Την παρουσίαση των εκτελούμενων έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά έκαναν το πρωί της Δευτέρας η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης.
Στην εκδήλωση μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων, Παναγιώτης Χατζηπέρος και οι Δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης και Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η παρουσίαση, είχε τα χαρακτηριστικά μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας δημόσιας λογοδοσίας και αποτίμησης των έργων.»
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν «142 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη συνολικού ύψους 142 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη 15 έργα έχουν ολοκληρωθεί, 16 βρίσκονται σε εξέλιξη, 20 έχουν δημοπρατηθεί και 18 βρίσκονται υπό δημοπράτηση. Άλλα 72 έργα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.»
Τόσο η Περιφερειάρχης Αττική, όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά αναφέρθηκαν «στη σημασία των παρεμβάσεων στην περιοχή του Πειραιά, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να ανατάξει τα πολλαπλά προβλήματα που αθροίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες τόσο σε επίπεδο παραγωγικής βάσης, όσο και σε επίπεδο περιβαλλοντικής υποβάθμισης, να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία και τα φαινόμενα διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «με στόχο να αρθούν οι αρνητικές συνέπειες ενός μοντέλου ανάπτυξης που εξάντλησε τα όριά του, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄βαθμού και η Περιφέρεια σχεδιάζουν και παρεμβαίνουν μέσα από υπερτοπικής σημασίας αναπλάσεις («Λιπάσματα», Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, ΣΕΦ, Ηετιώνεια – Καστράκι, Γραμμές ΟΣΕ, περιοχή Αγ. Διονυσίου, Μικρολίμανο, Νεκροταφείο Νεάπολης) που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν ως το διαφορετικό παράδειγμα που θα αναβαθμίζει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα συγκροτούν μια νέα ταυτότητα για την πόλη με βιώσιμα οικονομικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν για μεγάλες κατηγορίες έργων που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και στην βελτίωση των αθλητικών υποδομών, των κοινωνικών υποδομών εκπαίδευσης, Νοσοκομεία του πολιτισμού, των αστικών υποδομών (οδοποιία, αντιπλημμυρική προστασία κλπ) και της προστασίας του περιβάλλοντος.»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κατά την παρουσίαση των έργων είπε ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά μετρά συνέπειες από την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τις επιπτώσεις από τις ευρύτερες μνημονιακές πολιτικές: υψηλή ανεργία, θύλακες φτώχειας, έλλειψη κοινωνικών δομών και περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Σημείωσε την προτεραιότητα που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρεμβάσεων κλίμακας, αξιοποιώντας καινοτόμα αναπτυξιακά εργαλεία στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας επιλέγοντας παρεμβάσεις με υπερτοπικά χαρακτηριστικά ικανά να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, οικοδομώντας μια νέα ταυτότητα για την πόλη, που να δημιουργούν συνθήκες αναπτυξιακής προοπτικής με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων.
Από την πλευρά της η κυρία Δούρου σημείωσε ότι δίπλα στον Πειραιά «της οικονομικής ανάπτυξης και της γεωστρατηγικής σημασίας» υφίσταται και ο Πειραιάς της «ιστορικής μνήμης και των βαθιών δημοκρατικών παραδόσεων». Και πρόσθεσε «πάνω από όλα ο Πειραιάς είναι οι άνθρωποί του. Αυτοί που αποτελούσαν και συνεχίζουν να αποτελούν το πολυτιμότερο κεφάλαιό του. Που κάνουν τη διαφορά. Είναι ακριβώς εκείνοι που υλοποιούν σήμερα τα έργα, για τους πολίτες, την πόλη, την τοπική οικονομία, την εθνική υπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Ακόμη επισήμανε ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, είναι «κομβικής σημασίας, όχι μόνο για την Αττική αλλά για την Ελλάδα».
Όπως υπογράμμισε, ο Πειραιάς «αποτελεί την πύλη εισόδου στα Βαλκάνια, την Ευρώπη για αυτό και πρέπει να διατηρήσει και να διευρύνει τον κυρίαρχο ρόλο του ως λιμάνι υποδοχής, στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».
Ειδικότερα η κυρία Δούρου σημείωσε ότι «για την ευρύτερη ανάπτυξη όλων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, προωθούμε, στηρίζουμε σειρά έργων – υποδομής, αναπτυξιακών, με κοινωνική στόχευση – προκειμένου να διασφαλίσουμε μια συνολική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Γιατί η ανάπτυξη είναι ένα συλλογικό στοίχημα, που κερδίζεται μέσα από τις αποτελεσματικές συνέργειες Δήμων και Περιφέρειας, στο πλαίσιο των σχέσεων ισότητας και αλληλεγγύης. Προσωπικά, επειδή το θεωρώ έργο πνοής, που ξεχωρίζει, γιατί προσδίδει όχι μόνο στον Πειραιά ή στην Αττική αλλά ευρύτερα στον τόπο, μια ξεχωριστή δυναμική, θέλω να αναφερθώ στο Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, προϋπολογισμού 1.8 εκατομμυρίου. Το Κέντρο αυτό που βρίσκεται στα σκαριά από την Περιφέρεια και τον Δήμο Πειραιά, αποκρυσταλλώνει βασικά χαρακτηριστικά ενός κρίσιμου διακυβεύματος που αφορά στα στοιχήματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης του 21ου αιώνα.Στόχος του είναι η στήριξη νέων επιχειρηματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την εκκόλαψη νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της γαλάζιας οικονομίας. Στον τομέα δηλαδή που είναι ταυτισμένος με τον Πειραιά. Έναν τομέα που συνιστά κοινό στοίχημα – στοίχημα υψηλής προστιθέμενης οικονομικής και αναπτυξιακής αξίας.»