«ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ τρέξιμο από το σπίτι στο σχολείο, δέκα χιλιόμετρα από το σχολείο στο σπίτι. Αυτό επί 10 χρόνια».
Αυτή θα μπορούσε να είναι η μαγική συνταγή της επιτυχίας τού κατά πολλούς κορυφαίουδρομέα όλων των εποχών, του Αιθίοπα Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, όπως την αποκάλυψε ο ίδιος κάνοντας ένα φλας μπακ στη ζωή του. Πίσω όμως από τις επιτυχίες του αιθίοπα «αυτοκράτορα της αντοχής», ο οποίος πρόσφατα και αιφνιδίως ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την αγωνιστική δράση, βρισκόταν κάτι παραπάνω από μια αναγκαστική «προπόνηση» που του επέβαλε μια δύσκολη νεανική ζωή στο χωριό Ασέλα της επαρχίας Αρσι,νοτίως της Αντίς Αμπέμπα. Στις ρίζες της εντυπωσιακής πορείας του βρίσκεται το νεανικό όραμά του να βαδίσει στα χνάρια του θρυλικού αιθίοπα μαραθωνοδρόμου Αμπέμπε Μπεκίλα. Και όταν ο πατέρας του τον προέτρεπε « να γίνει σαν τους άλλους, δάσκαλος ή δικηγόρος, για να ξεφύγει από τη μιζέρια», στο μυαλό του νεαρού Χαϊλέ «οι άλλοι» στους οποίους ήθελε να μοιάσει ήταν ο συμπατριώτης του χρυσός ολυμπιονίκης στους μαραθωνίους της Ρώμης (1960) και του Τόκιο (1964). Υστερα από 18 χρόνια μιας μυθικής καριέρας, ο Γκεμπρεσελασιέ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι ξεπέρασε το είδωλό του, αφού, εκτός των άλλων,αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής στην ιστορία της Αιθιοπίας με την ευκαιρία του Μillennium.
Στα 37 του χρόνια ο Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ δεν είναι μόνο ο κορυφαίος αθλητής που ανέδειξε η Αιθιοπία, είναι το ζωντανό παράδειγμα του πώς ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού φτωχής οικογένειας και να το μεταμορφώσει σε ηγέτη της χώρας του, σε σύμβολο μιας νέας Αιθιοπίας που θέλει να απαλλαγεί από τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την πείνα. Το σοκ που προκάλεσε στους συμπατριώτες του η είδηση της αποχώρησής του από τους στίβους και τα μηνύματα που δέχθηκε για να αναθεωρήσει την απόφασή του αποτελούν σαφή απόδειξη της λατρείας τους προς τον αθλητή Γκεμπρεσελασιέ.
Στο πρόσωπό του όμως οι συμπατριώτες του βλέπουν κάποιον που ξεπερνά τα όρια του αθλητικού θρύλου. Ο ίδιος δεν έκρυψε ποτέ τις πολιτικές φιλοδοξίες του. Ακόμη από το 2003, όταν ήταν σε φουλ αγωνιστική δραστηριότητα, εκμυστηρευόταν ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. «Είμαι ευτυχισμένος που τρέχω,αλλά σκέπτομαι και το μέλλον και τη σημασία να κάνω κάτι για τη χώρα μου. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα και να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων, δεν πρέπει να καθόμαστε και να συζητάμε αλλά να σηκωθούμε και να ενεργοποιηθούμε στην πολιτική» δήλωνε λίγο πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Παρισιού.
«Θέλω να γίνω πρωθυπουργός»
Πριν από δύο χρόνια ο Χαϊλέ έκανε ακόμη πιο καθαρές τις πολιτικές φιλοδοξίες του. «Θέλω να γίνω πρωθυπουργός της χώρας,ώστε να δουλέψω περισσότερο για τον κόσμο και να του δώσω καλύτερες συνθήκες ζωής» αποκάλυπτε σε τουρκική εφημερίδα. Προς το παρόν οι κυρίαρχοι πολιτικοί στη χώρα του τον σέβονται, αφού ο Γκεμπρεσελασιέ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμμερίζονται τις ανανεωτικές πολιτικές ιδέες του. Αν και του είχαν προτείνει να συμμετάσχει σε εκλογές, αυτός είχε αρνηθεί: «Δεν έχω τον χρόνο. Αφήστε με να συγκεντρωθώ στην αθλητισμό και στις επιχειρήσεις μου» είχε πει.
Η φιλοσοφία του εστιάζεται στην ιδέα «να βοηθήσουμε τον κόσμο,όχι να του δώσουμε ελεημοσύνη.Το θέμα δεν είναι να δώσεις σε κάποιον ένα ψάρι αλλά να του μάθεις να ψαρεύει». Ο ίδιος θέλησε να συμβάλει στην εκπαίδευση των παιδιών του χωριού του χρηματοδοτώντας το χτίσιμο ενός σχολείου στην Ασάλα, ενώ δικό του έργο ήταν και ο πρώτος ιδιωτικός κινηματογράφος στην Αντίς Αμπέμπα. Και κορυφαίος επιχειρηματίας
Τα τελευταία χρόνια ο Γκεμπρεσελα σιέ μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στις αθλητικές υποχρεώσεις (προπονήσεις, αγώνες) και στις επιχειρηματικές υποθέσεις του. Τα εκατομμύρια δολάρια που κέρδισε στη διάρκεια της καριέρας του επενδύθηκαν σε διάφορες δραστηριότητες και σήμερα στο σύνολο των επιχειρήσεών του απασχολεί περισσότερους από 600 εργαζομένους!
Η επιχειρηματική δραστηριότητά του απλώνεται από το real estate ως τις πωλήσεις αυτοκινήτων. Ο Γκεμπρεσελασιέ είναι ιδιοκτήτης τριών μεγάλων κτιρίων στο κέντρο της Αντίς Αμπέμπα, ενός συγκροτήματος κινηματογράφου και θεάτρου, αλλά και ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου δυναμικότητας 120 δωματίων στην Αβάσα (270 χλμ. από την Αντίς Αμπέμπα), η κατασκευή του οποίου διήρκεσε δυόμισι χρόνια και στοίχισε 10-12 εκατ. δολάρια. Το ξενοδοχείο έχει χτιστεί σε μια περιοχή με άγρια ζώα και διαθέτει πισίνες, αίθουσες γυμναστικής, μίνι γκολφ κτλ. Είναι επίσης εισαγωγέας αυτοκινήτων (της νοτιοκορεατικής μάρκας Ηyundai).
Ενα σούπερ προπονητικό κέντρο
Ο Γκεμπρεσελασιέ εμφανίζεται ως επιχειρηματίας το ίδιο φιλόδοξος που ήταν σαν αθλητής. Από το 2009 έβαλε στα σκαριά ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο με συνεταίρο τον καναδό αιθιοπικής καταγωγής επιχειρηματία κ. Τζόζεφ Κιμπούρ. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός υπερμοντέρνου προπονητικού κέντρου, του Υaya Αfrica Αthletics Village, κοντά στην Αντίς Αμπέμπα, το οποίο θα κοστίσει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ. Στόχος των δύο συνεταίρων, όπως τον αποκάλυψε ο κ. Κιμπούρ, ήταν να ολοκληρωθούν τα έργα αρκετά πριν από τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, ώστε να χρησιμοποιηθεί το κέντρο για την προετοιμασία αθλητών, και ήδη βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του. Η εγκατάσταση, η οποία εκτείνεται σε 50 στρέμματα, περιλαμβάνει γυμναστήριο για στίβο, ξενοδοχείο, εστιατόριο, κλειστό γυμναστήριο και αθλητική κλινική.
Το παιδί που έμενε μαζί με τους γονείς του και τα εννέα αδέλφια του σε μια καλύβα από πηλό, με πάτωμα από χώμα και χωρίς ηλεκτρισμό, είναι πια ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες της Αιθιοπίας. Ορισμένα από τα κέρδη του κατευθύνονται για την εκπαίδευση άπορων παιδιών, καθώς ο Γκεμπρεσελασιέ χρηματοδοτεί τη λειτουργία δύο σχολείων στην περιοχή του.
Η ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ ΕΝΟΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΗ
ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑτης καριέρας του ο συνήθως χαμογελαστός Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ έκλαψε δύο φορές: την πρώτη φορά όταν ανέβηκε στο ολυμπιακό βάθρο των 10.000 μ.,στους Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα,γιατί «εκπλήρωσα ένα όνειρό μου να στεφθώ χρυσός ολυμπιονίκης», και τη δεύτερη την περασμένη Κυριακή στη Νέα Υόρκη,όταν με λυγμούς ανακοίνωνε στους εμβρόντητους εκπροσώπους του Τύπου την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.Ενα πρόβλημα στο γόνατο του δεξιού ποδιού τον ανάγκασε να σταματήσει στο 25ο χλμ.του μαραθωνίου,πάνω στη γέφυρα του Κουΐνσμπορο,ενώ είχε ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη με στόχο τη νίκη.
Η καριέρα ενός υπεραθλητή που ξεκίνησε το 1987, όταν σε ηλικία 14 ετών κέρδιζε έναν αγώνα 800 μ. στην περιοχή του,έφθανε στο τέλος της.Ο αθλητής που γινόταν γνωστός στο παγκόσμιο στερέωμα όταν το 1992 κατακτούσε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων στη Σεούλ, έμελλε να καταστεί ο κορυφαίος δρομέας αντοχής όλων των εποχών,αφού κατάφερε να διακριθεί στο μεγαλύτερο εύρος δρομικών αγωνισμάτων από κάθε άλλον,ξεπερνώντας τους μυθικούς Πάαβο Νούρμι (Φινλανδία) και Εμίλ Ζάτοπεκ (Τσεχοσλοβακία).
Ο μικροσκοπικός Αιθίοπας (ύψος 1,64 μ.και βάρος 53 κ.) αποκόμισε στη διάρκεια της καριέρας του διακρίσεις από τα 800 μ.ως τον μαραθώνιο,τον οποίο ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «βασιλιά των δρόμων μεγάλων αποστάσεων».Στον μαραθώνιο είχε καταγράψει 9 νίκες και στόχευε να πετύχει τη 10η στη Νέα Υόρκη.Πάντως ο ίδιος θα μπορούσε να συμπληρώσει το «δέκα άριστα» στον μαραθώνιο,αφού έχει ήδη συμβόλαιο να συμμετάσχει στον αγώνα του Τόκιο, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2011. Μια ευκαιρία για μια τελευταία παράσταση από τον «αυτοκράτορα της αντοχής».