Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ΠέτροςΤατσόπουλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την κίνηση των 58 και τις απόψεις Λαφαζάνη.{{{ audio1 }}}
Για την «Πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά»
«Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε ήμουν θετικά διακείμενος. Το είπα και καρπαζώθηκα από το κόμμα, επειδή ήμουν θετικά διακείμενος. Διότι ένα κομμάτι από τους 58, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ το θεωρώ φυσικούς μας συμμάχους. Ανθρώπους με τους οποίους αύριο (θα συνεργαστούμε) και δεν είναι θέμα προσωπικής συμπάθειας. Άλλους εκεί τους συμπαθώ και άλλους όχι και άλλοι με συμπαθούν απ’ αυτούς και άλλοι όχι. Δεν κρίνεις με προσωπικά δεδομένα στην πολιτική. Κρίνεις πολιτικά. Ποιοι είναι οι πιο συγγενείς χώροι προγραμματικά με τον δικό σου και δεν βρίσκω προσωπικά άλλο χώρο πιο συγγενή με εμάς, ούτε το ΚΚΕ ούτε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Και δεν είναι για να φτιάξεις έναν κυβερνητικό σχηματισμό. Για να μην κοροϊδευόμαστε και παίζουμε τις κουμπάρες, όπως λέω σε ένα άρθρο μου στην Athens Voice, λέω ότι αύριο, αν γίνει μια κυβέρνηση, ο κορμός της θα είναι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ. Δηλαδή, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, οι 58 θα κληθούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο. Δεν τους έχουν για το ρόλο του πρωταγωνιστή για τις εκλογές τις επόμενες. {{{ audio2 }}}
Μετά από 20 χρόνια, μπορεί να είναι πρωταγωνιστές. Και εννοώ και τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές τις επόμενες, αλλά δεν βλέπω τάση δημοσκοπική που να λέει ότι θα σαρώσουν. Άλλο η συμπάθεια, διότι υπάρχει και η κλασική ρήση του Κύρκου ότι όλοι με συμπαθούν, αλλά κανείς δεν με ψηφίζει. Κι εγώ τους συμπαθώ. Και πιστεύω ότι υπάρχει ένα μέρος, αυτή τη στιγμή, στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, που μπορεί να είναι και πολύ σεβαστό δημοσκοπικά, που δεν δείχνει διατεθειμένο να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει συμφιλιωμένος με αυτήν την ιδέα. Πιστεύει, δηλαδή, ότι αν τους ζορίσει περισσότερο, θα τους πείσει και θα ψηφίσουν. Δεν ξέρω τι θα κάνουν. Ξέρω, πάντως, ότι δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αν και μπορεί να είναι τοποθετημένοι στην Κεντροαριστερά ή στην Αριστερά. Πρέπει να τους δούμε λοιπόν ως εν δυνάμει συμμάχους και από τη στιγμή που οι 58 θα κληθούν να παίξουν συμπληρωματικό ρόλο σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή κορμό τη Ν.Δ., θα πρέπει να διαλέξουν και εκείνοι. Καταλαβαίνω για λόγους αυτοπροσδιορισμού να βγεις και να πεις δυο κουβέντες παραπάνω, για να βάλεις τα όριά σου, να οριοθετήσεις το χώρο σου και λες ότι δεν είσαι ούτε Ν.Δ. ούτε ΣΥΡΙΖΑ και ρίχνεις και δύο-τρία κοσμητικά. Και αυτό το έκαναν κυρίως προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν είπαν βαριές κουβέντες προς την πλευρά της Ν.Δ. Περάσαμε, όμως, αυτό το στάδιο και αύριο, αν θέλουμε να μιλάμε για την πρακτική πολιτική, την πολιτική στο πεδίο και όχι αυτή που έχουμε στο κεφάλι μας, θα πρέπει να δουν εάν θα συμμαχήσουν με τη δύναμη που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση και θα είναι είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η Ν.Δ.
Αυτή τη στιγμή, για να σοβαρευτούμε, έχουν απέναντί τους δύο μαμούθ – έστω μπέιμπι μαμούθ, σε σχέση με τον παλιό δικομματισμό: τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προτού λοιπόν αυτά σας ποδοπατήσουν και εξαφανιστείτε από το χάρτη και από πρωτοεμφανιζόμενοι γίνετε πρωτοεξαφανιζόμενοι, πρέπει να αποκτήσετε πολιτική οντότητα και βάρος, εκτόπισμα. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να ενωθείτε. Όσο κάνετε κατινιές, γιατί με το που βγήκαν άρχισαν οι κατινιές και οι ξινίλες…
(Για τη ΔΗΜΑΡ) η ίδια η Ρεπούση έκανε την αυτοκριτική της και είπε ότι δεν πρέπει να τρώμε τις σάρκες μας. Δεν έχουν πολιτικό χρόνο. Όσο θα είναι μόνοι τους, ο Κουβέλης από τη μία και οι 58 από την άλλοι και οι τρίτοι και όσο θα υπάρχουν κουτοπόνηρες τακτικιστικές κινήσεις καπελώματος, διότι ως τέτοια είδαν οι περισσότεροι την παρουσία του Βενιζέλου και του Σημίτη εκεί και δεν λέω να υπάρχει «πόρτα» για τον πρώην πρωθυπουργό και να μην περάσει ή στον Βενιζέλο, θα πρέπει να έχουν οι ίδιοι αίσθηση να προστατέψουν το χώρο. Όσο έχουν την αίσθηση ότι είναι ένα μαγαζάκι που πρέπει να το καπελώσουμε πριν καλά-καλά ανοίξει την πόρτα του, θα έχει μια θνησιγενή μοίρα. Δεν ξέρω τι δείχνει, αλλά υπερβολές υπήρξαν πολλές. Όπως στα «Νέα», ότι ήταν 3.000 κόσμος.»
Για τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» για το ευρώ
«Η πλειοψηφούσα άποψη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το ευρώ δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση και το βλέπει ο ελληνικός λαός, αλλά από τις προσφερόμενες είναι με διαφορά καλύτερη από το να μην είσαι στο ευρώ. Είναι αυτό που είχε πει, με άλλα λόγια, ο Τσώρτσιλ ότι το κοινοβουλευτικό πολίτευμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, αλλά είναι καλύτερο από όλα τα άλλα. Τέτοια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ευρώ και η κύρια άποψή του είναι ότι θα μείνει μέσα στο ευρώ. Αλλά το ευρώ, πέρα από μία λέξη και ένα αδειανό πουκάμισο, θα πρέπει κάτι να λέει. Εάν είναι η εξαθλίωση να είναι η ίδια με τον κόσμο εκτός ευρώ, γιατί πρέπει τότε να υπερασπιστούμε αυτόν τον κόσμο; Αυτό λένε και οι μειοψηφώντες. Ότι αν μας σουτάρουν οι άλλοι από το ευρώ, δεν πρέπει να προετοιμαζόμαστε λίγο για τη συνέχεια; Δεν θα έρθει η επόμενη μέρα, την ξορκίζουμε; Αλλά αυτό, το να ετοιμαστούμε για μια πιθανή έξοδο χωρίς τη δική μας θέληση, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από το να λέμε ως εναλλακτική. Εκεί, λοιπόν, βλέπω ότι υπάρχουν δύο απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή της μειοψηφίας δεν έχει πρόβλημα να το πει η ίδια και γι’ αυτό δεν είχα μεμφθεί τον Λαφαζάνη; Βγαίνει συνέχεια να πει για συνεργασία με το ΚΚΕ και το ΚΚΕ συνέχεια τον αδειάζει. Αυτό δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που το χρησιμοποιεί ούτε η Ν.Δ. ούτε κάποιος άλλος. Το κάνει το ΚΚΕ. Γιατί το κάνει; Δεν ξέρω… Ίσως γιατί είναι σε αυτόματο πιλότο και λέει ό,τι νομίζει ότι θέλει να πει το ακροατήριό του. Λέει: «Τι θέλει να ακούσει το ακροατήριό μου; Θέλει συνεργασία της Αριστεράς πάση θυσία, ακόμη και να μας ρίχνει χυλόπιτα το ΚΚΕ»; Κι εμείς τρελαμένοι, λέμε συνέχεια να πάμε με το ΚΚΕ! Στην ώρα της κρίσεως, που είναι η κυβερνητική ώρα, δεν έχεις περιθώρια. Και για να γυρίσω σ’ αυτό που έλεγα ότι δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε, ναι, δεν μπορούμε να συζητήσουμε τώρα με τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ. Όταν, όμως, έρθει η ώρα για να πάρεις τη δεδηλωμένη από τη Βουλή ή το χρίσμα για να συνεχίσεις κυβέρνηση, με τις ηγεσίες συζητά. Δεν θα πας στους ψηφοφόρους να πεις «κοίτα να δεις, τον Βενιζέλο δεν θέλω να τον βλέπω ούτε ζωγραφιστό, αλλά εσένα σε θέλω».
Δεν ξέρω αν το κάνει συνειδητά. Δεν το νομίζω. Αλλά είναι λίγο σαν την Ελλάδα στο ευρώ ο Λαφαζάνης μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αν θα φύγει ή αν θα τον διώξουν. Δεν ξέρω, αλλά σύντομα θα κληθεί να αποφασίσει εάν η τόσο ασύμβατη θέση του με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπάρχει. Θα κληθεί να το αποφασίσει…»