Τη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ο Νίκος Φίλης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τα κενά στα σχολεία και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση{{{ audio1 }}}
Για τα κενά στα σχολεία
«Αύριο Παρασκευή, θα έχουν πάει στα σχολειά τους και έχουν αρχίσει να πηγαίνουν εδώ και 15-20 μέρες, 14.000 αναπληρωτές. Και υπάρχουν άλλες 5.500 πιστώσεις για 5.500 θέσεις, από τις οποίες θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος τις επόμενες μέρες κι ένα άλλο σημαντικό θα παραμείνει εις διάθεση για όλο το χρόνο, διότι όλο το χρόνο, αυτή είναι η εμπειρία, δημιουργούνται κενά από αρρώστιες, από εγκυμοσύνες, από αποσπάσεις κ.ο.κ. Τα κενά τα καλύπτουμε εξ ανάγκης με τους αναπληρωτές, παίρνουμε και 2.000 συν σε σχέση με πέρυσι και κατευθύνουμε ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους χίλιους στην ειδική εκπαίδευση, όπου είναι η κατάσταση ιδιαίτερη. Γιατί τα παιδιά έχουν ιδιαίτερα προβλήματα και οι οικογένειες τραβάνε μεγάλα ζόρια. Κι από εκεί και πέρα, λέμε από φέτος σταδιακά, θα πάνε καλά τα δημοσιονομικά ελπίζουμε, και κατά προτεραιότητα θα έχουμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευση.»
Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση
«Το θέμα του ΦΠΑ στα σχολεία δεν είναι θέμα αποκλειστικά οικονομικής πολιτικής, είναι σύνθετο θέμα. Άρα εγώ παραμένω στη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση δημοσίως, ότι θα αναζητήσει ισοδύναμα, προκειμένου να μην επιβληθεί το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Απάντηση στο ζήτημα αυτό, θα δοθεί εν όψει του προϋπολογισμού. Είναι άλλο πράγμα ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία κι άλλο πράγμα στην εκτεταμένη παράλληλη εκπαίδευση, που είναι τα φροντιστήρια. Και τα φροντιστήρια καλύπτουν ανάγκες που δεν καλύπτει η δημόσια εκπαίδευση, ενώ έπρεπε να καλύπτει. Εάν δε βρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα, προφανώς, στην έκταση που είναι αναγκαίο, για να αντικατασταθεί το σύνολο αυτής της παράλογης κατά τη γνώμη μου κι εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας φορολόγησης στην εκπαίδευση, τότε θα κάνουμε διαχωρισμούς. Κι ένας λογικός διαχωρισμός είναι η τυπική ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν καλύπτουν ανάγκες που δεν δίνει η δημόσια εκπαίδευση, είναι επιλογή των οικογενειών που δεν είναι πλούσιοι άνθρωποι, απλά είναι εύποροι, δεν είναι ζάπλουτοι, η επιλογή πληρώνεται. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να επιβληθούν οριζόντιοι φόροι, προκειμένου να υπάρξει ισοδύναμο. Φόροι στη κατανάλωση π.χ., είναι λάθος αυτό, είναι επιβαρημένη η κατανάλωση, αφορά όλο τον ελληνικό λαό, όλους τους πολίτες κι εκείνους που πάνε κι εκείνους που δεν πάνε στα ιδιωτικά σχολεία. Άρα η λογική που λέει «βάλτε στα τσιγάρα φόρο», είναι εύκολη αυτή η ιστορία, αλλά δεν είναι δίκαιη συμφωνία, είναι λάθος.»