Οι συνθήκες που επικρατούν στα νησιά και στις παραθαλάσσιες περιοχές είναι γνωστές: ζεστά καλοκαίρια, δυνατοί άνεμοι και υψηλή αλατότητα, τόσο στην ατμόσφαιρα (από τα υδροσταγονίδια της θάλασσας) στο έδαφος, αλλά και στο νερό με το οποίο ποτίζετε. Δείτε μερικά φυτά που ανταποκρίνονται σε αυτές τις απαιτήσεις:
Από τα πολυετή ποώδη Ολα τα αρωματικά, όπως η Ρίγανη (Origanum vulgare), το Θυμάρι (Thymus vulgaris), η Αρμπαρόριζα (Pelargonium odoratissimum), το Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), η Λεβάντα (Lavandula officinalis, Lavandula dentata), η Λεβαντίνη (Santolina chamaecyparisus), η Αρτεμισία (Artemisia absinthium) με το ασημόχρωμο φύλλωμά της και άλλα όπως η Ασφάκα (Phlomis fruticosa), η Τουλμπάκια (Thulbaghia violacea) που διατηρεί το άνθος της σχεδόν όλον τον χρόνο, η Γκαζάνια (Gazania rigens) με τα έντονα πορτοκαλί και κίτρινα άνθη της, η Λίππια (Phyla nodiflora) για φυτό εδαφοκάλυψης και πολλές από τις σάλβιες.
Από τους θάμνους Η Αγγελική (Pittosporum tobira) με το αρωματικό άνθος της, η Λυγαριά (Vitex agnus castus) με τα πανέμορφα μοβ άνθη της, ο Ελαίαγνος (Elaeagnus x ebbingei), ο Μετροσίδηρος (Metrosideros excelsus), ο Ράμνος (Rhamnus alaternus), ο Σχίνος (Pistacia lentiscus), η Λαντάνα (Lantana camara), που θέλει πολύ χώρο γύρω της για να αναπτυχθεί, εκτός και αν επιλέξετε τη νάνα ποικιλία, η Φιλλυρέα (Phillyrea angustifolia), που το φύλλωμά της μοιάζει με της ελιάς και, τέλος, η γνωστή μας Πικροδάφνη (Nerium Oleander).
Από τα δέντρα Η Ακακία κυανόφυλλη (Acacia cyanophylla), η Μοσχοϊτιά (Τζιτζιφιά) (Ziziphus sativa), το Αλμυρίκι (Tamarix parviflora), η Ελιά (Olea europea) και η Ροδιά (Punica granatum), που μολονότι αντέχει στην ξηρασία, θέλει αρκετή υγρασία για την ανθοφορία και για το «δέσιμο» των καρπών της.
*Η ομαδοποίηση των φυτών κατά τη φύτευση δίνει πιο ενιαία εικόνα και δυναμώνει το αισθητικό αποτέλεσμα. Ενας γενικός κανόνας που διέπει τη φύτευση μιας ομάδας ανόμοιων φυτικών ειδών είναι να τοποθετούνται τα χαμηλά φυτά προς την πλευρά που καθόμαστε και απολαμβάνουμε τον κήπο και τα ψηλά από πίσω.
*Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στην ποσότητα των αειθαλών και των φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων που επιλέγουμε, ώστε ο κήπος να δείχνει γεμάτος όλες τις εποχές.