παρόμοιας με αυτή των τσιγάρων, αλλά και φορολόγηση του junk food για την αποτροπή κατανάλωσής του. Η ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή τροφίμων – βασικό πυλώνα της παγκόσμιας οικονομίας – και στην υγεία των πληθυσμών είναι πολύ λεπτή και συνεχώς δοκιμάζεται.

Διαβάστε το εκτενές ρεπορτάζ του Guardian εδώ: https://apps.facebook.com/theguardian/business/2012/jun/11/why-our-food-is-making-us-fat