Σε ταραγμένα νερά κινείται το τελευταίο διάστημα η ελληνική κωπηλασία, με τον κίνδυνο τα απόνερα της οικονομικής κρίσης να τσακίσουν στα (μνημονιακά) βράχια το κορυφαίο δημιούργημα του ελληνικού αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, την εθνική ομάδα κωπηλασίας. Λίγους μόνο μήνες μετά τις επιτυχίες που κατέγραψαν τα ελληνικά κουπιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, με κορυφαία την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιατζιτζίδου, τα περισσότερα μέλη της υπέροχης αυτής προσπάθειας βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της προσωρινής ή οριστικής αποχώρησης από την ενεργό δράση. Ηδη την αρχή έκαναν οι αδελφοί Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας που ανακοίνωσαν την προσωρινή διακοπή της παρουσίας τους στην εθνική ομάδα προκειμένου να λύσουν το βιοποριστικό τους πρόβλημα, ενώ αμφίβολη είναι η παραμονή του αρχιτέκτονα των επιτυχιών ιταλού προπονητή κ. Τζιάνι Ποστιλιόνε.
Στα τέλη του περασμένου μήνα οι τετράκις πρωταθλητές Ευρώπης και ασημένιοι παγκόσμιοι πρωταθλητές Νίκος και Απόστολος Γκουντούλας ενημέρωσαν την κωπηλατική ομοσπονδία για την απόφασή τους να μη συμμετέχουν στην εθνική ομάδα «τουλάχιστον για το 2013», αφήνοντας έτσι ανοιχτό το παράθυρο ακόμη και για οριστική αποχώρησή τους. Οι δίδυμοι κοζανίτες πρωταθλητές επικαλούνται μεταξύ άλλων «τη συμπεριφορά της Πολιτείας», η οποία δεν έχει καταβάλει από το 2009 καμία οικονομική επιβράβευση για τις επιτυχίες τους ενώ ταυτόχρονα πάγωσε κάθε διορισμό στο Δημόσιο. Οπως μάλιστα επισημαίνουν, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ηλικία μας (27), οι παροχές της Πολιτείας δεν σημαίνουν απλά μια επιβράβευση (πριμ) αλλά αποτελούν ουσιαστικά την αγωνιστική μας επιβίωση, καθώς οι εξαντλητικές προπονήσεις δεν μας αφήνουν χρόνο για οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αδελφοί Γκουντούλα κατάφεραν να φθάσουν, όπως οι ίδιοι τονίζουν, στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου χάρη στη χορηγία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στη βοήθεια της ομοσπονδίας. Σήμερα όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους αδελφούς Γκουντούλα, στους οποίους η Πολιτεία χρωστάει δεκάδες χιλιάδες ευρώ με βάση τις διεθνείς επιτυχίες τους. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει στο «Βήμα» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κ. Γιάννης Καρράς, στους αθλητές της εθνικής ομάδας με παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις οφείλονται συνολικά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία υπάρχει κίνδυνος να τα χάσουν «αφού τροποποιήθηκε ο νόμος και τα χρέη του Δημοσίου έπειτα από παρέλευση δύο ετών παραγράφονται. Ετσι πολλά παιδιά έχουν προχωρήσει σε αγωγές κατά του Δημοσίου προκειμένου να διασφαλίσουν τα χρήματά τους»!
Σε ρότα αποχώρησης
Εκτός όμως από τα χρεωστούμενα εδώ και τρία χρόνια πριμ, οι ερασιτέχνες αθλητές της κωπηλασίας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της επαγγελματικής αποκατάστασης. Από τους 10 πρωταθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου μόνο δύο, η Αλεξάνδρα Τσιάβου και ο Γιάννης Χρήστου, έχουν εξασφαλίσει τον διορισμό τους στο Δημόσιο (Πυροσβεστική) χάρη στις επιτυχίες τους στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν έωλοι επαγγελματικά παρά τη σωρεία των διακρίσεων που έχουν επιτύχει. Ετσι τον δρόμο της αποχώρησης που ακολούθησαν οι αδελφοί Γκουντούλα ενδέχεται να επιλέξουν και άλλοι κορυφαίοι έλληνες κωπηλάτες, όπως οι Στέργιος Παπαχρήστος, Γιώργος Τζιάλλας και Γιάννης Τσίλης, μέλη της τετρακώπου που κατετάγη τέταρτη στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, και η Χριστίνα Γιατζιτζίδου, παρτενέρ της Τσιάβου στο ολυμπιακό σκιφ ελαφρών βαρών.
Ολοι τους βρίσκονται σε κρίσιμη επαγγελματικά ηλικία, όπως αναγνωρίζει και ο κ. Καρράς. «Με εξαίρεση τους νεαρούς Παναγιώτη Μαγδανή και Λευτέρη Κόνσολα, τα άλλα παιδιά έχουν βιοποριστικό θέμα και αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο να τα χάσουμε από την εθνική ομάδα. Θα έπρεπε όμως όλοι αυτοί οι αθλητές να έχουν διοριστεί με βάση τις επιτυχίες που είχαν. Αλλωστε πόσοι είναι αυτοί που έχουν αυτό το δικαίωμα σε μια εποχή που οι επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό σπανίζουν;» διερωτάται ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κωπηλασίας (ΕΚΟΦΝΣ).
«Ποιος ο λόγος να υπάρχουμε;»
Την ίδια ώρα η ομοσπονδία κωπηλασίας κινδυνεύει για πρώτη φορά να βρεθεί με χρέη μετά την εκ των υστέρων περικοπή της επιχορήγησής της από τη ΓΓΑ και σε αδυναμία να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντι στους αθλητές. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, «αρχικά η ΓΓΑ μάς ενέκρινε επιχορήγηση ύψους 1,36 εκατ. ευρώ, με βάση την οποία προγραμματίσαμε τις δράσεις μας, αλλά στη συνέχεια προχώρησαν σε περικοπές. Στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράξουμε εφέτος 1,1 εκατ. ευρώ από τη ΓΓΑ, δηλαδή επιχορήγηση μειωμένη κατά 20%».
Ο κ. Καρράς όμως φοβάται για τα χειρότερα που έρχονται για το 2013 μετά τη δραστική περικοπή των κονδυλίων του προϋπολογισμού που προορίζονται για τον αθλητισμό.
«Αυτή τη στιγμή πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μας εν όψει των αγωνιστικών υποχρεώσεων της επόμενης χρονιάς αλλά δεν γνωρίζουμε πόσα λεφτά θα πάρουμε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα φως από τη ΓΓΑ όσον αφορά τις επιχορηγήσεις. Αλλά αν υπολογιστεί ότι, με βάση τα χρήματα που θα πάνε συνολικά στον αθλητισμό, η κωπηλασία θα πάρει επιχορήγηση 200.000-300.000 ευρώ, τότε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουμε» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ και προσθέτει:
«Πώς θα μπορέσω να κοιτάξω στα μάτια αυτά τα παιδιά που θα έχουν μοχθήσει ως τώρα στα προπονητικά κοινόβια, όταν θα τους πω δεν θα έχουμε χρήματα ούτε για να πάμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα;».
Ο ιταλός τεχνικός θέλει να μείνει στο τιμόνι της Εθνικής αλλά…
Ο γρίφος της παραμονής του Τζιάνι Ποστιλιόνε
Γρίφο αποτελεί η παραμονή του κ. Τζιάνι Ποστιλιόνε στο τιμόνι της εθνικής ομάδας κωπηλασίας όπου βρίσκεται μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο ιταλός προπονητής ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τη χρυσή εποχή των ελληνικών κουπιών δέχεται το τελευταίο διάστημα προτάσεις από Γαλλία, Βραζιλία και Ιταλία που συνοδεύονται από παχυλά –σε σχέση με τις τωρινές αποδοχές του (70.000 ευρώ ετησίως) –συμβόλαια ως και 200.000 ευρώ! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ποστιλιόνε, το συμβόλαιο του οποίου λήγει στα τέλη του έτους, είναι διατεθειμένος να παραμείνει στην Ελλάδα θέλοντας να συνεχίσει το έργο του, ανεξάρτητα από τις Σειρήνες που τον καλούν να εγκαταλείψει την ελληνική εθνική ομάδα κωπηλασίας.
Το κλειδί για τη λύση στον γρίφο Ποστιλιόνε βρίσκεται σε ελληνικά χέρια και στη δυνατότητα (ή στην αδυναμία) της ομοσπονδίας κωπηλασίας να του εξασφαλίσει ένα αξιοπρεπές συμβόλαιο και ταυτόχρονα να εγγυηθεί την παραμονή της αφρόκρεμας της ελληνικής κωπηλασίας σε αγωνιστική τροχιά. Η ηγεσία της ΕΚΟΦΝΣ είναι προβληματισμένη, με βάση τη διαφαινόμενη οικονομική δυσπραγία της την επόμενη χρονιά, για το αν θα διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να προτείνει στον κ. Ποστιλιόνε την παραμονή του.
Πάντως ο κ. Ποστιλιόνε δέχθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά κριτική δημοσίως για το προπονητικό σύστημά του. Στην επιστολή τους προς την ΕΚΟΦΝΣ οι αδελφοί Νίκος και Αποστόλης Γκουντούλας επισημαίνουν τη διαφωνία τους με το προπονητικό στυλ του Ιταλού τονίζοντας ότι «είναι προσανατολισμένο στη σωματική εξάντληση απαιτώντας καθημερινά επτά ώρες προπόνησης που ωθούν τους αθλητές στα σωματικά και ψυχολογικά τους όρια» και προσθέτοντας ότι αυτό έχει τεράστιο κόστος «τόσο ποσοτικά (θυμηθείτε πόσοι αθλητές διεκδικούσαν θέση στην εθνική ομάδα ανδρών -γυναικών το 2005 και πόσοι έχουν απομείνει σήμερα) όσο και ποιοτικά, αφού μετά από παρατήρηση οι επιδόσεις μας θεωρούνται στάσιμες».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ