Είναι μόλις 14 χρονών, αλλά ο Πέτρος Δημητρακόπουλος έχει ήδη δημιουργήσει δύο εφαρμογές για iPhone και iPad. Η αρχή έγινε με την Acculoc, μία εύχρηστη εφαρμογή προσανατολισμού και προσδιορισμού της ακριβής τοποθεσίας ενός ατόμου. Στη συνέχεια ο Πέτρος, με αφορμή τη δική του παραμονή ως βρέφος σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, δημιούργησε τη ΜΕΝΝ. Το πρωτότυπο application αποτελεί ένα σωτήριο εργαλείο για όλους τους γονείς το μωρό των οποίων νοσηλεύεται σε αντίστοιχες μονάδες.
Πότε ακριβώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τις εφαρμογές;
Το καλοκαίρι του 2010, λίγο πριν τελειώσει το σχολείο, έκανα μία συμφωνία με τους γονείς μου: αν έγραφα πάνω από 17 στις εξετάσεις, θα μου επέτρεπαν να πάρω με το χαρτζιλίκι μου ένα Mac για να αρχίσω να ασχολούμαι με την δημιουργία εφαρμογών για iPhone και iPad. Την μέρα λοιπόν που πήραμε τους βαθμούς των εξετάσεων και είδα ότι είχα γράψει πάνω από 17 πήγα σε ένα κατάστημα που πουλούσε προϊόντα Apple και αγόρασα με τα χρήματά μου -και με χρήματα τα οποία την τελευταία στιγμή μου έδωσαν οι γονείς μου- ένα Mac mini. Την επόμενη μέρα πήγα και σε ένα βιβλιοπωλείο που πουλάει εξειδικευμένα βιβλία για υπολογιστές και αγόρασα ένα βιβλίο για την ανάπτυξη εφαρμογών. Και κάπως έτσι άρχισε ένα καινούργιο hobby.
Πως κατάφερες να τις δημιουργήσεις σε τόσο νεαρή ηλικία; Ήταν κάτι που έμαθες μόνος σου;
Για μένα, η δημιουργία εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα είναι ένα είδος τέχνης. Άρα όσο περισσότερη φαντασία έχεις, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα μπορέσεις να παράγεις. Συνήθως, όσο πιο μικρός είσαι τόσο περισσότερη φαντασία έχεις. Φαντάστηκα λοιπόν κάτι το οποίο μπορούσα να υλοποιήσω με τις γνώσεις που είχα αποκτήσει. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο πατέρας μου, ο οποίος, όντας επαγγελματίας προγραμματιστής και έχοντας αρκετή εμπειρία, με βοηθάει να λύσω κάθε μου απορία. Θα έλεγα ότι μου δείχνει τον τρόπο και όχι την λύση.
O Πέτρος Δημητρακόπουλος
Βρήκες εύκολα ανταπόκριση από την Apple για να αρχίσουν όντως να λειτουργούν ως applications; Ποια βήματα ακολούθησες για την προώθηση τους;
Στην αρχή, υπέβαλλα την πρώτη μου εφαρμογή –Acculoc- με τον λογαριασμό του πατέρα μου και γενικά δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα με την Apple. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση το επίπεδο οργάνωσης της εταιρείας αφού όλη η επικοινωνία γίνεται μέσω internet και μόνο αν προκύψει κάποιο πρόβλημα, η Apple επικοινωνεί με τον δημιουργό της εφαρμογής τηλεφωνικά. Στη συνέχεια αποφάσισα να φτιάξω δικό μου λογαριασμό στην Apple πληρώνοντας το σχετικό αντίτιμο. Για την προώθηση των εφαρμογών μου, χρησιμοποιώ τα forum διάφορων sites που σχετίζονται με τα προϊόντα της Apple, αλλά και τα social media. Σημαντική είναι η βοήθεια της μητέρας μου που προωθεί τις εφαρμογές μου και σε άλλα σχετικά sites.
Εμπνεύστηκες τη δημιουργία του ΜΕΝΝ από τη δική σου παραμονή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ως βρέφος. Μίλησε μας για αυτή την εμπειρία και τους λόγους ύπαρξης του ΜΕΝΝ ως εφαρμογή.
Γεννήθηκα με ένα βαρύ ιστορικό, το οποίο γνωρίζω από την αρχή της ζωής μου και συζητιέται πάντα ανοιχτά στη οικογένειά μας. Συζητιέται πλέον με το επιμύθιο «τέλος καλό-όλα καλά», αλλά έχω καταλάβει ότι οι μέρες που έμεινα στην μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών πρέπει να ήταν πάρα πολύ δύσκολες όχι μόνο για τους γονείς μου, αλλά και όλους τους συγγενείς και φίλους μας. Σκέφτηκα λοιπόν πως η γνώση κάποιον βασικών στοιχείων για όσα θα δουν, θα ακούσουν αλλά ακόμη και θα νιώσουν όταν βρεθούν σ’ αυτή την θέση, μπορεί να τους βοηθήσει στο να διαχειριστούν την όλη κατάσταση.
Screenshot από την εφαρμογή ΜΕΝΝ.
Έχεις λάβει σχόλια από γονείς που έχουν χρησιμοποιήσει το ΜΕΝΝ;
Ήδη, από την πρώτη μέρα , έλαβα μηνύματα από γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν νοσηλευτεί σε κάποια ΜΕΝΝ στο παρελθόν. Ήταν πολύ ενθαρρυντικά γιατί όλα σχεδόν κατέληγαν στο «Μακάρι να υπήρχε αυτή η εφαρμογή όταν το παιδί μου ήταν στην ΜΕΝΝ». Και στην συνέχεια όταν άρχισαν να γράφονται περισσότερα για την εφαρμογή σε κάποια sites πήρα ευχαριστήρια μηνύματα από γονείς. Αυτό μου έδειξε ότι πρέπει να φτιάχνει κανείς μία εφαρμογή που πιστεύει ότι είναι χρήσιμη ακόμα και αν απευθύνεται σε μία μικρή αριθμητικά κατηγορία ανθρώπων.
Στην Ελλάδα της κρίσης, εσύ κατάφερες να δημιουργήσεις. Είσαι αισιόδοξος για το μέλλον των νέων;
Όχι, γιατί βλέπω γύρω μου νέους οι οποίοι αδιαφορούν για αυτά που συμβαίνουν γύρω τους και κλείνονται στον μικρόκοσμό τους. Η κρίση η οποία περνάμε, δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση αξιών. Οι νέοι πρέπει να σταματήσουν να θεωρούν ότι η αδιαφορία είναι «μαγκιά» και να ευαισθητοποιηθούν. Πρέπει να παρακινηθούν προς την δημιουργικότητα και την παραγωγή, πρέπει να σταματήσουν να τα θέλουν όλα έτοιμα και να θεωρούν τα πάντα δεδομένα.
Έχεις σκοπό να μείνεις στην Ελλάδα στο μέλλον;
Αγαπάω πολύ την Ελλάδα και δεν θα ήθελα να την αφήσω. Πολύ φοβάμαι όμως πως αν η κατάσταση δεν αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο μέχρι να τελειώσω τις σπουδές μου, θα αναγκαστώ να φύγω για κάποια χώρα του εξωτερικού.
Τι θα ήθελες να σπουδάσεις και ποια είναι η δουλειά των ονείρων σου;
Προφανώς θα ήθελα να σπουδάσω πληροφορική. Είναι κάτι που το αγαπάω πραγματικά πολύ και το εξασκώ από αρκετά μικρή ηλικία. Η δουλειά των ονείρων μου, είναι να δημιουργήσω την δική μου εταιρεία τεχνολογίας η οποία θα ήθελα να είναι πρωτοποριακή στον τομέα της.