Το Σάββατο 04 Ιανουαρίου ο Δημήτρης Καταλειφός και η Μαρία Καλλιμάνη καλεσμένοι του Νίκου Θρασυβούλου. Συντονιστείτε (13:00-14:00) στον Βήμα 99.5 και κερδίστε 3 διπλές προσκλήσεις για την παράσταση «Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» στο θέατρο Εμπορικόν για την Παρασκευή 10/01/2014

Ο Δημήτρης Καταλειφός είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Σέριφο και τη Σμύρνη. Σπούδασε Νομικά και στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη από την οποία και αποφοίτησε το 1975. Έχει συνεργαστεί με διάφορους θιάσους και σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων, o Αντώνης Αντύπας («Απλό Θέατρο») και ο Σπύρος Ευαγγελάτος («Αμφι-Θέατρο»). Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της εταιρίας θεάτρου «Η Σκηνή» και του θεάτρου «Εμπρός» ( θεατρικός οργανισμός «Μορφές» ) στου Ψυρρή, (το οποίο με τη λειτουργία του συνέβαλε στην αναμόρφωση της γύρω περιοχής). Και οι δύο αυτές ομάδες υπήρξαν από τους σημαντικότερους θεατρικούς πυρήνες της εποχής τους. Διαλύθηκαν τη δεκαετία του ’80 και το 2000 αντίστοιχα.

Παράλληλα, σκηνοθετεί στο θέατρο από το 1998 (Ο Δον Ζουάν έρχεται από τον πόλεμο, Θέατρο «Εμπρός») και διδάσκει χρόνια σε σχολές, μεταξύ των οποίων η Δραματική σχολή του «Εμπρός» (του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος), του «Εθνικού Θεάτρο» του «Ωδείο Αθηνών» και του «Πανεπιστήμιο Πατρών». Στον κινηματογράφο, σημαντικές εμφανίσεις του υπήρξαν, μεταξύ άλλων, «Τα Πέτρινα Χρόνια» (1985) του Παντελή Βούλγαρη και ο «Θεόφιλος» (1987) του Λάκη Παπαστάθη -για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο «Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης»-. Στο θέατρο, για τη διετία 2002-2004 («Ο ξεριζωμός», «Τρία βήματα πριν»), τιμήθηκε με το Α΄ έπαθλο Αιμίλιος Βεάκης. Για την ερμηνεία του ως Χιού Ο’Ντόνελ στο έργο «Ο ξεριζωμός» (2003) με το Β΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, για τον Πάστορα Μάντερς στους «Βρικόλακες με το Α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, και για τον «Επιστάτη» (2010-11) με το Α΄ βραβείο ανδρικού ρόλου, του περιοδικού «Αθηνόραμα». Σημαντικότερες εμφανίσεις του στην τηλεόραση υπήρξαν το «Μινόρε της αυγής» (1983-4) του Φώτη Μεσθεναίου και το «10» της Πηγής Δημητρακοπούλου, για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου, «Πρόσωπα 2008».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Σμύρνη και τα τελευταία χρόνια ζει στο Παγκράτι.

Η Μαρία Καλλιμάνη γεννήθηκε στο Αίγιο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών και τη δραματική σχολή του θεάτρου Εμπρός. Συμμετείχε στις παραστάσεις Αγγέλα (σκην.: Τ.Μπαντής, Εμπρός), Η Σονάτα των Φαντασμάτων (σκην.: Β.Νικολαϊδης, Εθνικό θέατρο), Οι σοφολογιότατες (σκην.: Θ.Αμπαζής, Ομάδα OΠΕRΑ), Οι μέρες πριν έρθεις (σκην.: Γ.Μόσχος, Αμόρε), Η Φλαντρώ (σκην. Β.Νικολαϊδης, Αθηνών), Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; (σκην.: Γ.Βαλτινός, Λαμπέτη), Χειμωνιάτικο Παραμύθι (σκην.: Λίλο Μπαούρ, Αμόρε), Βασιλιάς Ιωάννης (σκην. Ν.Χατζόπουλος, Αμόρε), Επανασύνδεση (σκην.: Δ.Καταλειφός, Θέατρο του Νέου Κόσμου), Πάρτι Γενεθλίων (σκην.: Α.Αντύπας, Απλό Θέατρο), Μικροπράγματα (σκην.: Β.Γεωργιάδου, Φεστιβάλ Αθηνών), Μαυροπούλι (σκην.: Β.Γεωργιάδου, Απλό Θέατρο), Βάσσα (σκην.: Στ.Λιβαθινός, Οδού Κεφαλληνίας), Λάσπη (σκην.: Λ.Μελεμές, Οδού Κεφαλληνίας). Στην τηλεόραση συμμετείχε στις σειρές Νυχτερινό Δελτίο, Εν Ιορδάνει και Δέκα. Στον κινηματογράφο πήρε μέρος στις ταινίες Χώρα Προέλευσης, Μαχαιροβγάλτης (Γιάννης Οικονομίδης) και Απ’ τα κόκαλα βγαλμένα (Σωτήρης Γκορίτσας).


«Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» (1948), το πιο αντιπροσωπευτικό έργο του Τέρενς Ράττιγκαν, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Εμπορικόν με τον Δημήτρη Καταλειφό σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει γι’ αυτό το έργο: «Αν ποτέ με καλούσαν στο ουράνιο δικαστήριο για να υπερασπιστώ την ιδιότητά μου του θεατρικού συγγραφέα, αυτό το έργο θα επέλεγα για μάρτυρα υπεράσπισης, ως το πιο αντιπροσωπευτικό της καριέρας μου».

Το έργο

«Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» είναι το έργο που στερέωσε τη φήμη του Τέρενς Ράττιγκαν σαν ένα σοβαρό και ώριμο συγγραφέα. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα έργα του αλλά και ένα από τα καλύτερα μονόπρακτα που έχουν γραφτεί ποτέ, φόρος τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

«Η Εκδοχή του Μπράουνιγκ» αφορά τη ζωή του Άντριου Κρόκερ-Χάρις ενός κλασικού φιλολόγου σ’ ένα αγγλικό κολλέγιο. Ο καθηγητής δεν είναι αρεστός ούτε στη γυναίκα του, ούτε στους μαθητές του, ούτε στους συναδέλφους του. Μια αυθόρμητη πράξη καλοσύνης από ένα παιδί, γίνεται η αφορμή να ξετυλιχτούν οι περίπλοκες σχέσεις των ενήλικων ηρώων, που δεν τολμούν να αντιμετωπίσουν με ειλικρίνεια τη ζωή τους.

Ο Ραττινγκαν εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα και την ιστορία από ένα κλασικό φιλόλογο που είχε στο σχολείο του ως μαθητής. Η πλοκή του έργου, ενώ διατηρεί τον απολύτως πειστικό νατουραλιστικό χαρακτήρα της και το χαρακτηριστικό εγγλέζικο, συγκρατημένο αν και δηκτικό ύφος της, είναι απατηλά απλή.

Ο συγγραφέας

Ο Σερ Τέρενς Μέρβιν Ράττιγκαν (1911-1977) έγραψε το πρώτο έργο του που ανέβηκε στο θέατρο το 1933, φοιτητής ακόμα στην Οξφόρδη. Κατά τη διάρκεια των σαράντα και πλέον χρόνων της καριέρας του (πενήντα, αν συνυπολογίσουμε και τις νεανικές δημιουργίες του), δημιούργησε είκοσι τέσσερα θεατρικά και περισσότερα από τριάντα σενάρια για τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Τα έργα του Ράττιγκαν όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει να παίζονται με τεράστια επιτυχία μέχρι και στις μέρες μας, αλλά πλέον θεωρείται ένας σημαντικός κρίκος μεταξύ της παλαιάς και της νέας γενιάς θεατρικών συγγραφέων.

«Η Εκδοχή του Μπράουνινγκ» μεταφέρθηκε δύο φορές στον κινηματογράφο: την πρώτη, το 1951, σε σκηνοθεσία Άντονι Άσκουιθ, κέρδισε τα βραβεία Σεναρίου (Τέρενς Ράττιγκαν) και Α’ Αντρικού Ρόλου (Μάικλ Ρεντγκρέιβ) στο Φεστιβάλ των Καννών∙ τη δεύτερη, το 1994, σε σκηνοθεσία Μάικ Φίγκις και με πρωταγωνιστές τους Άλμπερτ Φίνεϊ και Γκρέτα Σκάκι.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):

Κυριάκος Ψυχαλής, Άγης Εμμανουήλ, Μαρία Καλλιμάνη, Δημήτρης Καταλειφός, Βύρων Σεραϊδάρης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Μανιδάκη

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παργινού

Φωτογραφίες παράστασης: Νικόλας Κομίνης

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων