Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, επεσήμανε μιλώντας την Τρίτη, πρώτη ημέρα της Εβδομάδας Καινοτομίας που συνδιοργανώνουν η Βρετανική Πρεσβεία και το British Council, πόσο σημαντική είναι η καινοτομία τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία.
Η χώρα μας, είπε, διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στους τομείς της επιστήμης και της έρευνας και ότι παρά τις συνθήκες λιτότητας, οι δαπάνες για την έρευνα αυξήθηκαν κατά 30% το 2016.
Αναφέρθηκε δε ιδιαίτερα στη σημασία της ίδρυσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), στόχος του οποίου είναι αφενός να υποστηρίξει το ακαδημαϊκό και ερευνητικό τοπίο της χώρας και αφετέρου να αποτελέσει τον μοχλό αντιστροφής του φαινομένου της μεγάλης φυγής στο εξωτερικό.
- Ξέρατε ότι… Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) ιδρύθηκε με την ψήφιση του ν.4429/21-10- 2016 «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ /199), ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοπός του ιδρύματος είναι, σε πρώτη φάση, η χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων και η χορήγηση υποτροφιών στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για την υποστήριξη της Έρευνας και Καινοτομίας που διεξάγονται στη χώρα. Δικαιούχοι των χρηματοδοτήσεων θα είναι οι δημόσιοι ακαδημαϊκοί, ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς της χώρας. Το ΕΛΙΔΕΚ βασίζεται για το διάστημα 2016-2020, σε κεφάλαια συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 180 εκατ. ευρώ προέρχονται από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, και τα 60 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε ότι σκοπός του ΕΛΙΔΕΚ είναι η στήριξη της ελεύθερης έρευνας, η οποία προκύπτει από την επιστημονική περιέργεια και αποτελεί βασική αρχή για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.
Ο κύριος Φωτάκης τόνισε ότι η δεκτικότητα και η συνεργασία μεταξύ κρατών αποτελούν βασικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Οικονομίας της Γνώσης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η συνεργασία στους τομείς της Έρευνας και της Καινοτομίας ανοίγει καινούριες διόδους για την αξιοποίηση των υφιστάμενων ισχυρών ακαδημαϊκών και ερευνητικών συνδέσμων, ενώ παράλληλα αποτελεί γόνιμο έδαφος ανάπτυξης για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργατικών πρωτοβουλιών σε ερευνητικά εργαστήρια, ινστιτούτα και τεχνολογικά πάρκα.
Ο κύριος Φωτάκης ολοκλήρωσε λέγοντας ότι στόχος του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι η ανάπτυξη της Οικονομίας της Γνώσης μέσω της συνειδητοποίησης της αξίας του ανθρώπινου δυναμικού και ταλέντου της χώρας μας, χωρίς εμπόδια και παρεμβάσεις, καθώς και η προώθηση κοινών δράσεων σε ποιοτικά επιστημονικά και επιχειρηματικά περιβάλλοντα.
Η Εβδομάδα Καινοτομίας πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αθήνα. Η πρωτοβουλία, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και θα ολοκληρωθεί στις 16 Ιουνίου, ενώ 9 συνεργαζόμενοι φορείς και τουλάχιστον 30 ομιλητές πρόκειται να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό καινοτόμα εγχειρήματα που έχει να επιδείξει η βρετανική καινοτομία. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν παραδείγματα Ελληνο-βρετανικής συνεργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.
Η Εβδομάδα ξεκίνησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με επιτυχημένους Έλληνες επιστήμονες και επιχειρηματίες, οι οποίοι αποφοίτησαν από πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας και εξήγησαν τους τρόπους με τους οποίους κατάφεραν να διακριθούν με το έργο τους στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Καινοτομίας πρόκειται να πραγματοποιηθούν δύο ακόμα εκδηλώσεις την Πέμπτη και Παρασκευή, 15 και 16 Ιουνίου αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον ανοιχτό χώρο του Social Dynamo, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μποδοσάκη, με θέμα «Καινοτομία και Κοινωνική Οικονομία: Εκδήλωση με θέμα του καινοτόμους τρόπους εξεύρεσης πόρων για φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην αίθουσα εκδηλώσεων Innovathens για την παρουσίαση καινοτόμων ιδεών από Ελλάδα και Βρετανία.