Τον κώδωνα του κινδύνου για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου κρούουν τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις ( ΑΡΧΕΛΩΝ, MEDASSET, Mom και WWF Ελλάς).

Με αφορμή τη σημερινή ευρωπαϊκή ημέρα Natura 2000, οι τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σωρεία παράνομων παρεμβάσεων εντός του πάρκου με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αλλοίωσης των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως «οι αρμόδιες αρχές αγνοούν τις εκκλήσεις του Φορέα Διαχείρισης για άμεση επέμβαση».

Σύμφωνα με την καταγγελία των περιβαλλοντικών οργανώσεων:

Κοντά στην παραλια του Γέρακα, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, και εντός της περιοχής προστασίας της Φύσης ( Π2), όπου απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική εργασία, και επομένως δεν μπορεί να εκδοθεί καμία οικοδομική άδεια, κατασκευάστηκαν τους τελευταίους μήνες δυο παράνομα κτίσματα. Από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Ζακύνθου έχουν εδώ και μήνες επιβληθεί τα σχετικά πρόστιμα, χωρίς όμως να έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατεδάφισης.

Μεταξύ των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Γέρακα και Δάφνης, εντός της περιοχής Προστατευόμενου Τοπίου (Φ1), διανοίχτηκε παράνομα, στα τέλη του 2015, δρόμος μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους έξι μέτρων.

« Εξαιτίας της ολιγωρίας των αρμόδιων αρχών, όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης περιβαλλοντικής ζημίας, αλλά οι παράνομες εργασίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, με διαπλάτυνση του παράνομου δρόμου σε συγκεκριμένα σημεία », αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Στην περιοχή προστασίας της Φύσης (Π3), πίσω από την παραλία Καλαμακίου, που αποτελεί σημαντικό βιότοπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, έγινε στα μέσα Μαρτίου 2018, παρέμβαση με μπουλντόζα, με αποτέλεσμα την καταστροφή της προστατευόμενης βλάστησης των αμμοθινών.

«Αν και οι αρχές ενημερώθηκαν εγκαίρως και ήδη από την πρώτη μέρα των παράνομων εργασιών δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου, με αποτέλεσμα η καταστροφή να συνεχιστεί ανενόχλητα για τρεις μέρες », επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην καταγγελία.

Καθ’ όλη τη θερινή περίοδο 2017, στις παραλίες ωοτοκίας Γέρακα, Crystal και Καλαμάκι, τοποθετήθηκε πληθώρα επίπλων θαλάσσης, κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος ίδρυσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου ( στην παραλία του Γέρακα καταγράφηκαν 262 ξαπλώστρες, ενώ το Π.Δ. επιτρέπει έως 120, στις παραλίες Crystal και Καλαμάκι καταγράφηκαν 569 ξαπλώστρες, ενώ το Π.Δ. επιτρέπει έως 300). Και αυτά δεν απομακρύνονταν μετά τη δύση του ηλίου, παρεμποδίζοντας έτσι τις θαλάσσιες χελώνες που προσπαθούσαν να ωοτοκήσουν.

Όπως έγινε γνωστό, οι προαναφερόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις, με σχετική επιστολή τους προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα ζητούν την άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων από την νομοθεσία διαδικασιών.