Ο άλλος Νεϊμάρ μακριά από τον Μέσι
Ηταν το καλοκαίρι του 2002 όταν στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας η Βραζιλία του (επονομαζομένου για τη σιδηρά πειθαρχία που επιβάλλει στις ομάδες του) «στρατηγού» Λουίς Φελίπε Σκολάρι κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο κόντρα στις προβλέψεις αλλά και στους πολέμιους του τεχνικού της ομάδας. Τότε ο ομοσπονδιακός προπονητής είχε κατηγορηθεί για συντηρητισμό επειδή είχε επιλέξει το αναχρονιστικό «3-5-2» ως το κυρίαρχο σύστημα της ομάδας.
Οι Φούριας Ρόχας στο πικ της καριέρας τους
Οκτώ χρόνια έχουν συμπληρωθεί (συγκεκριμένα ήταν το Μουντιάλ της Γερμανίας το οποίο κατέκτησε η Ιταλία το 2006) από τότε που κάποια εθνική ομάδα πλην της Ισπανίας ανέβηκε σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο θρόνο. Ως υπερασπιστές των τελευταίων δύο ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (2008 και 2012) και του προηγούμενου Παγκόσμιου Κυπέλλου (2010), οι Φούριας Ρόχας διεκδικούν στη Βραζιλία τίποτε λιγότερο από ακόμη ένα στέμμα για να συνεχίσουν και να ενισχύσουν την κυριαρχία τους στο διεθνές ποδόσφαιρο. Υπό την καθοδήγηση του (πρωτομάστορα των τελευταίων δύο θριάμβων) Βιθέντε ντελ Μπόσκε, η Ισπανία σού δίνει την εντύπωση ότι δεν χρειάζεται πλέον προπονητή για να παράσχει στους αγωνιστικούς χώρους της Βραζιλίας αυτό το ποδόσφαιρο που θαυμάστηκε και δύσκολα αντιμετωπίζεται.
Χαλίφης στη θέση του Ντιέγο
Οποιος θέλει να πατήσει τον κάλο του Λιονέλ Μέσι, μπορεί κατ’ εξακολούθηση να του θυμίζει ότι για να φτάσει και να ξεπεράσει τον άθλο του Ντιέγο Μαραντόνα οφείλει να ηγηθεί της Αργεντινής ως την κατάκτηση ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου. Αν και ήδη έχει καταφέρει πολύ περισσότερα επιτεύγματα σε συλλογικό επίπεδο από όσα το ίνδαλμά του, ο 26χρονος σουπερστάρ της Μπαρτσελόνα ψάχνει τον απόλυτο άθλο, αυτό που θα τον καταστήσει ως το νούμερο 1 όλων των εποχών στις συνειδήσεις των αργεντινών ποδοσφαιρόφιλων. Και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την κορυφή στην τελική φάση της Βραζιλίας.
Τα Πάντσερ χάνουν στο… 90′
Μία από τις παγκοσμίως πλέον ξακουστές αλλά και αποδεκτές σοφιστείες που αφορούν το ποδόσφαιρο ειπώθηκε από τον παλαίμαχο άγγλο επιθετικό Γκάρι Λίνεκερ ο οποίος το 1990 είχε δηλώσει ότι «το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι το οποίο διαρκεί 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί». Ωστόσο, οι νεότερες εκδόσεις των Πάντσερ, αυτές που έλαβαν μέρος στα Παγκόσμια Κύπελλα της τρέχουσας χιλιετίας, παραπέμπουν σε ένα άλλο συμπέρασμα:
«Το Μουντιάλ είναι η διοργάνωση στην οποία η Γερμανία φτάνει ως την πηγή, αλλά δεν πίνει ποτέ νερό».
Οι όμιλοι και οι ομάδες-ερωτηματικά
Υπάρχουν όμιλοι με ξεκάθαρα φαβορί και άλλοι που μοιάζουν πολύ αμφίρροποι πριν από την έναρξή των αγώνων. Ωστόσο τα ζευγαρώματα στη φάση των «16» της διοργάνωσης είναι αυτά που προδιαθέτουν για μεγάλες νοκ-άουτ μάχες από πολύ νωρίς. Επί παραδείγματι, αν η οικοδέσποινα Βραζιλία δεν καταφέρει να τερματίσει στην πρώτη θέση του Α’ ομίλου (με αντιπάλους το Μεξικό, την Κροατία και το Καμερούν), τότε κινδυνεύει να πέσει επάνω στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία η οποία θα έχει ως αντιπάλους στο Β’ γκρουπ τις Ολλανδία, Χιλή και Αυστραλία. Ασφαλώς ισχύει και το αντίστροφο…
Αρκετές είναι επίσης οι πιθανότητες για ζευγάρια Αργεντινής – Γαλλίας και Γερμανίας ή Πορτογαλίας – Ρωσίας στη φάση των «16», ενώ αν η Ελλάδα καταφέρει να πάρει την πρόκριση στον επόμενη γύρο, η λογική λέει ότι θα πέσει πάνω σε μία εκ των Αγγλίας, Ιταλίας ή Ουρουγουάης, καθώς η Κόστα Ρίκα μοιάζει με τον αδύναμο κρίκο του τέταρτου ομίλου ο οποίος είναι και αυτός της… φωτιάς.
Οι ομάδες-ερωτηματικά είναι πολλές, γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα τέσσερα ξεκάθαρα φαβορί που προαναφέρθηκαν. Η Γαλλία μοιάζει περισσότερο προσγειωμένη αλλά και ποιοτικά ανανεωμένη από όλες τις άλλες ομάδες που έχουν υπάρξει πρωταθλήτριες κόσμου και πέρασαν δύσκολες περιόδους. Ο Φρανκ Ριμπερί και ο Καρίμ Μπενζεμά βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και είναι ώριμοι και ικανοί να δείξουν τον δρόμο σε μια πλειάδα νεαρών αστέρων που έχουν πλέον εισχωρήσει στο ρόστερ των Τρικολόρ, με εξέχουσα μορφή τον τρομερό μέσο Πολ Πογκμπά της Γιουβέντους. Ουδείς επίσης μπορεί να προβλέψει την παρουσία της ιδιαίτερα ανανεωμένης Αγγλίας που πέραν του Γουέιν Ρούνι και των βετεράνων και μπαρουτοκαπνισμένων σε μεγάλες διοργανώσεις Λάμπαρντ και Τζέραρντ, έχει φορτώσει το ρόστερ της με ποδοσφαιριστές που μέχρι πρότινος παρακολουθούσαν τα Μουντιάλ και τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα από τον καναπέ του σπιτιού τους. Η Ιταλία από την πλευρά της θα παρουσιάσει ένα κράμα παικτών με σπουδαία και πολυετή καριέρα στην εθνική ομάδα (Πίρλο, Ντε Ρόσι, Μπουφόν, Κελίνι, Κασάνο κ.ά.) και ελπιδοφόρων άσων (Ιμόμπιλε, Ινσίνιε, Βεράτι κ.ά.), ωστόσο τη διαφορά θα περιμένει να κάνει και πάλι ο εκ των πρωταγωνιστών του Euro 2012 Μάριο Μπαλοτέλι. Ανεμος ανανέωσης πνέει και στην Ολλανδία, όπου ασφαλώς δεσπόζει η παρουσία των Αριεν Ρόμπεν και Ρόμπι φαν Πέρσι ο οποίος θα ηγηθεί της προσπάθειας για διάκριση των Οράνιε. Η παρουσία του κορυφαίου ποδοσφαιριστή του κόσμου το 2013 Κριστιάνο Ρονάλντο ανεβάζει τις μετοχές της Πορτογαλίας που έχει ούτως ή άλλως ένα αξιοσημείωτο ρόστερ.
Ως πολλά υποσχόμενες θα παρουσιαστούν πάντως στο Μουντιάλ η Ουρουγουάη και η Κολομβία. Αμφότερες διαθέτουν σπουδαίους ποδοσφαιριστές που διαπρέπουν σε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αν και η δεύτερη θα ήθελε πολύ να έχει στο ρόστερ της τον Ρανταμέλ Φαλκάο ο οποίος χάνει το Μουντιάλ λόγω τραυματισμού.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ