Ο κ.Τσίπρας από τη ΔΕΘ υποστήριξε ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι σε pay-roll{{{ moto }}}
Αυτό έχει προκύψει και από την έρευνα για το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου. Ότι πληρώνονται μέσω εταιρειών δημοσιογράφοι για να κάνουν δημόσιες σχέσεις υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων που ζητούν συναλλαγή για έργα του Δημοσίου.
Είστε σίγουρος ότι ο κ. Τσίπρας αναφερόταν σε αυτό;
Απολύτως. Ήταν σαφές ότι αναφερόταν σε ρόλο ορισμένων δημοσιογράφων, ιδίως αυτών που κατέχουν ρόλο δημοσίων σχέσεων. Είναι γνωστό στο σωματείο αυτό, εδώ και 15 χρόνια, υπάρχουν σχετικές καταγγελίες. Έχω καταθέσει από το 2005, με βάση την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλεπάλληλες εκδόσεις που γράφει εταιρεία συμβούλων τάδε τάδε… που αποτελείται από τους εξής ανθρώπους, με τα στοιχεία τους και τους αριθμούς ταυτότητάς τους.
Είναι pay roll με την εξής έννοια: συμπράττουν με μία εταιρεία, ας πούμε τη Siemens ή την Τράπεζα Πειραιώς και αυτομάτως αμείβονται για αυτές τις υπηρεσίες. Έχει προκύψει από τη δικαστική έρευνα, ότι μέσω των εταιρειών, πήγαιναν λεφτά και παρακάτω, σε άλλους δημοσιογράφους, που δεν εμφανίζονταν να μετέχουν στις εταιρείες.
Ποια είναι η πρότασή σας;
Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος πρέπει να είναι ανεξάρτητος. Δεν μπορεί να χρηματίζεται ή να συμπράττει με εταιρείες για τη διαμεσολάβηση υπέρ συμφερόντων των εταιρειών. Η ΕΣΗΕΑ είναι λίγο δειλή. Θα έπρεπε να εφαρμόσει τον κώδικα δεοντολογίας με αυστηρότητα. Δεν το κάνει με αυστηρότητα. Είναι θέμα κακώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης, συμμαχιών, φιλίας… Στο πλαίσιο της έρευνας για τη Siemens είχαν βγει και κάποια ονόματα δημοσιογράφων. Αλλά το νόμιμο και το ηθικό μπλέκεται. {{{ audio1 }}}
Ονόματα ανθρώπων που είναι μέλη του επαγγελματικού μας σωματείου, δουλεύουν για Μέσα Ενημέρωσης και ταυτόχρονα η εταιρεία τους αναλάμβανε όχι μόνο τις δημόσιες σχέσεις με αστρονομικά ποσά για λογαριασμό της Siemens, αλλά και για να χρηματίζονται και άλλοι. Ήταν ένας τρόπος ώστε η εταιρεία να «λαδώνει» τους δημοσιογράφους για να έχει καλή μεταχείριση. Είναι κάποιοι οι οποίοι προσλαμβάνουν τον Χ θεωρητικά, κόβει μια απόδειξη και πληρώνεται για παροχή που στην πραγματικότητα δεν υφίσταται, είναι όμως τα χρήματα που του έρχονται μέσω της εταιρείας δημοσίων σχέσεων, από τη βασική εταιρεία ή το βασικό προμηθευτή του Δημοσίου είτε είναι οπλικά συστήματα, είτε ηλεκτρονικές κατασκευές, είτε είναι Τράπεζες.
Το επόμενο μεγάλο θέμα είναι πόσα χρήματα περνούν οι τράπεζες σε συντάκτες οικονομικού ρεπορτάζ, το οποίο πρέπει κανείς να το ερευνήσει. Η έρευνα που είχαμε ξεκινήσει, δεν ολοκληρώθηκε, γιατί τα πειθαρχικά συμβούλια δεν είναι και τόσο παραγωγικά.
Έχετε διαπιστώσει δημοσιογράφους με συμμετοχή σε ΜΚΟ, το Υπ. Εξωτερικών ας πούμε;
Για ΜΚΟ δεν ξέρω, ξέρω όμως τα κατά καιρούς καταγγελλόμενα από τους πολιτικούς, για το ότι ένα τμήμα των μυστικών κονδυλίων πηγαίνει σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Κάνουμε προσπάθειες να το ερευνήσουμε αλλά πάντα συναντάμε έναν τοίχο, όπου ο εκάστοτε υπουργός λέει ότι επί των ημερών του δεν έχει γίνει τίποτα και αφήνει υπονοούμενα για τον προηγούμενο υπουργό. Αποδείξεις δεν υπάρχουν και δίνεται η δυνατότητα στον κάθε λασπολόγο να δίνει ψευδή στοιχεία, πράγμα που προεκλογικά έγινε στην ΕΣΗΕΑ. Μας έστειλε κάποιος διάφορα ονόματα από πλαστοποιημένα στοιχεία.
Σκέφτεστε καινούρια έρευνα;
Με αφορμή την εκκαθάριση του μητρώου πρέπει να κάνουμε πιο αυστηρή εφαρμογή στον Κώδικα Δεοντολογίας. Μιλάω για αναστολή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όσους έχουν εργασίες σε γραφείο τύπου και καλύπτουν το ίδιο ρεπορτάζ, αυτούς που έχουν περάσει στη συμπαθή κατηγορία των εργοδοτών και σε αυτούς που από τη δικαστική έρευνα εμπλέκονται σε ιστορίες δημοσίων σχέσεων. Υπάρχει ήδη ένα πόρισμα από επιτροπή, εποχής Μαθιουδάκη, που κάνει κάποιες επισημάνσεις αλλά το ζήτημα πάντα είναι στην πρακτική εφαρμογή.
Παραδείγματος χάρη, όταν ο Τριανταφυλλόπουλος είχε άπειρες καταγγελίες, ζήτησα να απομακρυνθεί, να καταθέσει την ταυτότητά του, διότι ήταν εργοδότης μαζί με το Θέμο Αναστασιάδη. Ο Θέμος επειδή και αυτός είχε πολλές πειθαρχικές ποινές, ζήτησε να διαγραφεί από το σωματείο ως εργοδότης. Επειδή όμως το μέτρο αυτό ήταν να γενικευτεί και δεν γενικεύτηκε, έμειναν όλα στη μέση.
Φοβάμαι, ότι οι παρατηρήσεις του κ. Τσίπρα είναι εύστοχες και δεν πρέπει να θίγεται κανείς προσωπικά αν ο διπλανός του δεν λειτουργεί δεοντολογικά. Σας θυμίζω ο κύριος Σάλλας είχε πάει στο Μουντιάλ της Αφρικής 50 δημοσιογράφους. Δωράκι, αυτό τι είναι τώρα; Οι δημόσιες σχέσεις των τραπεζών έχουν, πολλές φορές, υλικό με κέρδος. Είναι δυνατόν να πάει κάποιος ένα τέτοιο ταξίδι και να γράψει κακή κουβέντα για την τράπεζα; Τα ξέρετε.