Υπήρξε η εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όταν ο «δαίμονας» ήταν το αλκοόλ. Μετά, ο εχθρός της υγείας ήταν το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Πλέον, οι ερευνητές στοχοποιούν τον ύπνο, όταν ξεπερνάει τις οκτώ ώρες. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα αυστραλών επιστημόνων, πάνω από εννέα ώρες ύπνου την ημέρα βλάπτουν σοβαρά την υγεία και μάλιστα όσο το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Και ενώ ο ύπνος λειτουργεί ευεργετικά στον οργανισμό όταν κοιμόμαστε περίπου οκτώ ώρες την ημέρα, τα πράγματα αλλάζουν όταν ξεπερνούμε το όριο αυτό.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ μελέτησαν τις υπνικές συνήθειες 230.000 ανδρών και γυναικών και το συμπέρασμα είναι πως όσοι κοιμούνται πάνω από εννέα ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με αυτούς που κοιμούνται το τυπικό οκτάωρο. Οι αυστραλοί επιστήμονες παρατήρησαν ακόμη πως ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται για τους ανθρώπους που έχουν και μειωμένη σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα, ο συνδυασμός των πολλών ωρών ύπνου με την καθιστική ζωή μπορεί να είναι τόσο θανατηφόρος όσο το κάπνισμα, περιορίζοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.
Βέβαια, δεν κινδυνεύουν από πρόωρο θάνατο μόνο οι υπναράδες, αφού δεν βλάπτει μόνο ο πολύς ύπνος. Βλάπτει και ο λίγος. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, περίπου το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού δεν κοιμάται περισσότερο από έξι ώρες ημερησίως, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 12%. Τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τις Αρχές να καταρτίσουν προγράμματα στα σχολεία και στις εταιρείες, συμβουλεύοντας σωστά τους πολίτες για τις ώρες που πρέπει να αφιερώνουν ημερησίως στον ύπνο.
Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας έρχονται να ενισχύσουν τα ευρήματα άλλης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS One». Σύμφωνα με αυτήν, στις ηλικίες 65 έως 89 ετών, ο πολύς ύπνος συσχετίσθηκε με εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.
ΚΑΡΔΙΑ
Ριψοκίνδυνες χαρές
Η καρδιομυοπάθεια Τακοτσούμπο ή «σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς» έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα μια ξαφνική και παροδική εξασθένηση των καρδιακών μυών και προκαλείται από έντονο συναισθηματικό στρες, όπως θλίψη, θυμό ή φόβο. Οι ασθενείς νιώθουν πόνο στο στήθος και δυσκολία να αναπνεύσουν, ενώ μερικοί μπορεί να πάθουν και έμφραγμα. Πρόσφατα, ελβετοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καρδιά ορισμένων δεν «ραγίζει» μόνο από δυστυχία, αλλά και από ευτυχία, και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για το «σύνδρομο της ευτυχισμένης καρδιάς». Η μελέτη αποκάλυψε ότι σε ποσοστό 4% τα περιστατικά «ραγίσματος» της καρδιάς πυροδοτήθηκαν από κάποιο ευχάριστο γεγονός, όπως ένα πάρτι γενεθλίων, ένας γάμος, η νίκη της αγαπημένης ομάδας, η γέννηση ενός εγγονιού, η συνάντηση με έναν παλιό φίλο, τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια κ.ά.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Σβήνουν οι φωτιές
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ερευνας Υγείας που παρουσίασε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, το 27,3% των Ελλήνων καπνίζει καθημερινά. Το ποσοστό αυτό είναι εμφανώς μειωμένο σε σχέση με το αντίστοιχο της αμέσως προηγούμενης έρευνας, του 2009, η οποία διεξήχθη από την ίδια Αρχή, με την ίδια μεθοδολογία, και έφθανε το 31,9%. Το αισιόδοξο μήνυμα για τα αποτελέσματα της πρόληψης στη χώρα μας υπογραμμίζει και η αντίστοιχη μείωση από 6% σε 5,2% στο ποσοστό των ευκαιριακών καπνιστών. Ακόμη, το 15,8% των ερωτηθέντων έχει διακόψει το κάπνισμα εδώ και περισσότερους από έξι μήνες, ανεβάζοντας το ποσοστό των μη καπνιστών στο 67,5%.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ