Πάνε τριάντα χρόνια από τότε που η βοηθός σκηνοθέτη Μάριαν Μέντερς και ο παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων Μαρκ Γιάνσεν ήρθαν για πρώτη φορά διακοπές στην Πάτμο. Από τότε, κάθε καλοκαίρι το ζευγάρι των Ολλανδών νοίκιαζε ένα σπίτι στον κόλπο του Κάμπου. Το 2000, καθώς αποβιβάζονταν από το δελφίνι, άκουσαν τον εικοσάχρονο γιο τους Μάρκους να αναφωνεί «Finally, I’m home» («Επιτέλους είμαι σπίτι»). Τότε σκέφτηκαν ότι έπρεπε να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι στο νησί. Την επόμενη χρονιά βρήκαν το οικόπεδο και σε δύο χρόνια το κτίσμα ολοκληρώθηκε ακριβώς όπως το είχαν φανταστεί.
Το σπίτι χτίστηκε σε μια μαγευτική τοποθεσία, στην πλαγιά του βουνού Κάψαλος, με θέα την παραλία του Κάμπου που απλώνεται ακριβώς από κάτω. «Σε άμεση επαφή με τον ήλιο και τον αέρα που κατεβαίνει από το βουνό», όπως λέει η οικοδέσποινα. Ενα σπίτι-παρατηρητήριο, περιτριγυρισμένο από τις ευωδιές της λεβάντας, του θυμαριού και της ρίγανης. Ο αρχιτέκτων Δημήτρης Κωνσταντινίδης, που ανέλαβε τον σχεδιασμό του, έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αρμονική σχέση του κτίσματος με το τοπίο. Ακολουθώντας τη φιλοσοφία του πατέρα του, γνωστού αρχιτέκτονος Αρη Κωνσταντινίδη, μένει πιστός στη σχεδιαστική απλότητα και στη σοφία του ανώνυμου τεχνίτη που δουλεύει τα φυσικά υλικά. Ετσι, επέλεξε την πέτρα, το ξύλο και το μάρμαρο Θάσου για να ντύσει το σπίτι. Πρώτο μέλημά του ήταν να μην εκτίθεται άμεσα το οίκημα στους δυνατούς ανέμους. Γι’ αυτό είναι μελετημένο έτσι ώστε να στέκεται σαν φράγμα ενάντια στον αιγαιοπελαγίτικο βοριά. Τα δύο κτίσματά του τα ενώνει ένα αίθριο, καθημερινό σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας. Δροσερό, αλλά προστατευμένο, ακολουθεί τη φιλοσοφία του αρχιτέκτονος: το τοπίο περνάει μέσα από την κατασκευή σαν ένα παράθυρο στη θέα.
Επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν ένα σπίτι με μεγάλους χώρους, πλημμυρισμένο από ελληνικό φως. Ετσι, η στεγασμένη κύρια είσοδος οδηγεί απευθείας σε έναν κατάλευκο χώρο, όπου η ανοιχτή κουζίνα, η τραπεζαρία και το καθιστικό διαδέχονται το ένα το άλλο. Αυτός ο πρώτος όγκος από πέτρα είναι τοποθετημένος στο ψηλότερο σημείο του οικοπέδου, γι’ αυτό το καθιστικό διαθέτει την ωραιότερη θέα. Εκεί οι ιδιοκτήτες χαίρονται το εντυπωσιακό παιχνίδι των φωτοσκιάσεων μέσα από τα μεγάλα ανοίγματα. «Τις ημέρες με ξαστεριά βλέπουμε τα απέναντι νησιά, αλλά ακόμη πιο όμορφα είναι όταν έχει καταιγίδα και η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη» περιγράφει η Μάριαν. Το πρώτο αυτό κτίσμα διαδέχεται το φιλόξενο αίθριο, που τις καλοκαιρινές νύχτες γίνεται τόπος συνάντησης φίλων. Ακολουθεί σε ένα χαμηλότερο επίπεδο ο δεύτερος πέτρινος όγκος, με τα τρία υπνοδωμάτια. Τα αντίστοιχα μπάνια και το laundry room είναι τοποθετημένα κατά μήκος, λίγο πιο χαμηλά. Κάτω από τη μεγάλη βεράντα, λόγω της υψομετρικής διαφοράς, δημιουργήθηκε ένας χώρος που χρησιμοποιείται κυρίως από τα δύο νεαρά μέλη της οικογένειας. Πρόκειται για ένα ανοιχτό καθιστικό με χτιστό καναπέ και πολλά άνετα μαξιλάρια, ντυμένα με βαμβακερά υφάσματα σε καλοκαιρινές αποχρώσεις.
Με την εσωτερική διακόσμηση ασχολήθηκε και η Μάριαν. Επιπλα από γαλλικές και ολλανδικές αγορές, σύγχρονα έργα τέχνης και επιλεγμένα κομμάτια ντιζάιν, όπως οι καρέκλες του Philippe Starck, δημιουργούν ένα ανάλαφρο περιβάλλον. Το σημαντικότερο: Σε όποιο σημείο του σπιτιού σταθείς, νιώθεις το βουνό να σε προστατεύει και τη θάλασσα να σε ταξιδεύει.