Το να αναφερθεί κανείς στο πόσο επιτυχημένο είναι το μοντέλο της Μπαρτσελόνα σε αγωνιστικό επίπεδο είναι μάλλον περιττό, καθώς αυτό φροντίζει να το υπενθυμίζει η πλούσια τροπαιοθήκη του συλλόγου, που ειδικά τα τελευταία χρόνια και με τη βοήθεια κυρίως ποδοσφαιριστών από τα δικά της σπλάχνα, γίνεται ολοένα και πιο ζηλευτή.
Εκείνο που παρουσιάζει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως παράλληλα με τις επιτυχίες στο χορτάρι, η Μπαρτσελόνα έχει να επιδείξει μια κουλτούρα και μια φιλοσοφία που ξεπερνά κατά πολύ τις τέσσερις γραμμές ενός γηπέδου.
Κύριος σύγχρονος εκφραστής αυτής της φιλοσοφίας, ο προπονητής της ομάδας κ.
Πεπ Γκουαρδιόλα. Ένας άνθρωπος με κοινωνικές ανησυχίες, αίσθηση ευθύνης, συμμετοχή και λόγο που δεν περιορίζεται στα στενά ποδοσφαιρικά όρια. Με τον καταλανό τεχνικό είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο παλιός ποδοσφαιριστής, πρωτεργάτης του συνδικαλιστικού κινήματος των ελλήνων ποδοσφαιριστών, ακτιβιστής και μέλος της Μπαρτσελόνα, ο κ.
Νίκος Μάλλιαρης, σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ciutat Esportiva Joan Gamper και έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Καταλωνίας.
Ο κ. Μάλλιαρης μετέφερε μεταξύ άλλων στον κ. Γκουαρδιόλα την πρόταση του για το ποδόσφαιρο.Ποια είναι αυτή; Η διαπίστωση πως το ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό για να το αφήσουμε στα χέρια κάποιων διεφθαρμένων παραγόντων και μιας χούφτας οπαδικών στρατών που λεηλατούν τα γήπεδα αλλά και τα όνειρα εκείνων που το οραματίζονται στενά συνδεδεμένο με την κοινωνία και τους αγώνες της, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα γράμματα.
Επίσης ο κ. Μάλλιαρης συζήτησε με τον κ. Γκουαρδιόλα τρόπους με τους οποίους το μήνυμα που στέλνει η λειτουργία της Μπαρτσελόνα θα μπορέσει να φτάσει μέχρι την Ελλάδα. Άλλωστε, τους δύο τόπους – όπως μαρτυρούν τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Εμπόριον στην κοσμοπολίτικη ακτή Costa Brava – τους συνδέουν πολλά.
Η παρουσία στη συνάντηση του καταλανού δημοσιογράφου κ. Ραφαέλ Ναδάλ, της κυρίας Μονσεράτ Καρντόνα (μέλος των «μπλαουγκράνα» και παράλληλα της Μπαρτσελόνα Μονοφατσίου, μιας μικρής Penya στην Κρήτη), αλλά και οι γνώσεις του ίδιου του προπονητή της Μπάρτσα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, δείχνουν πως ακόμη και 2.600 χρόνια από τότε που οι Φωκαείς πάτησαν στην Ιβηρική οι δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς παραμένουν έντονοι.
Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η εξεύρεση τρόπων για στενότερη επικοινωνία και επαφή προκειμένου να περάσει και στην Ελλάδα το μοντέλο ανάπτυξης της Μπαρτσελόνα, η συμμετοχή φιλάθλων, το μοντέλο διοίκησης, η ανάδειξη ταλέντων από τις Ακαδημίες και η ανάπτυξη κουλτούρας που να βασίζεται στον σεβασμό και τη χαρά του παιχνιδιού αλλά και την ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του ποδοσφαίρου ως μέσο που δεν διχάζει, αλλά ενώνει τους ανθρώπους.
Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι άνθρωποι που αγαπούν το ποδόσφαιρο να μη μείνουν μόνοι τους απέναντι σε αυτούς που βολεύονται από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Εκείνους που το προτιμούν μικρό, περιχαρακωμένο και το έχουν καταστήσει απεχθές και απρόσιτο (όπως μαρτυρούν και οι εικόνες των άδειων γηπέδων) στις πλατιές λαϊκές μάζες..
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και ο ρόλος του πνευματικού κόσμου, της διανόησης και των ανθρώπων των τεχνών στην κατεύθυνση της αλλαγής στο ποδόσφαιρο. Υποστηρικτές αυτής της ιδέας είναι ο γνωστός καταλανός τραγουδιστής κ. Ζοζέπ Τέρο και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπαρτσελόνα, κ. Πιλάρ Γκουινοβάρτ, που βρέθηκαν στο «Καμπ Νου» να πανηγυρίζουν πλάι-πλάι τα γκολ της Μπαρτσα στο συντριπτικό 7-1 κόντρα επί της Λεβερκούζεν.
Από τις εξέδρες του γηπέδου βρέθηκαν έξω από τα αποδυτήρια της ομάδας για μια κουβέντα με τους… «Αποστόλους» της φιλοσοφίας που συναντά κανείς στη Βαρκελώνη. Τον αρχηγό της ομάδας Κάρλες Πουγιόλ και φυσικά τον Λιονέλ Μέσι, αναμφισβήτητα τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή του πλανήτη με προσωπικότητα και υπόσταση τέτοια όμως, που ούτε περιορίζεται στο να ακολουθεί τις επιταγές του lifestyle, ούτε αποτελεί δημιούργημα των πολυεθνικών. Το ίδρυμα για τα παιδιά που φέρει το όνομά του, είναι κομμάτι αυτής της κουλτούρας που πρεσβεύει και προωθεί η καταλανική ομάδα, γνωστή για τη συνεργασία της με την UNICEF και την UNESCO.
Στην Ελλάδα και αφού για χρόνια η πλειοψηφία του πνευματικού κόσμου απείχε από τα κοινά του ποδοσφαίρου αφήνοντάς το στην τύχη του, κάποια βήματα έγιναν με στόχο οι δύο κόσμοι να έρθουν πιο κοντά και από αυτήν τη σύγκλιση να προκύψει μια νέα γενιά που γνώμονά της θα έχει την έννοια της συμμετοχής και της σύνθεσης, όχι της αποχής και της απάθειας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τακτική επικοινωνία του κορυφαίου έλληνα μουσικοσυνθέτη κ. Μίκη Θεοδωράκη με τους έλληνες διεθνείς ποδοσφαιριστές, τους «ήρωες του 2004», όπως και ο ίδιος αποκάλεσε, που ψάχνουν ευήκοα ώτα προκειμένου να διατυπώσουν τη δική τους θέση και άποψη που τεχνηέντως πολλές φορές παραμένει στο σκοτάδι.
Μια σειρά εκδηλώσεων αθλητικών, πολιτιστικών, καλλιτεχνικών που θα φέρουν τις δύο πλευρές της Μεσογείου πιο κοντά είναι στα σκαριά. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο στη Masia, την περίφημη Ακαδημία, να βρεθούν Έλληνες προπονητές προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάρια και να γίνουν κοινωνοί της διαφορετικής φιλοσοφίας.