Την Τρίτη 8 Ιουλίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στον Βασίλη Χιώτη για το ΠαΣοΚ, την Ελιά, την Κεντροαριστερά, την απεργία της ΔΕΗ, την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και… αφιερώνει μαντινάδες στον κροκόδειλο του Ρεθύμνου.{{{ audio1 }}}
Για τον κροκόδειλο στο Ρέθυμνο
«Ο κροκόδειλος με έχει συγκλονίσει. Κατ’ αρχήν, πρόκειται για μυστήριο. Και έχω γράψει τρεις μαντινάδες, που αφιερώνω στον Μανώλη Κεφαλογιάννη: «Κι αν σε βαφτίσαν Μανωλιό, η μοίρα σου διαφέρει. Άλλος στο Αμάρι βρέθηκε κι άλλος Στρασβούργο φεύγει». «Το πεπρωμένο έτσι δα τους Μανωλιούς χωρίζει, ένας στη λίμνη κολυμπά κι άλλος λαούς ορίζει». «Πολλά’ ναι τα παράξενα σε τούτον τον πλανήτη, μια μέρα δεινόσαυρος θα βγει εκεί στον Ψηλορείτη». Πολύ ωραία δεν είναι; Τώρα, για τον δεινόσαυρο που μιλάω στο τέλος, ας σκεφθεί καθένας τον δικό του… Όχι, δεν μιλάω γι’ αυτόν (σ.σ.: τον Κ. Μητσοτάκη). Η μαντινάδα κάνει το γούστο της.»
Για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και την απεργία της ΔΕΗ
«Επιχειρήσεις δεν είναι; Όποιος έχει μεγαλύτερα κόστη λειτουργίας από έσοδα να κλείσει και όποιος καταφέρει να έχει μεγαλύτερα έσοδα να λειτουργεί. Επιχείρηση είναι! Το κράτος πρέπει να προστατεύει μισθωτούς, αδύνατους οικονομικά, ανέργους, ηλικιωμένους, συνταξιούχους και αρρώστους. Όχι τις επιχειρήσεις. Στην περιοχή της ανατολικής Αττικής που μένω εγώ, αν δεν πας στο αεροδρόμιο που έχει φαρμακείο που λειτουργεί τη νύχτα, δεν μπορείς να αγοράσεις παυσίπονα. Πράγματα που θα έπρεπε να αγοράζεις στα περίπτερα και στα μπακάλικα, παντού. Αυτά που μας ζητάει η τρόικα να γίνουν είναι υπέρ του πολίτη. Και είναι εναντίον οργανωμένων συντεχνιών, των ανθρώπων που θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν επαγγέλματα που δεν μπορούν να κάνουν χωρίς την προστασία του κράτους. Στην πραγματικότητα, αυτοί είναι οι κρατιστές. Αυτοί είναι οι πραγματικοί κομμουνιστές. Οι φαρμακοποιοί, οι μπακάληδες και όσοι θέλουν ωράρια και την προστασία του κράτους για να επιβάλλουν στον καταναλωτή τις αυξημένες τιμές τους και μια σειρά από προϊόντα, όπως τα φάρμακα και το γάλα, είναι ακριβότερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από την πτώση των εισοδημάτων και της ζήτησης και της κρίσης που περνάμε και όμως να παρατηρείται μια αύξηση τιμών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συμφέροντα οργανωμένα, ολιγοπώλια και μονοπώλια, τα οποία κατατυραννάνε τους πολίτες και βλέπουμε την Αριστερά, την παράταξη του λαού και των εργαζομένων, να είναι υπέρ των φαρμακοποιών, των γιατρών και των φοροφυγάδων. Και κατά οποιασδήποτε προσπάθειας μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού και ανοίγματος των αγορών, επειδή, λέει, είναι τα μέτρα αυτά στο μνημόνιο. Και λοιπόν; Ας τα κάναμε εδώ και χρόνια μόνοι μας, για να μην είναι και να μην έχουμε ανάγκη ούτε το μνημόνιο ούτε κανέναν άλλον μπαγάσα και κερατά.
Τι δουλειά κάνει ο κ. Φωτόπουλος; Στη ΔΕΗ είναι και παίρνει το μισθό του, αλλά τι δουλειά κάνει; Διότι απ’ όσο ξέρω, με το νόμο που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ, οι συνδικαλιστές δεν εργάζονται. Ούτως ή άλλως δεν εργάζεται, γυρνάει από εδώ και από εκεί και κάνει συνδικαλισμό, διότι έτσι λέει ο νόμος και μη μου πει κανείς ότι δεν είναι έτσι, διότι μια ζωή ήμουν δίπλα στο Εργατικό Κέντρο της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου και ξέρω τι γινόταν… Και αφού είναι τόσο αντιλαϊκή η κυβέρνηση, γιατί οι κυβερνητικές παρατάξεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, πήραν στις πρόσφατες εκλογές εκεί 10 επί 15 εδρών στο ΔΣ η ΠΑΣΚΕ και μία η ΔΑΚΕ; Δεν έχει ξαναγίνει! Η Κεντροδεξιά και η Κεντροαριστερά, μη κομμουνιστογενείς παρατάξεις, πήραν τα πάνω τους. Μήπως λοιπόν ο κ. Φωτόπουλος απήλλαξε με την παρουσία του την ΠΑΣΚΕ και πήρε η ΠΑΣΚΕ τα πάνω της;»
Για το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά και την Κεντροαριστερά
«Έχω μια περίεργη συνήθεια και φαντάζομαι ότι λίγοι την έχουν: διαβάζω καθημερινά τον «Ριζοσπάστη». Μου έχει μείνει… Είναι αναγκαίο να τον διαβάζει κανείς, διότι δεν μπορείς να μάθεις αλλιώς τι γίνεται στο ΚΚΕ, επειδή γίνεται μικρή κάλυψη. Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι παντού. Μια σελίδα στα «Νέα» ή στην «Καθημερινή», παντού. Και κατ’ αρχήν χαίρομαι που αποφασίστηκε ότι θα γίνει το συνέδριο, διότι έχει τεθεί το θέμα των συμμαχιών και πιστεύω ότι αυτό δείχνει ότι ο χώρος είναι ζωντανός. Πρέπει να αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ αν θα υπάρξει ή όχι. Ακούω διάφορους που λένε για το ένα ή το άλλο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν είναι αυθύπαρκτα άτομα. Υπάρχουν επειδή υπάρχει το ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ για να υπάρχουν. Και η παρουσία τους στη δημόσια ζωή είναι αμφίβολη. Το ΠΑΣΟΚ του 6% ή του 8% δεν είναι του 48%. Το ΠΑΣΟΚ του 48% δεν ήταν δυνατόν να διανοηθεί κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρχει. Αλλά το ΠΑΣΟΚ του 8% μπορεί να διανοηθεί κάποιος ότι δεν είναι χρήσιμο στη δημόσια ζωή. Μπορεί να υποκατασταθεί από κάτι άλλο. Για να ευδοκιμήσει η Ελλάδα και να λειτουργήσει η δημοκρατία, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα ΠΑΣΟΚ με ηγέτες τον Σκανδαλίδη ή τη Γεννηματά και τον έναν ή τον άλλον – για να πω μερικούς που δημοσιεύτηκε ότι μίλησαν χθες (στο Πολιτικό Συμβούλιο) και όχι επειδή έχω κάτι μαζί τους.
Για μένα, το θέμα της ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό και θα πρέπει να δούμε τι λέει και ο κόσμος. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να σταματήσει να υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Έκανε μια ιστορική διαδρομή και τα κόμματα δεν είναι αιώνια και απαραβίαστα, δεν είναι θρησκευτικές έννοιες. Δεν πρέπει να κατέβει ως ΠΑΣΟΚ, αλλά ως μέρος μιας ευρύτερης δημοκρατικής συμμαχίας που θα εκφράζει τον σοσιαλιστικό χώρο.
Το βρίσκω φοβερά κακόγουστο αυτό που έγινε με την Ελιά, διότι απλώς ήταν ένα καλαμπούρι. Μιμηθήκαμε τους Ιταλούς και κάθε φορά που μιμούμαστε τους Ιταλούς γινόμαστε κατά το κοινώς λεγόμενο ρεζίλι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Και δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για μένα για το αν πρέπει να λέγεται Ελιά ή Κορομηλιά. Το είπαμε Ελιά, επειδή ήταν Olivo στην Ιταλία. Δεν είναι έτσι; Ε, είναι αστείο να μιμούμαστε τους άλλους λαούς και ας βρούμε ένα όνομα δικό μας.»
Για το αν πρέπει ή όχι να συνεχίσει να είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος
«Αυτό θα το αποφασίσει το συνέδριο. Να σας πω τι καταλαβαίνω με την απλή μου λογική; Όπως γίνεται τώρα, πιθανόν να έχει και δίκιο (ο Βενιζέλος που λέει ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση). Σήμερα, ο Στέφανος Κασιμάτης στην «Καθημερινή» γράφει για τον κ. Τσίπρα, αλλά μου θυμίζει και άλλους στο ΠΑΣΟΚ, ότι τρέχει σαν τον μακαρίτη τον Βέγγο από εδώ και από εκεί και στο τέλος, όταν τον σταμάτησαν, του λένε «γιατί τρέχεις;». Και λέει «ξέρω και εγώ γιατί;». Ε, δεν γίνεσαι αρχηγός τρέχοντας από εδώ και από εκεί. Ιδίως όταν έχεις τόσα χρόνια στην πολιτική και δεν σε έχει προσέξει κανείς, διότι όταν υπάρχουν ηγετικές προσωπικότητες, τις προσέχουν για το καλό ή το κακό και είναι ο κόσμος μαζί τους ή εναντίον τους όταν βγαίνουν μπροστά. Όταν δεν βγαίνεις μπροστά, σημαίνει ότι είσαι αξιόλογος και αξιοπρόσεκτος άνθρωπος, χρειάζεσαι σε ένα κόμμα και στη χώρα, γενικότερα, στη Βουλή, αλλά μην κάνεις τον αρχηγό. Ε, λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει»