Για την ερώτηση της Χρυσής Αυγής που αφορά στοιχεία για αλλοδαπά βρέφη στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
Η σχετική ερώτηση στη Βουλή έχει απαντηθεί. Μάλιστα, σε υψηλούς σχετικά τόνους, με μια αντιπαράθεση που έγινε μεταξύ εμού και της Χρυσής Αυγής. {{{ moto }}}
Είναι κοινοβουλευτικό δικαίωμα κάθε κόμματος να ζητεί τέτοιου είδους πληροφορίες. Υπάρχουν δύο κατηγορίες εισαγωγής παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Ο πρώτος τρόπος είναι μέσα από την εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος που χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκούς πόρους και ο δεύτερος είναι αυτά που μπαίνουν με τροφεία. Με βάση την απόφαση των δήμων και με βάση τους οργανισμούς που ισχύουν στους παιδικούς σταθμούς. Άλλες φορές επιλέγονται με κοινωνικά κριτήρια και μερικές φορές με κλήρωση.
Ξεκαθάρισα ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας ότι η ιθαγένεια επ’ ουδενί δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής. Ενημέρωσα το Σώμα, γιατί τα στατιστικά στοιχεία πρέπει να είναι γνωστά. Όσον αφορά στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού προγράμματος, το 2% μόνο του συνολικού μαθητικού πληθυσμού προέρχεται από αλλοδαπούς εκτός Ε.Ε. Το 1,6% προέρχεται από παιδιά Ευρωπαίων πολιτών και το υπόλοιπο ποσοστό είναι Έλληνες πολίτες. Τα στοιχεία που έδωσα στη Βουλή είναι για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Παράλληλα, έχει γίνει μια επιστολή στις αποκεντρωμένες διοικήσεις για να ενημερωθούν, εφόσον το ζητεί η εθνική αντιπροσωπεία, σε τι ποσοστό είναι αλλοδαποί από πολίτες της Ε.Ε. και τι όχι.
Σε καμία μα καμία περίπτωση δεν ζητήθηκαν τα ακριβή στοιχεία για το κάθε παιδί, δηλαδή προσωπικά δεδομένα. Τα στατιστικά αποτυπώνονται και τα στατιστικά πρέπει να υπάρχουν στο υπουργείο Εσωτερικών, δεν είναι κρυφά από κανέναν. Να φαίνεται και η παρουσία ξένων στην Ελλάδα και τι ποσοστό αντιπροσωπεύει, είτε είναι πολίτες της Ε.Ε. είτε όχι. {{{ audio1 }}}
Η Χρυσή Αυγή βεβαίως πήγε να κάνει μια μικροκομματική εκμετάλλευση ενός θέματος που δεν έχει να κάνει επ’ ουδενί με τον αξιακό κώδικα του ελληνικού κράτους. Διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλόξενη, κάθε ενέργεια της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης διέπεται από δημοκρατικούς κανόνες και δεν απετέλεσε, δεν αποτελεί ούτε πρόκειται να αποτελέσει ποτέ η ιθαγένεια κριτήριο για την εφαρμογή μιας κοινωνικής πολιτικής.
Στοιχεία των παιδιών δεν θα δοθούν, ούτε ζητήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο. Στατιστικές αποτυπώσεις γίνονται. Δεν γίνεται καταγραφή προσωπικών δεδομένων.