Θεωρείτε ότι αδικείστε από την εποχή, το κλίμα της μιζέριας, την κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας;
«Η έννοια αυτή είναι τόσο διάχυτη στην ελληνική πραγματικότητα που θα ήταν «άδικο» να τη χρησιμοποιήσουμε εμείς μόνο για το καλλιτεχνικό κομμάτι. Από εκεί και πέρα, η μουσική βιομηχανία κατά την γνώμη μας είχε τάσεις αυτοκτονικές πολύ πριν την ιντερνετική «πειρατεία» και σίγουρα πολύ πριν την σημερινή κρίση. Πολλές αξιόλογες δουλειές αδικούνται ως προς το πόσο βγαίνουν στο ευρύ κοινό σε σχέση με σκουπίδια με τα οποία η μουσική βιομηχανία προσπαθεί να μας βομβαρδίσει. Από την άλλη, στη σημερινή εποχή όποιος ψάχνει βρίσκει, μια και υπάρχει το Internet».
Ποιους μουσικούς / τραγουδιστές / τραγουδοποιούς θαυμάζετε; Ποιοι θεωρείτε ότι πηγαίνουν τη μουσική ένα βήμα παραπέρα; Με ποιους θα συνεργαζόσασταν χωρίς δεύτερη σκέψη;
«Η ερώτηση που θα μπορούσαμε να απαντάμε μέχρι αύριο! Από τον Ελβις και τους Beatles, Led Zeppelin και Jefferson Airplane, Queen και Τομ Γουέιτς, Νικ Κέιβ και Queens of the stone age, μέχρι τους Arcade Fire και την Αλέλα Νταϊάν και πολλούς ακόμη. Θα θέλαμε πολύ να συνεργαστούμε με τον Μαρκ Λάνεγκαν αλλά και με τους δικούς μας Earthbound, που δυστυχώς διαλύθηκαν. Α! Και κάποιο πρότζεκτ με τους Boards of Canada θα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Οσον αφορά σε αυτούς που πηγαίνουν τη μουσική ένα βήμα παραπέρα, πρώτος έρχεται στο μυαλό ο Μπράιαν Ινο, ίσως ο πιο ανήσυχος και ουσιαστικά ενεργός άνθρωπος στη μουσική».
Σκέφτεστε να γράψετε ελληνικούς στίχους; Σας ενοχλεί η ιδέα ότι μπορεί ο αγγλικός στίχος να σας έχει απομακρύνει από μια μερίδα του μουσικόφιλου κοινού στην Ελλάδα;
«Οχι, ο ελληνικός στίχος δεν είναι στους στόχους μας. Εχουμε επιλέξει τα αγγλικά γιατί η μουσική μας ταιριάζει καλύτερα σε αυτή τη γλώσσα και γιατί από μικροί ακούμε κυρίως αγγλόφωνα σχήματα συν την προοπτική καριέρας και εκτός συνόρων. Αυτή είναι η άποψή μας και αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι θα μας ακούσει συγκεκριμένη μερίδα του ελληνικού κοινού, αν και βέβαια η εξέλιξη πολλές φορές είναι διαφορετική. Αλλωστε το μουσικόφιλο κοινό όπως λες είναι μουσικόφιλο, όχι στιχόφιλο. Οπότε αν ακούει τη μουσική μόνο για τους στίχους δεν μας ενδιαφέρει».
Ποιας ταινίας το σάουντρακ θα θέλατε να είχατε γράψει εσείς;
«Υπάρχουν αρκετά αλλά ξεχωρίζουμε το «Into the wild» που το έχει συνθέσει ο Εντι Βέντερ των Pearl Jam, το «The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford» των Κέιβ-Ελις και το «Straight Story» του Μπανταλαμέντι. Εξαιρετικές επενδύσεις σε εντυπωσιακά ταξίδια μέσα στην ψυχή και τα σκοτεινά και φωτεινά δωμάτια του ανθρώπινου μυαλού».
Υπάρχει ταλαντούχο κοινό;
«Ναι, αυτό που ακούει και ταυτόχρονα αυτό που δεν έχει προκαταλήψεις».
Υπάρχουν όρια σε ό,τι αφορά την έμπνευση; Βάζετε στις συνθέσεις και τους στίχους σας ό,τι πιο προσωπικό;
«Θεωρούμε ότι στην τέχνη δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε όρια ούτε λογοκρισία. Κάθε δημιουργός μπορεί και πρέπει να εμπνέεται από τα πάντα. Συνήθως, μέσα από την μουσική, εκφράζεις απόψεις και συναισθήματα που δύσκολα θα τα εξωτερίκευες αλλιώς. Εμείς γράφουμε και για τις προσωπικές εμπειρίες μας, τις καθημερινές μας ανησυχίες, ακόμα και πράγματα που έχουμε εμπνευστεί από τις ζωές άλλων».
Τελικά, «μαζί τα φάγαμε»;
«Αυτό δεν το είπε ο εγγονός πρώην δικτάτορα; Ή όχι, λάθος! Το είπε ο υπουργός που παρέδωσε τον Ότσαλαν στην τουρκική κυβέρνηση…Οχι όχι, πάλι λάθος! Το είπε το στέλεχος της νυν κυβέρνησης που σαν προεκλογικό σλόγκαν είχε το «Λεφτά υπάρχουν»»!
* Οι Empty Frame θα εμφανιστούν την Πέμπτη 12 Μαΐου στο AΝ Club (Σολωμού 13-15, Εξάρχεια, τηλ. 210 3305 056).