ΣΤΗΜΕΝΑ παιχνίδια παίζονταν και θα παίζονται στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως. Κατά το παρελθόν,ωστόσο,συμφέρον να στήσουν αγώνες είχαν κυρίως οι ομάδες που διεκδικούσαν κάποιον τίτλο ή κινδύνευαν με υποβιβασμό. Πώς γινόταν η δουλειά; Βασικά… προσεγγίζοντας έναν διαιτητή για να εξασφαλίσουν ευνοϊκά σφυρίγματα, έναν αντίπαλο αμυντικό για να υποπέσει στο εύκολο πέναλτι ή τον τερματοφύλακα για να δεχτεί κάποιο
«αστείο» γκολ. Οι περιπτώσεις αυτές όμως ήταν σχετικά λίγες στα ελληνικά πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ Εθνικής. Οπως και οι υποψίες για πονηρά αποτελέσματα στα ματς του δελτίου Προ-Πο,όπου άλλωστε οι 13 αγώνες- κάποιοι μάλιστα ξένων πρωταθλημάτων- είναι πολλοί για να επιχειρηθεί το… ριφιφί στο χρηματοκιβώτιο του ΟΠΑΠ. Η διαφθορά κυρίως στο ποδόσφαιρο- διότι τζογάρισμα γίνεται και σε άλλα αθλήματα- γιγαντώθηκε από τη στιγμή που (μας) προέκυψε το προκαθορισμένο στοίχημα.Εκτοτε έγιναν
απείρως περισσότεροι εκείνοι που έχουν κίνητρο να στήσουν ένα ματς για (προκαθορισμένο) πλουτισμό. Ποδοσφαιριστές, προπονητές και διαιτητές δεν είναι πλέον οι μόνοι που μπορούν να στήσουν έναν αγώνα, καθώς όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες που έγιναν σε χώρες του εξωτερικού, ικανοί να καταφέρουν να διαμορφώσουν το τελικό (και όχι μόνο) αποτέλεσμα ενός ματς είναι και οι καλά δικτυωμένοι και ισχυροί μάνατζερ και φυσικά οι άνθρωποι του οργανωμένου εγκλήματος- της λεγόμενης μαφίας του τζόγουπου
ασχολούνται επαγγελματικά και… επιστημονικά με το στοίχημα (νόμιμο ή παράνομο). Η κατάρα του σύγχρονου ποδοσφαίρου και της εξάπλωσης του τζόγου είναι η «συνωμοσιολογική ποινικοποίηση» σχεδόν κάθε αγωνιστικής έκπληξης! Οταν πάντως μια τέτοια έκπληξη συνοδεύεται από δυσανάλογα μεγάλους στοιχηματισμούς τότε επιβάλλεται να επεμβαίνουν οι αρμόδιες αρχές ξεκαθαρίζοντας άμεσα την υπόθεση.«Το Βήμα» παρουσιάζει ενδεικτικές περιπτώσεις για το ποιοι και πώς στήνουν ένα ματς.

«Διπλό ημίχρονο, άσος τελικό»: το ποντάρισμα που έγινε σλόγκαν
ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ματς της 1ης Δεκεμβρίου του 2004 για το Κύπελλο UΕFΑ Πανιώνιος- Ντιναμό Τιφλίδας 5-2 (ημίχρονο 0-1) έφερε στο προσκήνιο και δίκην σλόγκαν έκτοτε το περίφημο «διπλό ημίχρονο, άσος τελικό». Ενας συνδυασμός ο οποίος, όπως και ο αντίστροφος, πληρώνει περίπου 25 φορές τα χρήματα τα οποία θα τζογάρει κάποιος. Τότε η ομάδα της Νέας Σμύρνης ήταν πίσω στο σκορ (0-1) στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο τέλος επικράτησε 5-2, δημιουργώντας… μόδα στη Β΄ Εθνική, όπου το φαινόμενο έγινε ακόμη και σύνθημα «ε-ε-ε, ο-ο-ο άσος στο ημίχρονο, διπλό στο τελικό», όπως τραγουδούσαν οι φίλοι του Εθνικού για την αναμέτρηση-κωμωδία του περασμένου πρωταθλήματος με το Αιγάλεω (1-2).

Ο φάκελος «Πανιώνιος- Ντιναμό Τιφλίδας» θα παραμείνει από την UΕFΑ ανοιχτός ως το 2024, καθώς όπως υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Λιμάχερ «στο αποτέλεσμα του ημιχρόνου 0-1 και στο τελικό σκορ 5-2 παίχτηκαν στην ασιατική αγορά εκατομμύρια ευρώ» και αυτό θεωρείται εξόχως ύποπτο.

Ακολούθησε η υπόθεση της αναμέτρησης του Αιγάλεω με τη Ζαλγκίρις Βίλνιους τον Ιούλιο του 2005 για το Κύπελλο Ιντερτότο, όπου η ελληνική ομάδα παρατάχθηκε με οκτώ παίκτες κάτω των 18 ετών χωρίς καμία προηγούμενη συμμετοχή και φυσιολογικά ηττήθηκε (1-3). Η UΕFΑ κατηγόρησε το Αιγάλεω για δημιουργία «τέλειων συνθηκών για παράνομο στοιχηματισμό» και του επέβαλε πρόστιμο 31.000 ευρώ.

Το ευρωπαϊκό στοιχηματικό ριφιφί του Μαλαισιανού Μπε Γουά Λιμ

ΤΟ «SΡΙΕGΕL» σε δική του έρευνα (Μάρτιος 2007) ανέφερε πως τουλάχιστον δύο γερμανικά παιχνίδια μπορεί να στήθηκαν από τον Μαλαισιανό Γουίλιαμ Μπε Γουά Λιμ (εξέτισε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 5 μηνών επειδή επιχείρησε να στήσει ματς στην 3η κατηγορία του γερμανικού πρωταθλήματος και στην 1η κατηγορία της Αυστρίας). Πού βασιζόταν η κατηγορία; Στις 26 Νοεμβρίου 2005 ο Λιμ στοιχημάτισε το αστρονομικό ποσό των 2,8 εκατ. ευρώ ότι η Καϊζερσλάουτερν θα ηττηθεί εκτός έδρας από το Αννόβερο στην Μπουντεσλίγκα (ηττήθηκε με 1-5), ενώ τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ποντάρισε σχεδόν 4 εκατ. ευρώ σε νίκη της Καρλσρούης (τότε έπαιζε στη 2η Μπουντεσλίγκα) επί της Ζίγκεν (το ματς έληξε 2-0). Σύμφωνα με το «Spiegel» ο Λιμ είχε επαφές με ποδοσφαιριστές της Καϊζερσλάουτερν, της Καρλσρούης και της Ζίγκεν, ωστόσο όλοι δήλωσαν αθώοι. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και ο αυστριακός μετέπειτα τερματοφύλακας της ΑΕΚ Γιούργκεν Μάχο (φωτογραφία), ο οποίος αγωνιζόταν στην Καϊζερσλάουτερν και έφερε ευθύνη τουλάχιστον για το ένα από τα τέρματα που δέχθηκε σε εκείνο το ματς. «Εχω δεχθεί πολύ χειρότερα γκολ στην καριέρα μου», δήλωσε τότε ο Μάχο, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπήρξε τίποτε το μεμπτό».

Οι συνδυασμοί για μυημένους καιη άμυνα του ΟΠΑΠ

Η ΟΛΟΕΝΑ αυξανόμενη ποικιλία στοιχημάτων που μπορεί να παίξει κάποιος νόμιμα ή παράνομα αυξάνει αναλόγως και τον κίνδυνο να υπάρξει προσυνεννόηση: ποια ομάδα θα κερδίσει πρώτη φάουλ, ποια θα κερδίσει πρώτη κόρνερ, ποια θα πάρει την πρώτη κίτρινη κάρτα, ποια θα κάνει το πρώτο σουτ, πόσες κίτρινες θα δείξει ο διαιτητής, πόσα θα είναι τα λεπτά των καθυστερήσεων σε κάθε ημίχρονο κ.λπ.

Οι επιτήδειοι γνωρίζουν όλα τα μέτρα ασφαλείας και έχουν αρκετούς τρόπους για να αποφεύγουν τις παγίδες. Ετσι, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, όπου ο στοιχηματισμός δεν γίνεται επώνυμα, για να μην υπάρξουν υποψίες το μεγάλο ποσό που παιζόταν σε ένα συγκεκριμένο ματς ήταν «τεμαχισμένο» σε δελτία των 600 ευρώ, τα οποία φρόντιζαν να παίξουν γνωστοί του κυκλώματος με το που άνοιγε το online σύστημα του ΟΠΑΠ, προτού προλάβει ο οργανισμός να «κλειδώσει» ή «φράξει» το ύποπτο ματς – τουτέστιν να μη δέχεται πλέον άλλα πονταρίσματα. Λέγεται ότι πριν από τρία χρόνια ένας συνδυασμός αποτελεσμάτων δύο αγώνων του πρωταθλήματος της Β Δ Εθνικής με έναν τρίτο από πρωτάθλημα της Λατινικής Αμερικής έκανε πλουσιότερους τους μυημένους τζογαδόρους που πόνταραν στον συγκεκριμένο συνδυασμό κατά 1,2 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως εξηγεί ο κ. Λιμάχερ «αρκετοί ξεγελούν το σύστημα, ποντάροντας σημαντικά ποσά στο “ανάποδο” αποτέλεσμα από αυτό που έχουν στήσει ως και μερικές ώρες πριν από την έναρξη του ματς. Και μόλις αρχίσει ο αγώνας στοιχηματίζουν υπερδιπλάσια ποσά στο “δικό τους” αποτέλεσμα, το οποίο φυσικά και έρχεται». Παίκτες με μικρό συμβόλαιο ο αδύναμος κρίκος

ΣΥΜΦΩΝΑμε τον ελβετό ειδικό επιθεωρητή της UΕFΑ για στημένα κ. Πίτερ Λιμάχερ (φωτογραφία), ο οποίος έχει μελετήσει ενδελεχώς τη λειτουργία των βρώμικων κυκλωμάτων, τα βασικά «εργαλεία» της μαφίας του στοιχήματος είναι ποδοσφαιριστές, συνήθως αλλοδαποί με μικρό συμβόλαιο αλλά και μικρό κοινωνικό κύκλο. Οι πιο ευάλωτοι δηλαδή. Επιπλέον οι γερμανικές αρχές που ερευνούν την πρόσφατη υπόθεση στημένων αγώνων αποκάλυψαν ότι υπάρχουν ποδοσφαιριστές με «μόνιμη» συνεργασία με το βρώμικο κύκλωμα, το οποίο εκτός από τακτικά «δώρα», φροντίζει ακόμη και για τις μεταγραφές τους! Ετσι εξασφαλίζει όχι μόνο το μέλλον των ποδοσφαιριστών, αλλά και το μέλλον των στημένων αγώνων… Μάλιστα έχει αποδειχτεί ότι οι ποδοσφαιριστές που δωροδοκούνται αρκετές φορές βρίσκουν τον τρόπο να ποντάρουν (μέσω άλλων προσώπων) στο αποτέλεσμα το οποίο φροντίζουν να διαμορφώσουν, ενώ άλλοι υποκύπτουν στις πιέσεις των επιτήδειων από ξεκάθαρους εκβιασμούς.

Μάνατζερ, παράγοντες, διαιτητές και μαφιόζοι

ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗγια να στηθεί ένα ματς μπορεί να τη δώσει μάνατζερ, ο οποίος συνεννοείται με ποδοσφαιριστές που έχει υπό τον έλεγχό του. Αντίστοιχα την ίδια εντολή μπορεί να τη δώσει μεγαλομέτοχος ομάδας στον προπονητή ή σε παίκτες της εμπιστοσύνης του, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις αντιπάλων ποδοσφαιριστών σε χαμηλότερες κατηγορίες που συνεννοούνται μεταξύ τους έχοντας φροντίσει νωρίτερα να ποντάρουν (πάντα μέσω τρίτων) στο «σωστό» αποτέλεσμα εκ των προτέρων για να εισπράξουν τα κέρδη του στοιχήματος. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τους διαιτητές, όπως ο Γερμανός Ρόμπερτ Χόιτσερ (κάτω αριστερά), ο οποίος τιμωρήθηκε με φυλάκιση 14 μηνών για τα ματς που έστησε κατ΄ εντολή της σπείρας των κροατών αδερφών Αντε, Μίλαν και Φίλιπ Σάπινα εκ των οποίων φυλακίστηκε τελικά μόνο ο αρχηγός της σπείρας Αντε (κάτω δεξιά).

Το άλλο σύστημα α λα Μπερνάρ Ταπί

Ο ΚΑΝΑΔΟΣ συγγραφέας Ντέκλαν Χιλ στο βιβλίο του «Ποδόσφαιρο και οργανωμένο έγκλημα» αναφέρει την αποστομωτική ερώτηση-πρόταση που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος του διαβόητου άλλοτε προέδρου της γαλλικής Μαρσέιγ Μπερνάρ Ταπί (φωτογραφία) για να πείθει ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες των αντίπαλων ομάδων να (κάτσουν να) χάσουν ένα ματς: «Ετσι κι αλλιώς θα ηττηθείτε, γιατί λοιπόν να μη χάσετε έχοντας 30.000 φράγκα στην τσέπη»; Μια πρόταση που μιλάει στην… τσέπη όσων ποδοσφαιριστών, προπονητών και παραγόντων χαρακτηρίζουν η απληστία και η ατιμία.