Κάποιοι τον είχαν σχεδόν ξεγραμμένο για μεγάλες διακρίσεις, τουλάχιστον στον ανοιχτό στίβο, και τον είχαν «κατατάξει» στους… χειμερινούς αθλητές αφού οι επιδόσεις στον κλειστό στίβο ήταν, παραδόξως, καλύτερες. Από χθες το βράδυ όμως ο άλτης του ύψους Κώστας Μπανιώτης επανήλθε φουριόζος και μεγαλοπρεπώς στη λίστα των αθλητών στους οποίους ο ελληνικός στίβος μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες του για διεθνείς διακρίσεις. Δεν ήταν τόσο η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Μεσογειακούς Αγώνες, μιας διοργάνωσης μέτριου αγωνιστικού επιπέδου, όσο η σπουδαία επίδοση που πέτυχε και τον κατέστησε τον καλύτερο εφέτος ευρωπαίο άλτη και τρίτο καλύτερο στον κόσμο, αλλά και ο εντυπωσιακός τρόπος που έφτασε ως τα 2,34 μ.
Ο 27χρονος άλτης από την Κομοτηνή πήγε στη Μερσίνα έχοντας καλύτερη εφετινή επίδοση 2,22 μ. από το διεθνές μίτινγκ στο Ραμπάτ του Μαρόκου, ενώ απουσίασε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων του Γκέιτσχεντ, όπου την πρόκριση είχε πάρει ο νεαρός Αντώνης Μάστορας. Ο Μπανιώτης όμως είχε πραγματοποιήσει αρκετές εμφανίσεις σε διεθνή μίτινγκ χωρίς να πετύχει τη μεγάλη επίδοση. Η παρουσία του σε αρκετούς αγώνες ήταν καθοριστική για την επιτυχία των Μεσογειακών, όπως παραδέχεται και ο ίδιος. «Ημουν σε καλή κατάσταση στην προπόνηση. Γι’ αυτό και συμμετείχα σε αγώνες από νωρίς. Η εμπειρία που κέρδισα από αυτούς με βοήθησε κι έτσι ήρθε αυτή η επίδοση» είπε ο νέος μεσογειονίκης μετά την επιτυχία του.
Δυναμική επιστροφή


Στη Μερσίνα η συνολική εμφάνισή του ήταν εντυπωσιακή. Υπερπήδησε με την πρώτη προσπάθεια τα 2,15 μ., τα 2,21 μ., τα 2,28 μ. ισοφαρίζοντας το δικό του ατομικό ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο που αντιστεκόταν από το 2009, ενώ στη συνέχεια πέτυχε δύο φορές ατομικό ρεκόρ περνώντας με την πρώτη προσπάθεια τα 2,30 μ. και τα 2,32 μ. Για να φθάσει τα 2,34 μ. και να πετύχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα, πίσω από το «μυθικό» 2,36 μ. του Λάμπρου Παπακώστα που αντιστέκεται από το 1992, χρειάστηκε να επιχειρήσει και δεύτερη προσπάθεια, όπως και για τα 2,24 μ. Μετριόφρων όμως όπως πάντα ο ανιψιός του παλιού παίκτη του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού Χάρη Μπανιώτη έσπευσε μετά το ιστορικό άλμα του να δηλώσει ότι «ο στόχος του πανελληνίου ρεκόρ είναι πολύ υψηλός. Το ρεκόρ το κατέχει ένας πολύ μεγάλος αθλητής. Δεν είναι εύκολο να έχεις τέτοιες προσδοκίες. Απλά κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Προσπαθείς για κάτι παραπάνω».
Η διαδρομή ως το βάθρο


Ο Μπανιώτης έκανε με… σεμνότητα την εμφάνισή του στο στερέωμα του ελληνικού στίβου πετυχαίνοντας το 2007 σε ηλικία 21 ετών (έχει γεννηθεί στις 6.11.1986) επίδοση 2,23 μ. στον ανοιχτό στίβο. Την επόμενη χρονιά ανέβηκε στα 2,27 μ., ενώ το 2009 πετυχαίνει το νέο ατομικό ρεκόρ του με άλμα στα 2,28 μ. Ενα ρεκόρ που έμελλε να του αντισταθεί τέσσερα χρόνια. Στο διάστημα αυτό ο Μπανιώτης εμφάνισε μια στασιμότητα στον ανοιχτό στίβο, ενώ πέρυσι είχε μια εξαιρετικά μέτρια χρονιά έχοντας ως καλύτερη επίδοση τα 2,25 μ. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις του καταγράφονται στον κλειστό στίβο, με αποκορύφωμα την τέταρτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου το 2011 στο Παρίσι και την τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο κλειστού στίβου στην Κωνσταντινούπολη. Στο παρισινό Μπερσί ο Μπανιώτης πετυχαίνει ατομικό ρεκόρ με 2,32 μ., επίδοση που ήταν και το «απόλυτο» ατομικό ρεκόρ του ως τη χθεσινή εκτόξευσή του στα 2,34 μ. Ο αθλητής της Ολυμπιάδας Κομοτηνής με την εμφάνισή του στη Μερσίνα ξαναβρήκε το νήμα των επιτυχιών του και δείχνει ικανός να ξαναγράψει την ιστορία του ύψους στην Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 28 Ιουνίου 2013

HeliosPlus