Την ανάπτυξη μιας νέας όδευσης για μεταφορά ρωσικού αερίου, μέσω του αγωγού IGI Ποσειδών (Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας –Ιταλίας) και των επεκτάσεων των Συστημάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου της Ελλάδας και της Ιταλίας, συζήτησαν, μεταξύ άλλων, χθες στην Κέρκυρα ο Έλληνας και ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Το θέμα είχε κεντρικό ρόλο στις συνομιλίες τους, με δεδομένο ότι μια πιθανή ακύρωση των σχεδίων κατασκευής του αγωγού Nord Stream ΙΙ (ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, μέσω Γερμανίας) θα ευνοούσε τη νότια όδευση για το ρωσικό αέριο, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας. Ήδη το «παιχνίδι» έχει σκληρύνει υπό την απειλή των αμερικανικών κυρώσεων σε εταιρείες που υποστηρίζουν τη Ρωσία στην κατασκευή αγωγών εξαγωγής ενέργειας.
Στην περίπτωση που ο Nord Stream II υλοποιηθεί, τότε οι Ρώσοι ενδέχεται να εγκαταλείψουν οριστικά την ιδέα του Turkish stream, ο οποίος θα έφτανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Έτσι θα ναυαγούσε και η προέκτασή του, δηλαδή η κατασκευή του IGI Ποσειδών, ο οποίος σχεδιάζεται σε δύο τμήματα: το χερσαίο (Κομοτηνή – Θεσπρωτικές ακτές), μήκους 600 χλμ., το οποίο αναπτύσσεται από τον ΔΕΣΦΑ και το υποθαλάσσιο, με την ονομασία «Αγωγός Ποσειδών» (Θεσπρωτικές ακτές – Οτράντο Ιταλίας) μήκους 200 χλμ.
Για τους Ιταλούς, όπως διαφάνηκε από τις χθεσινές συνομιλίες τόσο των δύο πρωθυπουργών όσο και των υπουργών Ενέργειας και Οικονομικής Ανάπτυξης των δύο χωρών, ο IGI θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός για δύο λόγους. Αφενός δεν θα χρειάζεται να εισάγουν ρωσικό αέριο από την Ουκρανία και αφετέρου θα μπορέσουν να μετατραπούν σε σημαντικό κόμβο για τον εφοδιασμό της Ευρώπης.
Το κείμενο που δημοσίευσε εχθές το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην «ανάπτυξη μιας νέας διαφοροποιημένης όδευσης για μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού IGI Ποσειδών»,σε συνάρτηση με την πιθανή κατασκευή του Nord Stream II, μεταφέροντας πιθανώς σε άλλη περιοχή το σημείο εξόδου του υποθαλάσσιου αγωγού επί ιταλικού εδάφους.
Η στρατηγική σημασία του αγωγού IGI Poseidon έχει αναγνωριστεί και από την ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντάς τον στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCIs). Επίσης, έχει λάβει το σύνολο των υποχρεωτικών αδειών για την κατασκευή και λειτουργία του. Κατά την παρούσα φάση, προβλέπεται η ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών, ώστε εφόσον εξασφαλιστούν οι απαραίτητες – για τη λειτουργία του – ποσότητες φυσικού αερίου, το έργο να είναι έτοιμο για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης.
Εκτός από τον IGI Ποσειδών, σημαντική θέση στην κοινή διακήρυξη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη και του Ιταλού υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Κάρλο Καλέντα είχε και η υλοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού East Med, ο οποίος σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, μέσω Κύπρου, Ελλάδας και Ιταλίας. Στο τέλος του έτους αναμένεται η επόμενη τετραμερής συνάντηση στη Λευκωσία.