Προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη, οι επενδυτές είχαν κάνει ουρά έξω από το γραφείο του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα.

Εκπρόσωποι εταιρειών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Καναδά, Ρωσία, Καζακστάν, Ισραήλ, χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, Αμερική κ.λπ.) ενδιαφέρονται να ρίξουν κεφάλαια στη νέα για την Ελλάδα και ιδιαίτερη καλλιέργεια.

Οι υποψήφιοι με «χαρτοφυλάκιο»

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», πέντε επενδυτικές προτάσεις εμφανίζονται μέχρι στιγμής πιο ώριμες. Η πρώτη έλκει κεφάλαια από την Κίνα και εξειδικευμένητεχνογνωσίααπό το Ισραήλ. Πρόκειται για την εταιρεία EuropacificMedical, η οποία εστιάζει σε επενδύσεις στις δύο πλευρές του Ειρηνικού. Η πρότασή της για τη χώρα μας είναι άνω των 20 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον, εφόσον θεωρηθεί ευνοϊκό το νέο θεσμικό πλαίσιο, έχει εκδηλώσει και η ευρωπαϊκών συμφερόντων HapaMedicalHoldingsB.V. για επένδυση επίσης άνω των 20 εκατ. ευρώ στην καλλιέργεια κάνναβης για φαρμακευτικούς λόγους.

Η καναδική AphriaIntern-ational, κορυφαίος πιστοποιημένος παραγωγός κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αναφέρει ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη της επένδυσης στοχεύει στη δημιουργία 450 – 500 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Οι εγκαταστάσεις θα ξεπερνούν τα 92.000 τ.μ. θερμοκηπίων με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 100 τόνων υψηλής ποιότητας φαρμακευτικής κάνναβης. Εκτιμάται ότι το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα για την Ελλάδα θα ανέλθει σε1,1 δισ. ευρώ.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει προσελκύσει και την DanishCannabis, η οποία είναι θυγατρική της κορυφαίας εταιρείας κάνναβης διεθνώς, τηςCanopyGrowth Corporation, που είναιεισηγμένη στα χρηματιστήρια Νέας Υόρκης και Τορόντο. ΗDanishCannabisεπεκτείνει συστηματικά τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη και δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Το άνοιγμα της Νάουσας

Μια μεγάλη επένδυση τολμάει και ο Δήμος Νάουσας. Είναι ο πρώτος που αποφάσισε, με αρχική επένδυση 400 εκατ. ευρώ (η οποία μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ), να προχωρήσει στην οργανωμένη καλλιέργεια κάνναβης, παραχωρώντας μια άγονη έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων.Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος κ.Νίκος Κουτσογιάννης,η πρωτοβουλία έχει προσελκύσει επενδυτικά σχήματα και ο τελικός πλειοδότης αναμένεται να προκύψει μέσα από σχετικό διαγωνισμό που θα διενεργηθεί μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «η εκμίσθωση θα έχει διάρκεια 30 έτη, όσο προβλέπει και η νομοθεσία. Το κίνητρό μας είναι καθαρά αναπτυξιακό. Αυτή τη στιγμή σε όλον τον κόσμο υπάρχει μια σταθερή ροή ανοίγματος των αγορών στα προϊόντα και τα σκευάσματα που προέρχονται από τη φαρμακευτική κάνναβη. Πρόκειται για μια αγορά ταχέως αναπτυσσόμενη που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, η επένδυση απαιτεί έναν σημαντικό αριθμό εργατικού δυναμικού και εξειδικευμένου προσωπικού –αναμένεται να προκύψουν το λιγότερο 150 θέσεις εργασίας. «Θέλαμε σε έναν τόπο ο οποίος μαστίζεται από την ανεργία και την αποβιομηχανοποίηση να στηρίξουμε τους νέους της περιοχής, να βρουν μια θέση εργασίας στον τόπο τους ώστε να ανακόψουμε το κύμα φυγής προς χώρες του εξωτερικού» εξηγεί ο κ. Κουτσογιάννης. Από τις πρώτες εταιρείες που έχουν θέσει υποψηφιότητα και μάλιστα δημόσια για το έργο είναι ηGoldenGreeceCanabis, ένα επενδυτικό σχήμα που συγκεντρώνει υπό την ομπρέλα του εταιρείες από Καναδά, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Πολωνία και Καζακστάν.

Επίσης, κυβερνητικές πηγές μιλούν και για ενδιαφέρον δύο ακόμη εταιρειών, γερμανικών και βρετανικών συμφερόντων, οι οποίες ετοιμάζουν επενδυτικούς φακέλους για επενδύσεις άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Το ελληνικό πλεονέκτημα

Συνολικά, η παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης σήμερα ανέρχεται σε 11,4 δισ. δολάρια και αναμένεται να πενταπλασιαστεί την επόμενη δεκαετία. Μερίδιο αυτής της πίτας διεκδικεί και η Ελλάδα, η οποία έχει πλεονέκτημα λόγω κλίματος, εδάφους, μορφολογίας, γεωγραφικής θέσης, αλλά και ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Στόχος της κυβέρνησης –αν και εξαιρετικά φιλόδοξος –είναι μέσα στην τριετία από την καθιέρωση του νέου νομοθετικού πλαισίου (ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής), οι επενδύσεις να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Εως σήμερα μοναδική χώρα της ΕΕ που εξάγει νόμιμα φαρμακευτική κάνναβη είναι η Ολλανδία. Αναμένεται όμως σύντομα να μπουν στο παιχνίδι η Κύπρος, η Μάλτα και η Πολωνία, ενώ σχετικές συζητήσεις γίνονται στη Γερμανία. Η Δανία θα εισέλθει εντός του 2018 σε τετραετή δοκιμαστική περίοδο. Σε διεθνές επίπεδο, μεγαλύτεροι εξαγωγείς είναι ο Καναδάς και το Ισραήλ.

Οροι και προϋποθέσεις

Οσον αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους. Οσοι προέρχονται από το εξωτερικό υποχρεούνται να δηλώσουν φορολογικό εκπρόσωπο και αντίκλητο στην Ελλάδα, ενώ οι εκτός ΕΕ οφείλουν να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα ή να έχουν έδρα στη χώρα μας. Επίσης θα πρέπει κάθε χρόνο οι επενδυτές να προσκομίζουν επικαιροποιημένα δικαιολογητικά τα οποία να αποδεικνύουν την τήρηση των προϋποθέσεων λειτουργίας της μονάδας. Ανάκληση της άδειας θα γίνεται σε περιπτώσεις παραβίασης των όρων 30 ημέρες μετά την αποτυχία συμμόρφωσής τους. Βέβαια στην περίπτωση που η παράβαση αφορά την ασφαλή φύλαξη της μονάδας η άδεια θα ανακαλείται άμεσα.
Η περίκλειστη έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων –εντός της οποίας θα γίνεται τόσο η καλλιέργεια όσο και η επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης –επιβάλλεται για τη σαφή οριοθέτηση του χώρου και την αποτελεσματικότερη λήψη μέτρων ασφαλείας. Η με όποια μορφή παραγωγή (υδροπονία, θερμοκήπια κ.λπ.) θα γίνεται σε κλειστό χώρο με εξαερισμό για να μην μπορεί να έλθει σε επαφή με το ανοιχτό περιβάλλον αλλά και για να αποκλείεται η διαφυγή οσμών ή γύρης του φυτού.
Το ολοκληρωμένο πλαίσιο της αδειοδότησης αναμένεται να ρυθμιστεί το επόμενο διάστημα με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ενδείξεις και περιορισμοί στη χρήση

Οπως αναφέρει στο «Βήμα» οπρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείαςκαι διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Αγιος Σάββας» κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος,σε κάθε περίπτωση, η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους έχει ενδείξεις και περιορισμούς. Αποτελεί ένα μέσο για ορισμένους καρκινοπαθείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη παρηγορικής φροντίδας.«Υπάρχουνενδείξεις θετικής δράσης σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση ή σε άλλους που εμφανίζουν ναυτία και έμετο μετά από χημειοθεραπεία, πόνο έντονο ή χρόνιο» δηλώνει οκ. Φιλόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσοότιγια αυτή τη βοήθεια που μπορεί να παρέχει σε ογκολογικούς ασθενείς υπάρχουν ήδη θεραπείες.Αλλωστε,όπως σημειώνειο ίδιος,το ενδιαφέρον για την καλλιέργειά της στη χώρα μας δεν είναι ανθρωπιστικό, αλλά επιχειρηματικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ