Είναι μία ακόμα περίπτωση όπου η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά και η ευρηματικότητα οδήγησαν στην καινοτομία. Ο Δημήτρης και ο Τάσος Βούλγαρης, αρχαιολόγος και προγραμματιστής αντίστοιχα, είναι τα δύο νέα παιδιά από τον Αχινό Φθιώτιδας που εντόπισαν μια σημαντική έλλειψη στην αγορά εφαρμογών της Apple και αποφάσισαν να την καλύψουν. Δημιούργησαν, λοιπόν, μαζί το «Greece: History and Culture», τη μοναδική, μέχρι στιγμής, εφαρμογή για iPhone και iPad, που παρουσιάζει την ελληνική ιστορία, προϊστορία και πολιτισμό. Στόχος της είναι να λειτουργήσει ως μια ελληνική ιστορία τσέπης, όπου θα προσφέρονται σε ηλεκτρονική μορφή πλούσιες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το παρελθόν της ελληνικής κοινωνίας και κληρονομιάς. Ο Τάσος Βούλγαρης μοιράστηκε μαζί μας όσα χρειάστηκαν να γίνουν μέχρι «την πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής» του, καθώς και για τα μαθήματα ιστορίας που έχουμε όλη ανάγκη.
Πώς ξεκίνησαν όλα;
Το μέρος από το οποίο καταγόμαστε εγώ και ο αδερφός μου έπαιξε σημαντικό ρόλο, γιατί έχει μεγάλη ιστορία και απίστευτα αρχαιολογικά μνημεία. Καθώς μεγαλώναμε, λοιπόν, είχαμε παντού γύρω μας την αρχαία ελληνική ιστορία και, επομένως, το ερέθισμα υπήρχε πάντα μέσα μας. Οταν διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει κάποια εφαρμογή για την αρχαία ελληνική ιστορία, αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε εμείς.
Πώς ήταν η όλη διαδικασία;
Η δημιουργία της εφαρμογής μας πήρε πάνω από τρεις μήνες, χρειάστηκε απίστευτη δουλειά και πάρα πολλές ώρες. Ασχοληθήκαμε αποκλειστικά μόνο εμείς οι δύο, ο αδερφός μου ετοίμασε όλα τα κείμενα και τις πληροφορίες και εγώ το πρόγραμμα που θα τα μεταφέρει όλα αυτά στην οθόνη. Χρειάστηκαν πολλές στερήσεις και δουλειά χωρίς ιδιαίτερα μέσα, απλά και μόνο με έναν υπολογιστή και ένα κινητό τηλέφωνο για τις δοκιμές. Από τη στιγμή που εφαρμογή ήταν έτοιμη, έπρεπε να ακολουθήσουμε μια διαδικασία που είναι στάνταρ από την Apple. Αρχικά, θα έπρεπε εγώ να γίνω πιστοποιημένος προγραμματιστής για προϊόντα και έπειτα να υποβάλλουμε την εφαρμογή σε αυτούς για έγκριση. Είναι πολλές οι παράμετροι που ελέγχονται, από την ποιότητα της κατασκευής, μέχρι και ότι δεν συγκρούεται με πνευματικά δικαιώματα άλλων.
Και ξαφνικά, ήρθε το μεγάλο ναι;
Αφού είχε περάσει ένα διάστημα δύο εβδομάδων, ένα ωραίο πρωί ξυπνάω έχοντας ένα e-mail, το οποίο λέει «συγχαρητήρια, η εφαρμογή σας εγκρίθηκε και είναι πλέον διαθέσιμη στο App Store». Είναι μια από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής μου, επαγγελματικά τουλάχιστον. Μάλιστα, εκτός από την έγκριση μου ήρθε και η πρώτη πώληση της εφαρμογής από έναν αμερικάνο. Πραγματικά δεν έχω ιδέα πώς την ανακάλυψε.
Ποια ήταν η αρχική ανταπόκριση του κόσμου;
Τις πρώτες μέρες κινηθήκαμε σχετικά ήσυχα, γιατί δεν είναι φυσικά εύκολο να σε ανακαλύψει κάποιος ανάμεσα σε πάνω από ένα εκατομμύριο εφαρμογές. Υπήρχαν καθημερινά πωλήσεις, δεν πέρασε καμία μέρα χωρίς να αγοράσει κάποιος την εφαρμογή. Αυτό μας εμψύχωνε και μας έδωσε τη δύναμη να πιστέψουμε ότι υπάρχει μέλλον. Πάνω απ’ όλα, αυτό που μας ανέβασε τη ψυχολογία είναι ότι δεχτήκαμε από την αρχή πάρα πολύ καλά σχόλια. Μακάρι βέβαια να μπορούσαμε, τουλάχιστον στους έλληνες, να τη δίναμε δωρεάν. Από τη στιγμή, όμως, που έχουμε εγκαταλείψει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, προσπαθούμε τουλάχιστον να βγάλουμε τα έξοδα της ανάπτυξης. Αν βέβαια πάει καλά και στο εξωτερικό, θα μπορούσαμε να έχουμε και κάποιο σημαντικό κέρδος. Μέσα στον Ιούνιο θα βγάλουμε και το πρώτο update για το οποίο δεν χρειάζεται κάποιος να πληρώσει κάτι επιπλέον.
Η εφαρμογή κυκλοφορεί προς το παρόν μόνο στα αγγλικά, έτσι;
Σύντομα θα κυκλοφορήσει και η ελληνική έκδοση, αλλά αρχικά επιλέξαμε αγγλικά για δύο λόγους, και επειδή δεν είχαμε χρόνο, αλλά και επειδή θεωρήσαμε ότι με τα αγγλικά θα είχαμε αρχικά μεγαλύτερη απήχηση. Η εφαρμογή έχει αγοραστεί σε πάνω από 35 χώρες, κυρίως στην Αμερική, όπου υπάρχουν σίγουρα και πολλοί Ελληνες, αλλά και από χώρες που δεν θα περιμέναμε ποτέ, όπως είναι το Ελ Σαλβαδόρ, η Κολομβία, το Μεξικό, η Σιγκαπούρη και η Νέα Ζηλανδία. Απευθύνεται φυσικά και σε τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας.
Μέχρι ποιο σημείο της ελληνικής ιστορίας μας πάει η εφαρμογή; Πόσο εύκολο ήταν να κρατήσετε γενικότερα τις ισορροπίες;
Φτάνει μέχρι τη χρονική περίοδο του 1941, εκεί σταματάμε και επιλέξαμε να μην προχωρήσουμε γιατί είναι ευαίσθητο το αντικείμενο της μεταπολεμικής περιόδου, είναι νωπές και κακές οι μνήμες που έχουμε από εκείνη την περίοδο. Η εφαρμογή δεν είναι ένα εγκώμιο της Ελλάδας, εξετάζουμε ψυχρά και αντικειμενικά την ιστορία της, χωρίς να παίρνουμε ιδιαίτερη θέση ή να κρίνουμε, απλώς εξιστορούμε. Βασικά, έχουμε προσπαθήσει να μην μπούμε σε υπερβολικές λεπτομέρειες που μπορεί να γίνουν και βαρετές. Για κάθε χρονική περίοδο έχουμε δημιουργήσει μεστά και περιεκτικά κείμενα που περιλαμβάνουν τα σημαντικότερα στοιχεία. Η ανάγνωση, άλλωστε, σε μια κινητή συσκευή δεν είναι και η πιο εύκολη.
Οι έλληνες, μέσα στην κρίση που ζουν, συχνά προτάσσουν τον αρχαίο πολιτισμό τους ως άμυνα. Τι περαιτέρω μπορεί, όμως, να τους προσφέρει η ιστορία;
Η κρίση που ζούμε σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, πέρα από το ότι είναι καθαρά οικονομική, έχει και πολλές αιτίες, αλλά και παράγοντες. Κάτι το οποίο είναι καθοριστικό είναι η κρίση παιδείας και πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει, λοιπόν, το γνωστό ρητό που λέει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και διδάσκει και μέσα από την εφαρμογή έχω εντοπίσει πολλούς παραλληρισμούς με το σήμερα. Οι έλληνες θα μπορούσαν, λοιπόν, να πάρουν από την ιστορία παραδείγματα που όχι μόνο θα τους εμπνεύσουν, αλλά και θα τους κάνουν καλύτερους, βοηθώντας τους να αποφύγουν μελλοντικά λάθη.