Η φυσική ευαισθησία λουλουδιών και φυτών εναλλάσσεται με τρόπο ήσυχο και εύστοχο με την ανθεκτική, βαριά υπόσταση των κοντέινερ – κύριο εκπρόσωπο της βιομηχανικής κοινότητας. Αλλά, αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος για το φυτώριο Garden Shop του γεωπόνου Σωτήρη Βρεττού που σχεδίασε η αρχιτέκτων Ιωάννα Μπαλλή.
«Σκέφτηκα ένα concept store που θα συνδυάζει το εμπόριο φυτών και κηπουρικών gadgets, με την προώθηση της DIY κηπουρικής και τον σχεδιασμό κήπων. Μετά από συζήτηση με τον Σωτήρη σχετικά με τις ανάγκες και επιθυμίες του κατέληξα στον σχεδιασμό ενός χώρου που να παραπέμπει στις κινήσεις και τα συναισθήματα μιας βόλτας σε έναν κήπο» σχολιάζει η Ιωάννα. Κάτι που γίνεται σαφές από την αρχή: Μονοπάτια από σταθεροποιημένο κεραμικό δάπεδο (φυσικό υλικό που συνδυάζεται με μπετόν και χαλίκι) οδηγούν τον επισκέπτη στις διαφορετικές πράσινες και ανθισμένες παρέες του φυτωρίου που φωτίζονται από γιρλάντες με λάμπες – τέτοιες που συναντούμε σε αυλές και εξοχικά ταβερνάκια.
Τα κοντέινερ που στεγάζουν τις εσωτερικές λειτουργίες του φυτωρίου ήταν επιθυμία και του Σωτήρη. «Μου αρέσουν οι αλλαγές γι αυτό και βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την επιλογή των κοντέινερ. Σου δίνουν τη αίσθηση της μετακίνησης, της μεταφοράς. Γι αυτό και δεν υπάρχει πάντα και το ίδο σκηνικό έξω στον “κήπo”. Τα λουλούδια και τα φυτά αλλάζουν συνεχώς θέσεις όχι μόνο ανάλογα με τις εποχές αλλά και ανάλογα με τα δικά μου κέφια.» επισημαίνει ο Σωτήρης.
Η εσοχή στο σκελετό του κοντέινερ δημιουργήθηκε με σκοπό να διατηρηθεί το υπάρχον δέντρο
Στον αρχικό σκελετό των 2 κοντέινερ πραγματοποιήθηκαν ορισμένες αλλαγές ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα συγκεκριμένες λειτουργικές ανάγκες. Σχεδιάστηκαν υαλοστάσια που επιτρέπουν ταυτόχρονα την είσοδο φυσικού φωτός και την οπτική συνέχεια από το ένα τμήμα του χώρου, όπου φιλοξενείται το γραφείο-σχεδιαστήριο, στο υπόλοιπο εκθεσιακό κομμάτι. Επιπλέον, σχεδιάστηκαν προεξοχές- βιτρίνες με σκοπό την εξοικονόμηση χώρου αλλά και την προβολή των μικρών φυτών εσωτερικού χώρου.
Η Ιωάννα Μπαλλή θέλησε να ακολουθήσει την «σοφία της φύσης» και να διατηρήσει μέσα στον μικρόκοσμο του Garden Shop τις λεπτές ισορροπίες που εντοπίζει κανείς στο φυσικό τοπίο αξιοποιώντας αρχιτεκτονικά τεχνάσματα. «Οι αποχρώσεις και τα υλικά επενδύσεων και κατασκευών επιλέχθηκαν με βάση την ουδετερότητα τους και παράλληλα με την αντιθετική τους δυναμική με το πράσινο. Εξωτερικά τα κοντέινερ βάφτηκαν με ένα ψυχρό blue-black διαμορφώνοντας έτσι το τέλειο φόντο στα φυτά του κήπου ενώ εσωτερικά επενδύθηκαν με ανακυκλωμένο ξύλο (OSB), που χαρίζει θερμό φως και minimal αισθητική».
DIY project
Πρόταση για δώρο με ξύλινα καφάσια – τα οποία με γεωύφασμα μετατρέπονται σε γλάστρες – και περιεχόμενο επιλογής σας
Φύση σημαίνει οικολογία και οικολογία χωρίς ανακύκλωση δεν γίνεται. Ο Σωτήρης και η Ιωάννα ένωσαν τις γνώσεις τους και δημιούργησαν αντικείμενα και συνθέσεις από υλικά που προϋπήρχαν στο χώρο ή που περίσσεψαν από τις εργασίες κατασκευής του χώρου. Ετσι:
-τα φωτιστικά στο εσωτερικό των κοντέινερς σχεδιάστηκαν από απλή λαμαρίνα σε τέτοια φόρμα ώστε να μπορεί να τοποθετεί λάμπες φθορίου
-η ραφιέρα που τοποθετούνται τα αξεσουάρ κηπουρικής κατασκευάστηκε από τις μπετόβεργες (από τον οπλισμό σκυροδέματος) και κομμάτια ξύλου
-τα αμπαζούρ των φωτιστικών εξωτερικού χώρου κατασκευάστηκαν από δισκοσβάρνες (εξαρτήματα αγροτικών μηχανημάτων).
-ένας παλιός πάγκος εργαλείων στον κήπο μεταμορφώθηκε σε «εκθεσιακό πάγκο»
και
-ξύλινα καφάσια μεταφορών λειτουργούν ως ζαρντινιέρες.
Η παλιά σιδερένια πόρτα που διατήρησαν από την κατεδάφιση της παλιάς μάντρας του οικοπέδου περιμένει καρτερικά την επόμενη ανάθεση της – προς το παρόν στέκεται στο ύψος της ως φόντο στα κακτάκια – ενώ σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται και δυο μικρά φυτεμένα δώματα στις οροφές των κοντέινερ η τοποθέτηση των οποίων αναβλήθηκε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών της περιόδου. Αλλωστε, η εξέλιξη είναι φυσικός νόμος.
Το Garden Shop… βάσει σχεδίου