Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ο Αριστείδης Μπαλτάς μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μνημόνιο και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.{{{ audio1 }}}
Για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
«Εμείς, ως Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, είμαστε ενάντια στη φορολογία της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνολικά. Από την άλλη μεριά υπήρξε, όπως ξέρετε, η συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Στη Βουλή υπήρχε η δυνατότητα από κάθε κόμμα να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτό. Ούτε η Ν.Δ. τοποθετήθηκε ούτε κανένας άλλος επί του σημείου αυτού και μετά ξεκίνησε η φασαρία. Οι φόροι μπαίνουν και βγαίνουν σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει υπογραφή στη βάση ισοδυνάμων. Ως θέση εκπαιδευτικού και υπουργού Παιδείας Πολιτισμού και Θρησκευμάτων οφείλω να πω ότι ο ΦΠΑ σε ζητήματα παιδείας και πολιτισμού πρέπει να τοποθετείτε αλλιώς απ’ ό,τι σε άλλα προϊόντα που είναι εξίσου σημαντικά για άλλους λόγους. Ως εκεί μπορώ να φτάσω εγώ. Δεν ξέρω (αν είναι ταξικός φόρος).»
Για τις αιτιάσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαχειριστής του μνημονίου και του νεοφιλελευθερισμού
«Γι’ αυτό δεν μπορούν δυστυχώς να υπάρξουν εγγυήσεις. Όσο και να υποσχεθούμε εμείς ότι δεν θα αφομοιωθούμε σε κριτικές, με τις οποίες διαφωνούμε πολύ έντονα, εγγύηση δεν μπορούμε να δώσουμε. Θα κάνουμε το παν για να μην αφομοιωθούμε. Μας δεσμεύει (το μνημόνιο). Θα τηρήσουμε την υπόσχεσή μας σε σχέση με τα με τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε. Πιστεύω πως ναι (το μνημόνιο μάς δεσμεύει και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πρώτο κόμμα). Αλλά από εκεί και πέρα, το τι θα γίνει μετά τις εκλογές, θα το δούμε τότε. Την συμφωνία δεν την πήραμε στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Την πήραμε για να σωθεί η χώρα, άρα είναι δέσμευση απέναντι στη χώρα αυτή η υπογραφή, έστω κι αν πλήττονται πολλές κατηγορίες συμπολιτών μας.»
Για τις ελλείψεις στα σχολεία
«Είχαμε ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες κανονικότατα και αν δεν ήταν η προεκλογική περίοδος, με την αλλαγή προς υπηρεσιακή κατεύθυνση, θα είχαμε ολοκληρώσει τα πάντα εμπροθέσμως. Οι δύο πληροφορίες που αγνοούν όσοι παραπληροφορούν είναι ότι σε σχέση με τους αναπληρωτές υπάρχει μια προσφυγή, η οποία μάς δεσμεύει σε ό,τι αφορά την προκήρυξη και την εκπλήρωση των θέσεων που είναι τελείως ανεξάρτητη από τους προγραμματισμούς τους δικούς μας. Γι’ αυτό καθυστερούμε. Ο δεύτερος λόγος που καθυστερούμε είναι ότι μια υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγές υπηρεσιακού καθεστώτος χωρίς ειδική άδεια. Περιμένουμε απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας εντός των ημερών, ώστε να προχωρήσουμε και εκεί. Και οι δύο, λοιπόν, καθυστερήσεις οφείλονται στο γεγονός οτι προκηρύχθηκαν εκλογές τη στιγμή που προκηρύχθηκαν»