Τις ημέρες της (δεύτερης) ολυμπιακής δόξας της, όταν κατακτούσε το χάλκινο μετάλλιο στο «Πεκίνο 2008», η Πηγή Δεβετζή έσπευδε να «καρφώσει» τη Φανή Χαλκιά που είχε πιαστεί στα δόκανα του αντιντόπινγκ ελέγχου, δηλώνοντας «μεγάλα παιδιά είμαστε και είμαστε υπεύθυνοι για τις πράξεις μας».
Τρία χρόνια αργότερα στο επίκεντρο της αρνητικής επικαιρότητας βρέθηκε η ίδια η ελληνίδα τριπλουνίστρια που τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από τη Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) με την κατηγορία της «αποτυχίας σε έλεγχο ντόπινγκ» πριν από περίπου δύο χρόνια, στις 23 Μαΐου του 2009, όταν η Δεβετζή βρισκόταν για προετοιμασία στη Γιάλτα της Ουκρανίας.
Η υπόθεση της Δεβετζή συνοδεύθηκε εξαρχής με πολλά ερωτηματικά, τόσο όσον αφορά την ίδια την αθλήτρια όσο και τη στάση της ελληνικής ομοσπονδίας στίβου (ΣΕΓΑΣ). Σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο της IAAF, η ελληνίδα ολυμπιονίκης «απέτυχε να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ» ο οποίος της ζητήθηκε από ουκρανικό συνεργείο στις 23 Μαΐου του 2009.
Η απόφαση όμως για τιμωρία της αθλήτριας ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2010 από την IAAF και όχι από τον ΣΕΓΑΣ, ενώ έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγες ημέρες, σχεδόν τυχαία, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου ανανέωσε τη λίστα των τιμωρημένων αθλητών που αναρτάται στην ιστοσελίδα της!
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Βασίλης Σεβαστής όταν αποκαλύφθηκε η τιμωρία της Δεβετζή έσπευσε να πετάξει το μπαλάκι στην IAAF δηλώνοντας ότι «δεν έχουμε πλήρη εικόνα των δεδομένων και των στοιχείων της υπόθεσης. Αρμόδια για να δώσει απαντήσεις είναι η IAAF». Σύμφωνα όμως με τους κανονισμούς του αντιντόπινγκ, η εθνική ομοσπονδία ενός αθλητή που έχει υποπέσει σε παράβαση ενημερώνεται για την υπόθεση και γίνεται κοινωνός όλων των στοιχείων.
Ετσι και στην περίπτωση της Δεβετζή η αλληλογραφία μεταξύ της IAAF που είχε διατάξει τον έλεγχο της ελληνίδας πρωταθλήτριας και του ΣΕΓΑΣ ξεκινά λίγες ημέρες μετά το περιστατικό της Γιάλτας, τον Ιούνιο του 2009. Η αλληλογραφία αυτή ήταν συνεχής και ιδιαίτερα πλούσια. Ετσι θεωρείται αδύνατον να μη γνώριζε ο ΣΕΓΑΣ από την πρώτη στιγμή τι συνέβη στη Γιάλτα με τη Δεβετζή.
Τα «ήξεις αφήξεις»
της τριπλουνίστριας
Γιατί όμως η IAAF προτίμησε να προχωρήσει η ίδια στην τιμωρία της Δεβετζή και δεν παρέπεμψε την υπόθεση στον ΣΕΓΑΣ; Κατ’ αρχάς διότι είχε αυτό το δικαίωμα, αφού είχε διατάξει αυτή τον έλεγχο, και κατά δεύτερον διότι έχει αυτό το δικαίωμα σε περιπτώσεις αθλητών «διεθνούς εμβέλειας», όπως είναι η ελληνίδα ολυμπιονίκης.
Επιπλέον οι άνθρωποι της IAAF είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική ομοσπονδία μετά τη γνωστή υπόθεση του θρίλερ του 2004 με τους Κεντέρη, Θάνου, Τζέκου, όταν βρέθηκαν προ απροόπτου αφού ο ΣΕΓΑΣ αθώωσε τους δύο αθλητές και έτσι η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου αναγκάστηκε να προσφύγει στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Και οι παράγοντες της IAAF δεν ήθελαν να ξαναδούν το ίδιο έργο, πολύ περισσότερο που η επικοινωνία με τον ΣΕΓΑΣ δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολη.
Υπάρχει όμως και το ερώτημα γιατί η ελληνική ομοσπονδία απέφυγε να δημοσιοποιήσει το θέμα αλλά και να ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για την τιμωρία της Δεβετζή. Ηθελε απλώς να κερδίσει χρόνο ή πίστευε ότι η υπόθεση δεν θα έβλεπε το φως της δημοσιότητας και πως θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμη ένα χαστούκι για τον ελληνικό στίβο; Αν μάλιστα εξασφάλιζε και μια δήλωση της Δεβετζή για αποχώρησή της από την ενεργό αγωνιστική δράση, τότε «ούτε γάτα ούτε ζημιά»…
Αλλωστε τα «ήξεις αφήξεις» της ελληνίδας τριπλουνίστριας όσον αφορά τη συνέχιση της καριέρας της βρίσκονται πίσω από την καθυστέρηση της IAAF να προχωρήσει στην τιμωρία της. Το καλοκαίρι του 2009 η Δεβετζή άφηνε να εννοηθεί, κυρίως με τις πράξεις της, ότι δεν επρόκειτο να συνεχίσει την καριέρα της, καθώς μετά τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου έχει αγωνισθεί μόλις μία φορά, τον Απρίλιο του 2009.
Λαμβάνοντας αυτό υπόψη της η IAAF, αν και είχε ολοκληρώσει την έρευνά της για το περιστατικό της Γιάλτας, αποφάσισε να δει το θέμα «με συμπάθεια» και να μην προχωρήσει στην τιμωρία της ελληνίδας πρωταθλήτριας «παγώνοντας» την υπόθεση.
Το φθινόπωρο του 2010 όμως η Δεβετζή, που εν τω μεταξύ έχει χωρίσει από τον σύζυγό της ο οποίος ήταν μαζί της στη Γιάλτα, γνωστοποιεί στον κ. Σεβαστή ότι θέλει να συνεχίσει την καριέρα της. Η IAAF ενημερώνεται για την αλλαγή πλεύσης της Δεβετζή και αποφασίζει να «ξεπαγώσει» την υπόθεση και να προχωρήσει στην τιμωρία της.
Ο εκνευρισμός της IAAF
και οι προπονητές
Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι του αντιντόπινγκ της IAAF ήταν από καιρό εκνευρισμένοι με τη Δεβετζή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις τούς έκανε τη ζωή δύσκολη. Η επίμονη αναζήτηση μάλιστα της Δεβετζή από την IAAF στη Γιάλτα όπου βρέθηκε μετά την παραμονή της επί έναν μήνα στην… εξωτική Σενεγάλη φαίνεται να δικαιώνει την έντονη φημολογία που υπήρχε μεταξύ των ανθρώπων του ελληνικού στίβου ότι είχε υποπέσει στην παράβαση του non show _ δεν βρέθηκε στον τόπο στον οποίο είχε δηλώσει ότι θα βρισκόταν _ λίγους μήνες μετά το «Πεκίνο 2008».
Η Δεβετζή το διάστημα εκείνο, όπως και το 2009, βρισκόταν σε αναζήτηση προπονητή, αφού μετά τους Ολυμπιακούς ο τότε προπονητής της κ. Θανάσης Σιούντρης αποφάσισε να σταματήσει τη συνεργασία μαζί της _ επικαλούμενος προσωπικούς λόγους _, αιφνιδιάζοντας όμως τους πάντες.
Στη Σενεγάλη ήρθε σε επαφή με τον κουβανό προπονητή κ. Μπερνάρντο Σεστάγες, ο οποίος επρόκειτο να έρθει το καλοκαίρι του 2009 στην Ελλάδα αλλά δεν ήρθε ποτέ αφού δεν μπορούσε να βγάλει βίζα…
Στη συνέχεια η Δεβετζή πήγε στη Γιάλτα όπου συνεργάστηκε με τον ουκρανό προπονητή κ. Ανατόλι Γκολούπτσεφ, αλλά οι «κακές γλώσσες» ισχυρίζονται ότι δεν συμφώνησαν στα οικονομικά. Συνδυάζουν μάλιστα την ουκρανική περιπέτεια της ελληνίδας αθλήτριας με το γεγονός αυτό.
Οι… πλαστοί ισχυρισμοί και
τα έγγραφα των Ουκρανών
Η Δεβετζή, η οποία βρίσκεται στην Αργεντινή για τις ανάγκες των γυρισμάτων ενός τηλεοπτικού σόου, με δήλωσή της σε ραδιοφωνικό σταθμό ισχυρίστηκε ότι «ήρθε ένας ελεγκτής χωρίς διακριτικά και χωρίς να μου δείξει ταυτότητα και μου ζήτησε δείγμα, το οποίο φυσικά δεν έδωσα». Διαφορετική όμως ήταν η αρχική απάντησή της όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην IAAF. Τότε είχε ισχυριστεί ότι την ημέρα εκείνη δεν βρισκόταν στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι της Διεθνούς Ομοσπονδίας όμως απέδειξαν ότι οι ισχυρισμοί της ήταν… πλαστοί, αφού με βάση τα έγγραφα που έλαβαν από το ουκρανικό τελωνείο η Δεβετζή είχε μπει στη χώρα στις 22 Μαΐου και όχι αργότερα από την 23η Μαΐου.
Την ίδια στιγμή ο δικηγόρος της αθλήτριας κ. Γρηγόρης Ιωαννίδης τηρεί σιγήν ιχθύος. Ενδιαφέρον όμως είχαν δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα hellenicathletes. com που είχε φιλοξενήσει επανειλημμένως δηλώσεις του για την υπόθεση των Κεντέρη, Θάνου, την υπεράσπιση των οποίων είχε αναλάβει στο CAS.
Τα δημοσιεύματα που φαίνεται να αντανακλούν την υπερασπιστική γραμμή της Δεβετζή γράφουν ότι ο ουκρανός ελεγκτής _ αποκαλύπτεται και το όνομά του (Σεργκέι Νοβοσέλσκι), γεγονός πρωτοφανές σε υπόθεση ντόπινγκ _ δεν γνώριζε την ελληνίδα αθλήτρια και το δήλωσε και ο ίδιος, ότι μπερδεύει δύο ημερομηνίες (22 και 23 Μαρτίου) στις αναφορές του κλπ.
Οι ισχυρισμοί αυτοί πάντως δεν ανησυχούν τα «λαγωνικά» του αντιντόπινγκ της IAAF όπου απευθύνθηκε τις τελευταίες ημέρες και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Πάνος Μπιτσαξής (ήδη ζήτησε και παρέλαβε τον σχετικό φάκελο της υπόθεσης από τον ΣΕΓΑΣ) προκειμένου να έχει ενημέρωση για το θέμα.