Η παρουσία της δεν είναι διακριτική. Την ουρά και τα μουστάκια της τα νιώθεις σε όλες τις σελίδες του βιβλίου. Είναι η τιμώμενη ηρωίδα.

Η γάτα του Πορτοβέκιο είναι άλλωστε εκείνη που οσφραίνεται πρώτη και γεύεται πάντα τα ορεκτικά, τα κυρίως πιάτα και τις διάφορες λιχουδιές, που με τόση μαεστρία μαγειρεύονται από τις νοικοκυρές της φανταστικής κερκυραϊκής πόλης, Πορτοβέκιο.

O,τι γεύεται, μπορούμε κι εμείς να το γευτούμε με τη σειρά μας γιατί η συγγραφέας, Μαρία Στράνη-Ποτς, καθώς μας διηγείται μια πολύ τρυφερή και ανθρώπινη ιστορία, παράλληλα μοιράζεται μαζί μας λουκούλλειες συνταγές με αφετηρία την Κέρκυρα και μαγειρικές διαδρομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η συκομαïδα, το μπουρδέτο, η παστιτσάδα, το σοφρίτο, τα μπιζέλια γιαχνί, οι λουκουμάδες, τα γιαπράκια συν άλλες 19 συνταγές έχουν την τιμητική τους και κάθε μία από αυτές είναι μια πρό(σ)κληση για τους σιελογόνους αδένες μας!

Ενα έχω να πω: η πένα της Στράνη-Ποτς ξέρει πώς να συνδυάζει το μυθιστορηματικό τερπνόν μετά του γευστικού ωφελίμου.

Η γάτα του Πορτοβέκιο της Μαρίας Στράνη-Ποτς κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.