Για νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης
Καταρχήν τη θεωρούμε ακραία πράξη και κοινοβουλευτικά και συνταγματικά να επιβληθεί η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού με νομοθετική πράξη. Αν νομίζει ότι μπορεί κι ότι έχει την αντοχή και τη συνοχή, αυτό το τριμερές σχήμα που στηρίζει την κυβέρνηση, να το κάνει, ας το κάνει. Γιατί εμείς έχουμε σοβαρή επιχειρηματολογία στην οποία ουδείς μας έχει απαντήσει περί του μέτρου. Άλλωστε οι δυνάμεις εργασίας έχουν πληρώσει όλο το μάρμαρο αυτής της κρίσης, μέχρι σήμερα. Και πάντα στις κρίσεις το επίδικο είναι ποιος πληρώνει το μάρμαρο για να βγούμε από την κρίση.
Για τα επιχειρήματα που αφορούν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού{{{ moto }}}
Έχουν το επιχείρημα που αφορά την ανταγωνιστικότητα όπου λέει ότι αν κόψουμε τον κατώτερο μισθό θα διευκολυνθεί η είσοδος νέων στην εργασία. Δεν καταλαβαίνω την αντίφασή τους. Όταν μας λένε ότι η Ισπανία έχει το κατώτερο επίπεδο, σε κατώτερο μισθό, γιατί έχει πέντε μονάδες παραπάνω ανεργία. από την Ελλάδα. Αυτά νομίζω υπακούουν σε άλλες λογικές. Σχετίζεται ο κατώτερος μισθός η εν πάση περιπτώσει το μισθολογικό κόστος με τα φορολογικά Το αντίθετο μάλιστα. Κάθε ευρώ που κόβουμε δεν επιστρέφεται στο κράτος, αυτούσιο. Αντιθέτως το κράτος από κάθε ευρώ που χάνεται από το μισθό, χάνεται φόρος προστιθέμενης αξίας. Χάνεται φορολογητέα ύλη. Άρα δεν έχει καμία σχέση με την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων. Κάνετε λάθος.{{{ audio1 }}}
Για την μείωση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας
Στήριξα αποφασιστικά τους συναδέλφους στον ΟΤΕ που με σύμβαση μείωσαν τις αποδοχές τους κατά 13%. Τίποτα δεν είναι ταμπού – ούτε η μείωση της ΕΣΣΕ- όταν αυτή εδράζεται σε πραγματικά δεδομένα. Η ΕΣΣΕ όμως επειδή προστατεύει τα κατώτερα, τους μισθούς ασφαλείας και ουδέποτε αυτά που μας λένε έχουν αποδειχτεί ότι ισχύουν, ότι επηρεάζουν, καταστρατηγείται.
Η τρόικα δεν αναφέρεται καθόλου στο κατώτερο μισθό. Λεει κάντε μια οριζόντια μείωση στο 13ου και 14ου μισθό. Ξέρετε γιατί. Γιατί δεν μπορείτε να παρέμβετε σε επιχειρήσεις στις οποίες υπάρχουν αγκυλώσεις, είναι πολύ μεγάλοι οι μισθοί που έρχονται από το παρελθόν, από τη δεκαετία του ΄70 και του ’90.
Για το πάγωμα της αύξησης του 2% των μισθών
Η σύμβαση είναι ένα ενιαίο σύνολο. Δεν μπορείς να ψωνίζεις αλά κάρτ. Η σύμβαση ουσιαστικά εκπνέει την 1η Ιουλίου 2012 κι έρχονται ένα χρόνο πρωθύστερα και ζητούν κάτι άλλο. Όταν θα συζητήσουμε τη νέα σύμβαση θα τεθούν όλα επί τάπητος. Καταρχήν είμαστε άνθρωποι που τον διάλογο δεν το φοβόμαστε και καθόμαστε να συζητήσουμε τα πάντα. Συνεπώς το επίδικο δεν είναι η αύξηση.
Για τις κινητοποιήσεις
Μόνο για την περίπτωση που θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα υπάρξουν κινητοποιήσεις.