«Στη Βραζιλία είχαμε μια απίστευτη πολυμορφία τακτικών» εκτιμά ο Ντάνιελ Μέμερτ διευθυντής στο Ινστιτούτο για Ερευνα των Γνωστικών και των Αθλητικών Ικανοτήτων Παιδιών στην Ανώτατη Σχολή των Σπορ στην Κολονία.
Είναι η Γερμανία το φαβορί στον τελικό του Μουντιάλ με την Αργεντινή;
«Υστερα από αυτό που είδαμε στον ημιτελικό Αργεντινής – Ολλανδίας, σίγουρα. Κάθε άλλο αποτέλεσμα θα ήταν έκπληξη».
Ποια είναι η ιδιαιτερότητα του συστήματος του προπονητή της γερμανικής Εθνικής Γιόαχιμ Λεβ;
«Η στάση έναντι του αντιπάλου, που προϋποθέτει ένα καθαρό σχέδιο. Πέρα από αυτό, όμως, η Γερμανία διαθέτει μια χρυσή γενιά παικτών, όπως τους Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ, Νόιερ και Κρόος, που βρίσκονται στο άνθος της ηλικίας τους. Επιπλέον διαθέτουν και άλλες ισχυρά ανεπτυγμένες ιδιότητες, όπως η ψυχική δύναμη. Αυτό τους επιτρέπει να επιβάλλονται στους αντιπάλους τους σε στιγμές νευρικής υπερέντασης. Αυτό ήταν ξεκάθαρο στα παιχνίδια τους με τη Γαλλία και τη Βραζιλία».
Είναι η τακτική του Λεβ ανώτερη εκείνης των αντιπάλων του;
«Στη Βραζιλία ήρθαν αντιμέτωπες όχι μία και δύο αλλά πολλές τακτικές. Παράδειγμα, εκείνες της Ολλανδίας, της Χιλής ή της Κόστα Ρίκα, η οποία έπαιζε με το σύστημα 5-4-1. Αλλά και ο Λεβ παρουσίασε νεωτερισμούς στο πάγιο σύστημά του, το 4-3-3. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι η ομάδα του μπορεί να αλλάξει γρήγορα ρυθμό. Το μυστικό του Λεβ είναι το μείγμα από ασφάλεια και αλλαγή ρυθμού».
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί θεατές έχουν την αίσθηση ότι όλοι παίζουν πλέον την ίδια μπάλα. Υπάρχει διεθνώς μια τάση για ενοποίηση των συστημάτων τακτικής;
«Οχι, το αντίθετο συμβαίνει. Στη Βραζιλία είδαμε πάμπολλα συστήματα: 4-2-2, όπως αυτό που παίζει η Αργεντινή, τριπλές, τετραπλές και πενταπλές αλυσίδες άμυνας, τα κλασικά 4-3-3, 4-3-2-1 και πάει λέγοντας. Συνολικά είχαμε μια απίστευτη πολυμορφία τακτικών».
Συμμετέχει σήμερα το μυαλό περισσότερο στο παιχνίδι από ό,τι πριν από 20-30 χρόνια;
«Το μυαλό δεν έλειπε ποτέ από το παιχνίδι. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι σωματικές ικανότητες των παικτών, όπως η δύναμη, η αντοχή ή η ταχύτητα, έχουν κατά το πλείστον εξισωθεί. Απομένει έτσι το μυαλό, το οποίο έχει ακόμη τεράστια ανεκμετάλλευτα αποθέματα, όπως η διανοητική αντίληψη του παιχνιδιού ή η δημιουργικότητα. Υπολογίζω ότι η αξιοποίησή τους μπορεί να επιφέρει αύξηση της απόδοσης κατά τουλάχιστον 15%, ακόμη και αν πρόκειται για ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ