Ο ελληνικός στίβος από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 έχει «άρωμα γυναίκας». Το 1982 η Αννα Βερούλη κέρδιζε το πρώτο χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο στην ιστορία του, ενώ μαζί της στην τρίτη θέση του βάθρου στον ακοντισμό ανέβαινε η Σοφία Σακοράφα. Τον επόμενο χρόνο η Βερούλη κατακτούσε το πρώτο και μοναδικό ως πρόπερσι παγκόσμιο μετάλλιο της Ελλάδας με την τρίτη θέση στο παρθενικό παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο Ελσίνκι. Η μεγάλη άνοιξη του ελληνικού στίβου τη δεκαετία του ’90 έχει και αυτή γυναικεία σφραγίδα. Το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Βούλας Πατουλίδου στη Βαρκελώνη το 1992 ήταν η αφετηρία μιας εποχής μεγάλων διακρίσεων για τον ελληνικό στίβο, με τις γυναίκες σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 1996 στην Ατλάντα η Νίκη Μπακογιάννη κατακτά το μοναδικό ελληνικό ολυμπιακό μετάλλιο στον στίβο. Το 1997 η Νίκη Ξάνθου με το ασημένιο μετάλλιο χαρίζει στον ελληνικό στίβο τη μεγαλύτερη διάκρισή του ως τώρα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το 1998 η Ολγα Βασδέκη ξαναφέρνει την Ελλάδα στην υψηλότερη θέση του βάθρου σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και την ίδια χρονιά κερδίζει το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου. Εφέτος το «ασθενές φύλο» είναι το… «ισχυρό φύλο» της ελληνικής αποστολής στη Σεβίλλη. Από τα 18 κορίτσια της Εθνικής στίβου τα έξι δικαιούνται να έχουν βλέψεις για μετάλλια, ενώ βάσιμες φιλοδοξίες υπάρχουν για συμμετοχή σε άλλους τέσσερις γυναικείους τελικούς. Οι έμπειρες Νίκη Ξάνθου, Ολγα Βασδέκη, Κατερίνα Θάνου και η αποκάλυψη της χρονιάς Βούλα Τσιαμήτα έχουν ήδη δείξει σαφή δείγματα της κλάσης ενώ οι «νιόφερτες» Μιρέλα Τζελίλη και Αναστασία Κελεσίδου με τις εφετεινές τους επιδόσεις δικαιούνται να ελπίζουν για μια θέση στο βάθρο. «Πάνω από τα 15 μ. στη Σεβίλλη»
Το προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το είδε από την εξέδρα του Ολυμπιακού Σταδίου και πλήρωσε εισιτήριο για την είσοδό της. Αυτή τη φορά θα πληρώσουν άλλοι για να την παρακολουθήσουν στη Σεβίλλη. Η ίδια θα βρίσκεται εντός του στίβου, πρωταγωνίστρια πια της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του 1999 στον κόσμο. Η Βούλα Τσιαμήτα οφείλει πολλά στο «Αθήνα ’97». Χάρη σε αυτό ξαναγύρισε στον κλασικό αθλητισμό, τον οποίο είχε εγκαταλείψει το 1995, σε ηλικία μόλις 23 ετών. «Με τις επιτυχίες των αθλητών μας, και ιδιαίτερα της Νίκης Ξάνθου στο μήκος, και με την πανηγυρική ατμόσφαιρα που επικρατούσε ζήλεψα. Το ίδιο κιόλας βράδυ πήρα τη μεγάλη απόφαση». Τώρα, δύο χρόνια μετά, φιγουράρει πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη του τριπλούν και μεταξύ των φαβορί για το βάθρο των νικητών.
Η Βούλα (Παρασκευή) γεννήθηκε στον Βόλο στις 10 Μαρτίου 1972 αλλά έχει να το λέει ότι η καταγωγή της είναι από το ιστορικό χωριό Σέσκλο, το οποίο και επισκέπτεται συχνά. Αρχισε αθλητισμό στα 12, παρέα με τη μεγάλη σήμερα αντίπαλό της Ολγα Βασδέκη, έχοντας κοινό προπονητή, τον κ. Γιώργο Βίκαρο. Σε ηλικία 15 ετών έγινε η πρώτη ελληνίδα κορασίδα που πέρασε τα 6 μ. Με την εισαγωγή της στα ΤΕΦΦΑ ήρθε στην Αθήνα και για μία διετία εγκατέλειψε τον αθλητισμό. Ξανάρχισε το 1992 με προτροπή του κ. Γιώργου Πομάσκι, σημερινού προπονητή της. «Αυτός μού έμαθε τα μυστικά του τριπλούν. Αλλά τότε δεν είχα το μυαλό μου στον πρωταθλητισμό». Ετσι κάποια ημέρα ο βούλγαρος τριπλουνίστας την έστειλε στο σπίτι της. Για να ξανασυναντηθούν δύο χρόνια μετά σε μια ταβέρνα, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Αθήνας. Τα ρεκόρ της τότε ήταν 6,07 στο μήκος και 13,27 στο τριπλούν. Πού βρίσκονται σήμερα; Στα 6,90 και στα 14,94. «Θέλω να περάσω τα 15 μέτρα και θα είναι πολύ καλό αν μου συμβεί στη Σεβίλλη. Προβλέπω ότι θα έχουμε έναν μεγάλο αγώνα. Εγώ νιώθω καλά όμως ότι όλα θα κριθούν εκείνη την ημέρα, στις 24 του μήνα, εντός του στίβου και όχι με τη στατιστική. Κοντός ψαλμός αλληλούια» ανέφερε στο «Βήμα» η αθλήτρια, η οποία έχει συμμετέχει ως τώρα σε 17 αγώνες, αριθμό εξωπραγματικό για την ελληνική πραγματικότητα. Το μυστικό της και ταυτοχρόνως το πλεονέκτημά της είναι ότι σιγουρεύει τη διάκριση από τα πρώτα άλματα και μετά χτυπάει για το μεγάλο ρεκόρ.
Η Βούλα, η οποία εργαζόταν σε βιοτεχνία ρούχων για τα προς το ζην, αφιερώνει όλο το 24ωρο στον αθλητισμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάνει μοναχική ζωή. Λατρεύει τη ρυθμική αλλά και την «τέρμα τα γκάζια» μουσική, αφού την έχουν επηρεάσει οι σπουδές της ως δασκάλας στο αερόμπικ. Αγαπημένα της χρώματα είναι το μαύρο και το άσπρο. Στις προλήψεις και στα γούρια λέει όχι, όπως το ίδιο επιθυμεί να κάνει και με το φαγητό. Πάντως παρά τα 60 κιλά της είναι εξαιρετικά λιτοδίαιτη. Από τους… μεγάλους συλλόγους προτιμάει τον Πανελλήνιο, στον οποίο εξάλλου ανήκει. Τις διακοπές της, τις ολιγοήμερες, τις προγραμματίζει για μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, οπότε διεξάγεται στο Μόναχο ο τελικός του γκραν πρι.
«Πετάω με την αγάπη του κόσμου»
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Στάδιο είχε το δικό της fan club. «Ολγα, γερά» έγραφαν οι μπλούζες μιας πενηντάδας ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούσαν να την εμψυχώσουν. Μετά τον αγώνα πήρε στα χέρια της μια ντουζίνα γράμματα από τα εκατοντάδες τα οποία φθάνουν κάθε μήνα. Θαυμαστές της από όλα τα μέρη του κόσμου τής ζητούν αυτόγραφα. Το τελευταίο μάλιστα ήταν από έναν ισπανό φίλαθλο που περιμένει να τη γνωρίσει από κοντά στη Σεβίλλη. «Είναι μεγάλο πράγμα να σε αγαπά ο κόσμος. Σου δίνει φτερά στην προσπάθειά σου». Η Ολγα Βασδέκη είναι η αθλήτρια που άλλαξε την ιστορία του τριπλούν στην Ελλάδα. Οταν άρχισε να ασχολείται με το αγώνισμα, αυτό ήταν σχεδόν άγνωστο. Τώρα είναι από τα πλέον δημοφιλή στη χώρα μας. Ενας τραυματισμός δεν επέτρεψε στην πρωταθλήτρια Ευρώπης να πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και την καθυστέρησε στην προετοιμασία της. «Θα είμαι στο μάξιμουμ της απόδοσής μου στις 24 Αυγούστου, την ημέρα του τελικού στη Σεβίλλη» δηλώνει η ίδια. Στους τέσσερις αγώνες στους οποίους έχει πάρει μέρος εφέτος έχει δείξει αξιοθαύμαστη σταθερότητα. «Το καλό είναι ότι έχω ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό μου. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να είσαι σταθερή, γιατί αυτό σε βοηθά να πετύχεις τη μεγάλη επίδοση. Οσον με αφορά πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να έρθει. Αντίθετα θα έλεγα ότι έχει αργήσει να έρθει». Φυσικά οι ως σήμερα επιδόσεις της δεν την αφήνουν ευχαριστημένη, αφού οι δυνατότητές της είναι μεγαλύτερες. «Τα άλματα αυτά είναι άλματα ρουτίνας, τα οποία όμως σου επιτρέπουν να είσαι παρούσα στους τελικούς όλων των μεγάλων διοργανώσεων. Εμείς κυνηγάμε πάντα το κάτι παραπάνω, το πολύ παραπάνω θα έλεγα. Ο κάθε αγώνας όμως έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, τη δική του προοπτική. Για μένα είναι πάντα μεγάλη πρόκληση οι αγώνες στο εξωτερικό». Γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1973 στον Βόλο. Εχει ύψος 1,74 μ. και βάρος 54 κ. Είναι αθλήτρια του Πανελληνίου ΓΣ και γυμνάζεται με τον κ. Παναγιώτη Μαρκιανίδη, ο οποίος είναι και αρραβωνιαστικός της. Ακολούθησε στην Αθήνα τον αδελφό της Σπύρο, πρωταθλητή του μήκους, και μαζί έκαναν τα πρώτα βήματα στον στίβο. Ατομικό ρεκόρ 14,67 μ. από εφέτος, επίδοση η οποία είναι η έκτη καλύτερη στον κόσμο για το 1999. Οσο για διακρίσεις της, πολλές. Πρώτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου το 1998 και πρώτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο την ίδια χρονιά. Πέμπτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996. Τέταρτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1997 και πρώτη την ίδια χρονιά στους Μεσογειακούς Αγώνες. Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 1996 και τέταρτη στην ίδια διοργάνωση το 1998. Η τύχη όμως της έπαιξε άσχημο παιχνίδι τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας, όταν για λίγους πόντους έμεινε εκτός μεταλλίων.
«Είμαι δυνατή και αποφασισμένη»
Ο στόχος της στη Σεβίλλη δεν θα είναι άλλος από το να πετύχει κάτι ανάλογο με αυτό που κατόρθωσε το 1997. Η Νίκη Ξάνθου στην προηγούμενη διοργάνωση, με το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος, κατάφερε να πάρει την υψηλότερη διάκριση για έλληνα αθλητή στην ιστορία του θεσμού. Τώρα, δύο χρόνια μετά, η 26χρονη πρωταθλήτρια από τη Ρόδο έχει πάντα υψηλούς στόχους. «Στη Σεβίλλη θέλω να φθάσω όσο πιο ψηλά γίνεται. Είμαι σε καλή κατάσταση τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά» δηλώνει η Ξάνθου. Οσο για τα άκυρα άλματα τα οποία παρατηρήθηκαν τον τελευταίο καιρό, φαίνεται να μην την ανησυχούν. «Η προετοιμασία μου πήγε πολύ καλά και τα μικροπροβλήματα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Οταν κυνηγάς κάτι μεγάλο, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα περιθώρια λάθους. Μετά τον τραυματισμό μου τον Ιούνιο και τον δεύτερο κύκλο προετοιμασίας έκανα μόλις δύο αγώνες». Ζυγός το ζώδιο, γεννημένη την 1η Οκτωβρίου του 1973 στη Ρόδο. Εχει ύψος 1,74 μ. και βάρος 56 κ. Αθλήτρια του ΓΑΣ Υγεία Ρόδου. Γυμνάζεται με τον κ. Γιώργο Πομάσκι από το 1995, ξεκινώντας παράλληλα τη μεγάλη πορεία της προς την κορυφή. Ατομικό ρεκόρ 7,03 μ. το 1997. Καλύτερη εφετεινή επίδοση 6,98 μ., η οποία είναι η πέμπτη στον κόσμο. Στο παλμαρέ της, εκτός από τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου το 1997, έχει μια τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996, ένα χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1997, μια τέταρτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 1999 και μια πέμπτη στην ίδια διοργάνωση το 1997. Διαθέτει πείσμα και εμπειρία και ξέρει να μάχεται. Και βέβαια, σεβασμό προς τις αντιπάλους αλλά κανένα ίχνος φόβου. Οσο σκληρή είναι κατά τη διάρκεια του αγώνα τόσο διαφορετική είναι στην προσωπική ζωή της. Της αρέσει η σλόου μουσική τόσο η ελληνική όσο και η ξένη. Οσο για τα φαγητά, προτιμά τις μεξικάνικες γεύσεις ή αυτά με τα θαλασσινά, αφού της αρέσει να ανακαλύπτει καινούργια πράγματα. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο φαγητό. Ψάχνει καινούργιες μουσικές, βιβλία και θέλει να γνωρίζει πολιτισμούς. Για τις ελεύθερες ώρες υπάρχει ο κινηματογράφος ή η παρέα με τους φίλους στο σπίτι. Οι διακοπές θα αργήσουν εφέτος, αφού αμέσως μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα δεν θα χαλαρώσει όπως οι υπόλοιποι αθλητές αλλά θα συνεχίσει να αγωνίζεται, ολοκληρώνοντας την αγωνιστική περίοδο με τη συμμετοχή της στο μίτινγκ του Τόκιο στις 15 Σεπτεμβρίου. Τόπος ξεκούρασης μάλλον η Μήλος, αφού ναι μεν η Ρόδος προσφέρεται για διακοπές αλλά είναι το σπίτι της. Η Ξάνθου πηγαίνει στη Σεβίλλη με τη βαριά κληρονομιά του ασημένιου μεταλλίου στην προηγούμενη διοργάνωση. «Το «Αθήνα ’97» πέρασε. Μπροστά μας έχουμε το «Σεβίλλη ’99» και αυτό μόνο κοιτάμε» λέει η ίδια.
«Τι θα προσέξω στη Σεβίλλη»
Ο τελευταίος αγώνας της Κατερίνας Θάνου πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν στη Λωζάννη στις 2 Ιουλίου. Εκεί είχε χάσει κατά κράτος από την Αμερικανίδα Μάριον Τζόουνς, την ταχύτερη γυναίκα στον κόσμο εδώ και τρία χρόνια. Ηταν όμως ανέτοιμη, αφού μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα είχε μπει σε πρόγραμμα εντατικής προετοιμασίας. Βεβαίως αυτή η ιστορία τη στενοχώρησε πολύ. «Με την Τζόουνς και τις άλλες θα τα πούμε στη Σεβίλλη. Εκεί θα είναι η ώρα της αλήθειας» δήλωσε πεισματωμένη. Και από τότε… εξαφανίστηκε από προσώπου γης. Ο προπονητής της και μάνατζέρ της κ. Χρήστος Τζέκος θέλησε να την προστατεύσει από κάθε περιττή ενασχόληση και για να προετοιμασθεί καλύτερα την «έστειλε» ακόμη και στο Σικάγο.
Δεν έχει κάνει πολλές κούρσες αυτή την περίοδο η Κατερίνα μόλις πέντε. Αλλά έτσι γίνεται πάντα. Αυτή είναι η γνώριμη τακτική του προπονητή της. Στον ανοιχτό στίβο έτρεξε μόλις πέντε κατοστάρια, με καλύτερο στα «Βαρδινογιάννεια», στο Ρέθυμνο. Σημείωσε 10.77 αλλά είχε ευνοϊκό αέρα λίγο πάνω από τον κανονικό και έτσι δεν μέτρησε. Διαφορετικά θα ήταν η κορυφαία επίδοση εφέτος στον κόσμο. Ας είναι. Μένει με τα 10.91 της Καλαμάτας, που τη στέλνουν με την τρίτη καλύτερη εφετεινή επίδοση στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, αλλά και με τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας κλειστού στίβου, τον οποίο κατέκτησε τον Μάρτιο στο Μαεμπάσι της Ιαπωνίας και αφιέρωσε εξαιρετικά στα «δύο πράσινα μάτια» του συντρόφου της κ. Θανάση Καραχρήστου, τον οποίο γνώρισε προπονούμενη στον συνήθη χώρο του Εθνικού Σταδίου Κορίνθου.
Η Θάνου γεννήθηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1975 στην Αθήνα. Εχει ύψος 1,65 και βάρος 56 κιλά. Ανήκει στον ιστορικό Εθνικό Αθηνών, ίσως τον πλέον ερασιτεχνικό σύλλογο της χώρας, αφού δεν έχει δώσει ποτέ δραχμή ως πριμ στους αθλητές του. «Το μετάλλιο του συλλόγου αποτελεί την υψίστη τιμή» λένε.
Η Κατερίνα θεωρείται «αποκάλυψη» του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, γιατί βγήκε στον αφρό τον Αύγουστο του 1995 στο Γκέτεμποργκ, όταν από το πουθενά άγγιξε την οκτάδα. Είχε πάει στη Σουηδία με 11.31 και γύρισε με 11.09. Χρειάστηκε η βοήθεια του φώτο φίνις για να κριθεί η πρόκριση στον τελικό και τον έχασε με ίδιο χρόνο από την Πιντούσεβιτς. Τότε είχε κρατήσει επτασφράγιστο μυστικό το ότι ήταν έτοιμη για το… θαύμα. Και όταν πέρυσι έσπασε το φράγμα των 11.00 πάλι δεν αποκάλυψε το παραμικρό για το πού το πάει. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι και τώρα, που επίσης δεν μιλάει και κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, κάτι ετοιμάζει. Σε μια συζήτηση με τον προπονητή της έχει πάντως συμφωνήσει ότι το χρυσό στη Σεβίλλη θα κριθεί στα 10.7 και το χάλκινο κάτω από τα 10.87, που είναι το πανελλήνιο ρεκόρ της από τους πανευρωπαϊκούς του 1998. Αν ρωτήσετε «μπορεί να πιάσει τέτοιους χρόνους;» σας απαντάμε: «Ναι, μπορεί». Τι θα προσέξει η Κατερίνα στην Ισπανία; «Τον… εαυτό μου, για να είμαι ξεκούραστη και ήρεμη. Και στη διάρκεια της κούρσας, την εκκίνηση. Εκεί παίζονται όλα» τόνισε στο «Βήμα». Τα υπόλοιπα επί της… οθόνης. Εστω της μικρής, η οποία θα καλύψει όλες τις κούρσες της με 10 κάμερες.
ΒΑΣΑΡΜΙΔΟΥ ΜΑΡΙΝΑ (4Χ100) μ.: Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα στις 16 Ιουλίου 1972. Υψος 1,72 μ., βάρος 59 κ. Αθλήτρια του Αρη Θεσσαλονίκης. Γυμνάζεται με τον κ. Ανδρέα Λιναρδάτο. Ατομικό ρεκόρ στα 200 μ. 23.48, εφέτος. Πέμπτη στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1991 στα 200 μ. Βελτίωσε εφέτος την επίδοσή της στα 200 μ. και μπορεί με την εμπειρία της να βοηθήσει σημαντικά την ομάδα 4Χ100.
ΒΟΓΓΟΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (δίσκος): Γεννήθηκε στη Λάρισα στις 30 Οκτωβρίου 1970. Υψος 1,73 μ., βάρος 59 κ. Αθλήτρια του Ολυμπιακού. Γυμνάζεται με τον κ. Αντώνη Τζήκο. Ατομικό ρεκόρ 64,82 μ., εφέτος. Δεύτερη στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1997, πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου το 1998. Η επίδοσή της είναι η ένατη καλύτερη εφέτος στον κόσμο. Διαθέτει εμπειρία και είναι σταθερή σε βολές επάνω από τα 63 μ.
ΔΕΣΚΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (20.000 μ. βάδην): Γεννήθηκε το 1973. Αθλήτρια του ΟΠΘ Μακεδονία ’92. Ατομικό ρεκόρ 1 ώρα 32.52, εφέτος. Η διάκριση είναι πολύ δύσκολη. Θα προσπαθήσει για μια θέση μέσα στην 30άδα.
ΙΑΚΩΒΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΑ (10.000 μ.): Γεννήθηκε στην Κάλυμνο στις 9 Απριλίου 1971. Υψος 1,70 μ., βάρος 52 κ. Αθλήτρια του ΑΣ Καζώνης Καλύμνου. Γυμνάζεται με τον κ. Ηλία Ζαχαρόγιαννη. Ατομικό ρεκόρ 32.34.87 από το 1997. Καλύτερη εφετεινή επίδοση 32.55.79. Πρώτη στα 10.000 μ. στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1997. Πέμπτη στα 5.000 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 1998. Ξεπέρασε τους τραυματισμούς της και επέστρεψε σε χρόνους κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ. Θα προσπαθήσει να μπει στον τελικό, αν και είναι δύσκολο.
ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (δίσκος): Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1972 στη Θεσσαλονίκη. Υψος 1,92 μ., βάρος 92 κ. Αθλήτρια του Ηρακλή. Γυμνάζεται με τον κ. Κώστα Σπανίδη. Ατομικό ρεκόρ 67,70 μ. από εφέτος. Πρώτη στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1997, έβδομη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1998, ενδέκατη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1995. Η κοπέλα με το μεγαλύτερο άνοιγμα χεριών στον κόσμο. Διαθέτει μεγάλα προσόντα και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Σεβίλλης είναι μια ευκαιρία να το επιβεβαιώσει. Μπορεί να φθάσει ως και το μετάλλιο. Η επίδοσή της είναι η τέταρτη εφέτος στον κόσμο.
ΚΟΚΟΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ (20.000 μ. βάδην): Γεννήθηκε το 1972. Αθλήτρια της ΓΕ Αγρινίου. Ατομικό ρεκόρ 1 ώρα 35.30, εφέτος. Στη Σεβίλλη πηγαίνει περισσότερο για την εμπειρία, αφού με την επίδοση αυτή δύσκολα θα διακριθεί.
ΚΟΦΦΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (200 μ., 4Χ100 μ.): Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1969 στην Καρδίτσα. Υψος 1,77 μ., βάρος 63 κ. Αθλήτρια του Πανελληνίου ΓΣ. Γυμνάζεται με τον κ. Δημήτρη Ευαγγελόπουλο. Ατομικό ρεκόρ 22.67 από το 1996. Καλύτερη εφετεινή επίδοση 23.07. Πρώτη στα 200 μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 1997, τρίτη στην ίδια απόσταση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 1998. Δεύτερη στα 200 μ. στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1997 ενώ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997 έφθασε ως τον ημιτελικό. Είναι δύσκολο να επαναλάβει τις επιτυχίες του παρελθόντος. Η διάκριση ωστόσο μπορεί να έρθει μέσω της σκυταλοδρομίας 4Χ100. Διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, η οποία θα βοηθήσει πολύ την ομάδα.
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΗ (ύψος): Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1968 στη Λαμία. Υψος 1,70 μ., βάρος 52 κ. Αθλήτρια του ΑΣΕ Δούκα. Γυμνάζεται με τον κ. Νέστορα Κολοβό. Ατομικό ρεκόρ 2,03 μ. από το 1996. Καλύτερη εφετεινή επίδοση 1,95 μ. Δεύτερη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996. Δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου την ίδια χρονιά. Δεύτερη στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1997 και τρίτη στην ίδια διοργάνωση το 1993. Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου το 1994 και ένατη στους ίδιους αγώνες το 1998. Πέμπτη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων το 1986. Μετά το 1996 επέστρεψε και πάλι σε μεγάλα ύψη. Με 1,95 μ. έχει τη 14η επίδοση εφέτος στον κόσμο. Διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και έχει στόχο τον τελικό.
ΟΥΖΟΥΝΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ (σφαιροβολία): Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 6 Φεβρουαρίου 1973. Υψος 1,84 μ., βάρος 80 κ. Αθλήτρια του Πανελληνίου ΓΣ. Γυμνάζεται με τον κ. Νίκο Ακριβάκη. Ατομικό ρεκόρ 18,39 μ., εφέτος. Δέκατη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 1998. Σταθερή σε βολές επάνω από τα 17,40 μ., οι οποίες όμως δύσκολα θα της δώσουν την πρόκριση στον τελικό.
ΠΑΤΣΟΥ ΦΡΟΣΩ (4Χ100 μ.): Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 5 Ιουνίου 1974. Υψος 1,77 μ., βάρος 61 κ. Αθλήτρια του Μεσσηνιακού ΓΣ. Γυμνάζεται με τον κ. Γιώργο Παπαθεοδωρόπουλο. Ατομικό ρεκόρ στα 100 μ. 11.54, εφέτος. Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νεανίδων το 1994 στα 100 μ. και έκτη στα 200 μ.
ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΑ (4Χ100μ.): Γεννήθηκε στο Τριπόταμο Φλωρίνης στις 23 Απριλίου 1965. Υψος 1,68 μ., βάρος 61 κ. Αθλήτρια του ΠΑΟΚ. Ατομικό ρεκόρ στα 100 μ. 11.17 από το 1990. Καλύτερη εφετεινή επίδοση 11.64. Γυμνάζεται με τον σύζυγό της κ. Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη. Χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. εμπ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Πρώτη στα 100 μ. και δεύτερη στα 100 μ. εμπ. στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1991. Δέκατη στο μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας. Υστερα από έναν χρόνο αποχής λόγω εγκυμοσύνης επέστρεψε και πάλι στους στίβους. Είναι ικανή με το πάθος το οποίο τη διακρίνει να δώσει αυτό το «κάτι» που λείπει από την ομάδα 4Χ100 και να τη φέρει πιο κοντά στη διάκριση.
ΠΟΛΥΖΟΥ ΜΑΡΙΑ (μαραθώνιος): Γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1972 στην Πάτρα. Υψος 1,64 μ., βάρος 47 κ. Αθλήτρια του Πανελληνίου ΓΣ. Γυμνάζεται με τον κ. Απόστολο Μαυρογιάννη. Ατομικό ρεκόρ 2 ώρες 33.40 από το 1998. Δωδέκατη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1997. Εμπειρη μαραθωνοδρόμος, ικανή να επαναλάβει την επιτυχία του 1997.
ΤΖΕΛΙΛΗ ΜΙΡΕΛΑ (ακόντιο): Γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1976 στο Δυρράχιο. Υψος 1,65 μ., βάρος 64 κ. Αθλήτρια του Ολυμπιακού. Γυμνάζεται με τον κ. Βασίλη Κοκόλη. Ατομικό ρεκόρ με το παλαιό ακόντιο 65,14 μ. από το 1998. Καλύτερη εφετεινή επίδοση με το νέου τύπου ακόντιο 66,55 μ. Ενδέκατη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1997. Μπήκε πλέον στις μεγάλες αθλήτριες του αγωνίσματος. Σταθερή στις βολές στα 65 μ. ενώ η επίδοσή της είναι η τρίτη εφέτος στον κόσμο. Ικανή για μετάλλιο.
ΤΣΙΚΟΥΝΑ ΣΤΕΛΛΑ (δίσκος): Γεννήθηκε στη Χαλκίδα στις 19 Οκτωβρίου 1972. Υψος 1,71 μ., βάρος 74 κ. Αθλήτρια του ΑΣΕ Δούκα. Γυμνάζεται με τον κ. Δημήτρη Κουτσούκη. Ατομικό ρεκόρ 65 μ. από το 1998. Δεύτερη στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1997, έβδομη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα την ίδια χρονιά. Πηγαίνει στη Σεβίλλη με στόχο να μπει στον τελικό και να επαναλάβει την επιτυχία του 1997. Τα πράγματα είναι δύσκολα όμως, αφού έχει την 27η επίδοση στον κόσμο για εφέτος με 62,20 μ.