Συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασία του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε σήμερα, Τετάρτη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής. Στο περιθώριο της, ρωτήθηκε για το αίτημα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για σύσκεψη με όλους τους φορείς πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα Κυπέλλου με τον Ατρόμητο, προκειμένου να ανοίξουν οι Θύρες των φιλοξενούμενων οπαδών.

«Καλό είναι να μην εμπλέκεται η Πολιτεία και η Κυβέρνηση σε πράγματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητάς της. Δυστυχώς βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να εγκαλούμεθα ακόμα και για σφυρίγματα των διαιτητών ή για κόκκινες κάρτες. Να σοβαρευτούμε λιγάκι» είπε ο κ.Κοντονής και συνέχισε:

«Είναι αίτημα προς εμένα αυτό; Αλλά ο νόμος τέτοια πράγματα νομίζω ότι τα προσδιορίζει με σαφήνεια. Οπότε και τα αιτήματα πρέπει να έχουν νόμιμη βάση και να εξεταστούν. Θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα άπτεται των αρμοδιοτήτων της διοργανώτριας αρχής και των διαγωνιζόμενων ομάδων».

Ο υφυπουργός απάντησε και σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει ιδιαίτερος σχεδιασμός εν όψει και του σαββατιάτικου ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού.

«Θα εφαρμοστούν τα μέτρα τάξης, τα οποία θα καταστρώσει η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου. Σ’ αυτά ξέρετε υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη όσον αφορά τα μέτρα τάξης και τα σχέδια τα οποία καταστρώνονται. Πρέπει όμως, σε κάθε περίπτωση να βοηθήσουν και οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες για να ελεγχθεί αυτό το φαινόμενο. Επαναλαμβάνω και πάλι, χωρίς τη συνεργασία όλων, τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα».

Όσο για τη συνάντηση που προηγήθηκε δήλωσε: « Είχαμε σήμερα συνεργασία με τον κ. Υπουργό, τον κ. Τόσκα και υπηρεσιακούς παράγοντες για να δούμε που υπάρχουν κενά, να τα διορθώσουμε με βάση τη διεθνή εμπειρία και με γνώμονα τι συμβαίνει στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παταχθεί αυτό το φαινόμενο. Το ξέρετε ότι έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι να παίρνουμε μέτρα. Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο από ένα σημείο και μετά και προσπαθούμε για να περιοριστεί καταρχάς αυτό το φαινόμενο και να εξαλειφθεί στο άμεσο μέλλον. Θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες και θέλω να τονίσω ότι σε σχέση με άλλες χρονιές, η φετινή χρονιά, αν την αξιολογήσουμε, ήταν καλύτερη. Αλλά δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και από την Πολιτεία αλλά και από τη διοργανώτρια αρχή και από τις ΠΑΕ. Η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα είναι αυτή η οποία θα φέρει αποτελέσματα. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου μας ανέφεραν προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου που υπάρχουν, όσον αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την παρακολούθηση και εποπτεία των αγωνιστικών χώρων. Άμεσα θα ενεργήσουμε για να υπάρχουν βελτιώσεις και θεωρώ ότι η συνεισφορά του Υπουργείου, στο οποίο προΐσταται ο κύριος Τόσκας θα είναι αποφασιστική, πέραν του γεγονότος ότι είναι και μόνιμη.

Ο ίδιος ο κ.Τσόκας είπε: «Με τον συνάδελφο, τον κ. Κοντονή, συζητήσαμε τα θέματα ασφάλειας των γηπέδων. Υπάρχουν πράγματι πολλά προβλήματα σε αυτόν τον χώρο. Ο κ. Κοντονής καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελεγχθεί η κατάσταση και εμείς υποστηρίζουμε τις προσπάθειές του. Είμαστε αποφασισμένοι να δούμε τι ισχύει στη διεθνή σκηνή, να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους και να πάρουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται προκειμένου να συμμαζευτεί αυτή η κατάσταση που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι υπάρχουν εστίες στα γήπεδα, που δημιουργούν βία που δεν έχει σχέση μόνο με τον αθλητικό χώρο και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να το σταματήσουμε».