Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στον Βασίλη Χιώτη για την τρόικα, την αξιολόγηση, τους δημοσίους υπαλλήλους, τη Ρένα Δούρου, τη Γιάννα Αγγελοπούλου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα ελληνοτουρκικά.{{{ audio1 }}}
Για την τρόικα και την αξιολόγηση
«Θεωρώ ότι χρήσιμο ήταν το οικονομικό μέρος του μνημονίου, της τρόικας και του ΔΝΤ που αποτελούσε προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμφωνούσε για πρωτοβουλίες του ΔΝΤ και άρα γι’ αυτό αξίζει την «κατάρα» μας. Δεν θα υπήρχε τότε μνημόνιο, χρηματοδότηση και τώρα θα ήμασταν χρεοκοπημένοι, με το βιοτικό μας επίπεδο 30-50% κάτω από αυτό που είναι ήδη σήμερα. Πρέπει κανείς να ξέρει γιατί μιλάει. Έχουμε δυσκολία και τι μας προτείνουν οι συνομιλητές; Μέτρα για να είναι πιο ανταγωνιστική η οικονομία, όπως να είναι ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή ή να αξιολογείται το προσωπικό του κράτους και να έχουμε καλύτερους δημοσίους υπαλλήλους ή να συντομευτεί επιτέλους ο γολγοθάς των Ελλήνων που περιμένουν 10 και 15 χρόνια για να δικαιωθούν από τη Δικαιοσύνη. Αυτά λοιπόν είναι καλά πράγματα και είναι ντροπή ότι δεν τα κάναμε τόσο καιρό και ότι είμαστε ανίκανοι να τα κάνουμε.»
Για τη Ρένα Δούρου
«Η κυρία Δούρου κατάργησε πριν από λίγο καιρό, ως νέα περιφερειάρχης, κατάργησε όλο τον προγραμματισμό που είχε γίνει (για τη διαχείριση των απορριμμάτων) και είναι χρηματοδοτούμενος από την Ευρώπη και προκάλεσε εκ νέου και εξ αρχής προβληματισμό γύρω από το θέμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πλημμυρίσουμε από σκουπίδια σε δυο-τρία χρόνια και θα ζούμε με τα σκουπίδια για μία δεκαετία! Πώς να το λύσει; Με τη μαγική ράβδο; Όλο αυτό το διάστημα, επανεξετάζαμε το σχεδιασμό και η κυρία Δούρου έχει πάει παντού όπου υπάρχουν χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, στη Φυλή, στο Γραμματικό και στην Κερατέα και έχει πει ότι δεν θα γίνουν χωματερή. Ψάχνω μια αφορμή για να εξηγήσω και να δώσω ένα παράδειγμα γιατί, λόγω της πολιτικής ανευθυνότητας, του πολιτικού λαϊκισμού και της πολιτικής αλητείας αυτών που μας εκπροσωπούν και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή το πιο κατάλληλο παράδειγμα, γιατί είναι σε άνοδο και διεκδικεί την κυβέρνηση, δεν μπορούμε να λύσουμε στοιχειώδη προβλήματα, όπως την εναπόθεση των στερεών αποβλήτων. Δεν μπορούμε να έχουμε κάποιον εκεί, που να μας βγάλει από την ανικανότητα, την ανευθυνότητα και την ασχετοσύνη; Ζητάω να μάθουμε και να κάνουμε το σωστό, το οποίο δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είμαστε ανίκανοι πολιτικά και όχι τεχνολογικά κουτότεροι ή υστερούμε. Είμαστε πολιτικά ανίκανοι, κάτω από το πανίσχυρο κράτος της δημαγωγίας και του λαϊκισμού και αυτοί που υπόσχονται να ανατρέψουν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία είναι χειρότεροι από αυτούς που μας κυβερνάνε μέχρι τώρα. Θα τα κάνουν χειρότερα, γιατί κάνουν χειρότερα ήδη. Και το χειρότερο είναι ότι η κυρία Δούρου ήδη ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς και ξεκινάει, λέει, εκ νέου. Τι εκ νέου; Μπορεί η κυρία Δούρου να το κάνει και δεν το ξέρουν όλοι αυτοί που δούλεψαν αυτά τα χρόνια το θέμα; Μα, η κυρία Δούρου δεν ξέρει το όνομα του Λαμπράκη! Χθες, στην τηλεόραση, και την είδα με τα μάτια μου, είπε ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας συνδέει τον αρχαίο μαραθωνοδρόμο με τον Γεώργιο Λαμπράκη. Με τον Γεώργιο Λαμπράκη… Ξέρετε άλλον Λαμπράκη, πέραν του Γρηγορίου, να έτρεχε αυτόν τον Μαραθώνιο; Αυτό το ανυπόληπτο και ημιμαθές πρόσωπο καταργεί όλο το σχεδιασμό και προγραμματισμό… Δικοί μου είναι οι χαρακτηρισμοί, τους διεκδικώ και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό! Για το πρόσωπο που λέει τον Γρηγόριο Λαμπράκη Γεώργιο και δεν ντρέπεται!»
Για τους δημοσίους υπαλλήλους
«Την ανικανότητά μας να αξιολογήσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους θα την καλύψουμε με την τρόικα; Ό,τι μας ζητάει η τρόικα, δεν πρέπει να το κάνουμε; Αυτό είναι το θέμα; Γιατί να μην αξιολογηθούν οι κοπρίτες που απουσιάζουν κατά δεκάδες χιλιάδες από τα γραφεία τους; Όλοι είναι κοπανατζήδες! Οι μισοί την κοπανάνε και οι άλλοι μισοί είναι εκεί. Είναι Δημόσιο αυτό; Και γιατί να μην το αξιολογήσουμε; Όλοι είναι στο σύστημα που δεν καταδικάζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και δεν εξοβελίζεται κανείς κοπρίτης ποτέ και τα συνδικαλιστικά όργανα καλύπτουν τους κοπρίτες που δεν θέλουν την αξιολόγηση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει την αξιολόγηση, που είναι η μελλοντική κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται.»
Για τη Γιάννα Αγγελοπούλου και την Προεδρία της Δημοκρατίας
«Στη χώρα μας πρέπει να εκφράζεται η συναίνεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Δηλαδή της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Π.χ. η Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία δεν έχει πάρει θέση ούτε υπέρ ούτε εναντίον της μίας ή της άλλης παράταξης και έχει ένα παρελθόν αξιόλογο. Το σύστημα, αν εννοεί τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και στο δημόσιο τομέα και το κράτος, προσυπογράφω τα πάντα (που είπε ότι είναι κόντρα στο σύστημα). Κι εγώ είμαι κόντρα στο σύστημα και γράφω κάθε Κυριακή κόντρα στο σύστημα, αν κάνετε την τιμή να με διαβάζετε. Αν εννοεί λοιπόν ότι είναι εναντίον του πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και ότι απορρίπτει τον καπιταλισμό όπως έχει εξελιχθεί στη Δύση και ότι θέλει έναν υπαρκτό σοσιαλισμό, έναν κρατικό έλεγχο της βιομηχανίας, το βρίσκω εξαιρετικά απίθανο και εξωφρενικό. Αλλά δεν νομίζω ότι εννοεί αυτό. Νομίζω ότι εννοεί την κριτική που γίνεται κατά του συστήματος και των κανόνων συμπεριφοράς και της έλλειψής τους.
Χθες μάθαμε, ας πούμε, ότι ο αρχηγός ενός κόμματος κυβερνητικού πριν από κάποια χρόνια και που τώρα εμφανίζεται ως κόμμα με αποδοχή 2-3%, ο κ. Καρατζαφέρης, βαρύνεται με αδικήματα βαρύτατα. Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά εύχομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής μου να αποδειχθεί ότι όλα αυτά είναι ανακριβή και να απαλλαγεί από την κατηγορία που τον βαραίνει. Αλλά η κατηγορία τώρα είναι εδώ και ολοκληρώνεται άλλη μία περίπτωση όπου υπάρχει η αίσθηση για τον κοινό πολίτη ότι υπάρχουν δύο ζωές στον τόπο, μία ανοιχτή να τη συζητήσει και είναι υπό τον έλεγχό του και μία άλλη, παράλληλη ζωή, όπου κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν τα ανομήματά τους και να εξασφαλίζουν παράνομα κέρδη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Έχουμε, λοιπόν, μία υποψήφια (για Πρόεδρο της Δημοκρατίας). Δεν μπορούμε να βρούμε στο σημερινό αιώνα ένα πρόσωπο που μπορεί να καλύψει τη θέση του Προέδρου, που έτσι όπως έχει εξελιχθεί δεν έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα; Δεν είπα ότι είναι το καταλληλότερο ή το πλέον κατάλληλο, αλλά ότι είναι κατάλληλη. Ο κ. Αβραμόπουλος π.χ. είναι στέλεχος ενός συμπτυγμένου πολιτικού χώρου, στέλεχος κομματικού χώρου εν ενεργεία, ο Επίτροπος είναι πολιτικό στέλεχος εν ενεργεία και συμμετέχει σε ευρωπαϊκή πολιτική παράταξη και φαντάζομαι ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει. Δεν είναι το ίδιο (με την κυρία Αγγελοπούλου). Έχει και ένα γιο, απ’ ό,τι διαβάζω στις εφημερίδες, που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό σημαίνει ότι στο σπίτι της υπάρχει μια πολυφωνία και δυνατότητα διαμόρφωσης ξεχωριστών ιδεών, προς τιμήν της. Αυτό το θεωρώ καλό πράγμα και χαίρομαι κι εγώ που τα τρία παιδιά μου έγιναν όλοι Ολυμπιακοί και όχι Παναθηναϊκοί… Πράγμα το οποίο θα με εξόργιζε, γιατί θα επέτρεπα σε κάποια από τα παιδιά μου να γίνει ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα, αλλά δεν ξέρω για Παναθηναϊκός!»
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Κάθε φορά που έχουμε εσωτερικό πρόβλημα, η Τουρκία κινείται επιθετικά, διότι είναι μεγαλομανείς και άσχετοι με την πραγματικότητα, για μια σειρά από λόγους. Πρώτον, διότι εμείς έχουμε πάντα ή σχεδόν πάντα εσωτερικό πρόβλημα και επομένως θα έπρεπε να είμαστε συνέχεια στα χαρακώματα, και εμείς και οι Τούρκοι. Δεύτερον, διότι οι Τούρκοι – και κατά την άποψή μου – είναι πολύ μεγάλη δύναμη για να ασχολείται με τα εσωτερικά της Ελλάδας. Δεν είναι αυτό που τους κινητοποιεί. Τώρα, τι έκαναν; Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει αρχίσει και τα χάνει και καβαλάει σοβαρά το καλάμι, είναι σοβαρός κίνδυνος για τους πολιτικούς και έχει αυτή τη στιγμή κάνει τη χώρα του μέρος του προβλήματος. Χρηματοδοτεί και ενισχύει τους ισλαμιστές, έχασε τον έλεγχο επί των Κούρδων και λειτουργούν στα σύνορά του αυτεξούσιες κουρδικές οντότητες που αργά ή γρήγορα θα θέλουν να ενωθούν σε κράτος και θα το κάνουν μέσα στο έδαφός του, δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα. Και κάθε φορά που έχουν τεράστιο πρόβλημα, η τουρκική στρατιωτική ηγεσία που είναι πάντα η ίδια και δεν αλλάζει ποτέ σε αποχρώσεις ή σε ό,τι αφορά τη θρησκεία και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις της, ψάχνει να βρει τον αδύνατο που θα διοχετεύσει σ’ αυτόν το πρόβλημα. Και αδύνατος είμαστε εμείς, κατά την άποψή τους. Και η Κύπρος, βέβαια, ακόμη περισσότερο, διότι δεν έχει Αεροπορία.
Αυτά είναι μπούρδες (σ.σ.: για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ΑΟΖ) και θα σας θυμίσω ότι τέτοιες μπούρδες εκτοξεύονται κάθε φορά εναντίον του ελλαδικού χώρου και της Ελλάδας, της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αντίστοιχες και λίγο πιο θρασείς είναι οι επιθέσεις κατά της Κύπρου, διότι νομίζουν ότι είναι πιο αδύνατοι στην Κύπρο.»