Ο σκληρός χαρακτήρας του χειμώνα δεν φαίνεται να τρομάζει την ευαίσθητη φύση των φυτών – όχι όλων τουλάχιστον. Υπάρχουν εκπρόσωποι της χλωρίδας που τα πάνε μια χαρά με το ψύχος και αντεπεξέρχονται με θαυμαστή αντοχή και ομορφιά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλωστε, τα λουλούδια είναι ζωντανοί οργανισμοί και ως τέτοιοι έχουν αναπτύξει μηχανισμούς επιβίωσης. Από την άλλη, δεν θα έβλαπτε να βάζαμε και εμείς το χεράκι μας προσφέροντας στα φυτά μας την απαραίτητη στήριξη και φροντίδα – συγκάτοικοί μας είναι εξάλλου.

Εναλλαγές τοπίου Αν διαθέτετε και νότιο μπαλκόνι, μετακινήστε εκεί τα πιο ευαίσθητα φυτά, έστω για τις ημέρες με έντονο ψύχος.

Περιβάλλον επιβίωσης Η κεραμική γλάστρα επιτρέπει στο φυτό να αναπνέει περισσότερο από μια πλαστική, παρ’ όλα αυτά το υλικό της έχει μικρή σημασία τελικά. Τον πρώτο λόγο έχει η ποιότητα του χώματος. Το τυρφόχωμα θεωρείται ιδανικό για τον χειμώνα καθώς διατηρεί τη ρίζα του φυτού ζεστή. Το καλοκαίρι μπορείτε να προσθέσετε λίγο περλίτη για να κάνετε το χώμα πιο αφράτο, οπότε η ρίζα θα αερίζεται. Μην παραμελείτε, όμως, να συμπληρώνετε όση ποσότητα χώματος απαιτείται κάθε φορά ώστε η ρίζα να είναι πάντοτε καλυμμένη.

Αποφεύγετε τις μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα τον χειμώνα, καθώς το κρύο δεν βοηθάει τις ρίζες να αναπτυχθούν και έτσι μένει σκέτο το χώμα, που απλώς μας παραπλανεί κατά τη διάρκεια του ποτίσματος. Αυτό έχει αποτέλεσμα η ρίζα να δέχεται παραπάνω νερό από όσο μπορεί να απορροφήσει και να σαπίζει.

Στον χιονιά προστατέψτε τα φυτά σας είτε με νάιλον είτε με τα νέα υφασμάτινα καλύμματα, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από φυτώρια (Κοκοφοίνικας, 210 6727.092). Προσοχή: Αν χιονίσει, δεν ρίχνουμε ποτέ νερό επάνω στα φύλλα και στα πέταλα του φυτού για να απομακρύνουμε το χιόνι από την επιφάνειά τους. Τα καθαρίζουμε με το χέρι ή τα τινάζουμε ελαφρά.

Και μετά τον χιονιά, τι; Επειτα από χιονόπτωση ή τσουχτερό κρύο, κάντε ένα εύκολο τεστ για να ελέγξετε αν κάποιο από τα φυτά σας δεν τα έχει καταφέρει: Κόψτε ένα κλαδάκι από το επάνω τμήμα του φυτού σας και διπλώστε το στα δύο. Αν ακουστεί ήχος (κρακ), σημαίνει ότι το φυτό έχει καεί από τον χιονιά. Αν απλώς «ξεφτίζουν» οι ίνες του, τότε είναι ζωντανό.

Φυτά για όλον τον χρόνο

Υπάρχουν είδη που δεν παραδίδουν τα όπλα ούτε στη ζέστη ούτε στο κρύο. Για να απολαμβάνετε, λοιπόν, ένα ανθισμένο τοπίο όλες τις εποχές, επιλέξτε: • Πρασινάδες, όπως τα βιβούρνα (ιδιαίτερα η ποικιλία λουσίντουμ) αλλά και η αρωματική δάφνη. • Θαμνώδη φυτά, όπως η αγγελική με τα αρωματικά άνθη της. • Πολυετείς πόες, όπως γεράνια, πελαργόνιες και καζανίες. • Αρωματικά φυτά, όπως δυόσμος, δεντρολίβανο και θυμάρι. • Καλλωπιστικές ελιές – είναι πολύ όμορφες και δεν απαιτούν ιδιαίτερη περιποίηση. • Γιασεμί (κίτρινο ή λευκό), αν επιθυμείτε αναρριχώμενα φυτά. •Παρά τον σκληρό χαρακτήρα του, ο χειμώνας είναι εποχή κατά την οποία ορισμένα φυτά ανθίζουν (και ασφαλώς είναι ιδιαιτέρως ανθεκτικά στο κρύο). Εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι τα κυκλάμινα, οι καμέλιες, οι πανσέδες αλλά και το λέιλαντ (μικρό κωνοφόρο δέντρο).

Tips

Σωστό πότισμα Τον χειμώνα τα φυτά πρέπει να ποτίζονται σε αραιά χρονικά διαστήματα, περίπου κάθε 10 μέρες, ειδικά τις περιόδους έντονων βροχοπτώσεων αλλά και παγετού. Μη ρίχνετε νερό μέχρι να γεμίσει το προστατευτικό πιάτο – το χώμα πρέπει να είναι μέτρια ποτισμένο, ούτε στεγνό ούτε πλημμυρισμένο.

Θρέψη και προστασία Μειώστε την ποσότητα του λιπάσματος. Δεν χρειάζεται μέσα στο καταχείμωνο να αναγκάσετε τα φυτά να ανθίσουν και μάλιστα με κίνδυνο να καούν. Φροντίστε, ωστόσο, μία φορά τον μήνα να τα ψεκάζετε με μυκητοκτόνο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν οικολογικά προϊόντα, όπως λιπάσματα ειδικού τύπου από εκχυλίσματα φυσικών ελαίων, ιδιαιτέρως διεργετικά, και ωφέλιμα βακτήρια που αντικαθιστούν τα χημικά μυκητοκτόνα. Προτιμήστε τα.

Κάτω τα ψαλίδια Ξεχάστε τα κλαδέματα μέσα στο κρύο. Το κλαδί, ουσιαστικά, τραυματίζεται και έτσι στο σημείο κοπής μπορεί να βρει δίοδο ένας βλαβερός μύκητας και να καταστρέψει το φυτό.