«Τα τελευταία χρόνια οι ευκαιρίες ανά τον κόσμο για βιομηχανικές υποτροφίες έχουν αυξηθεί σημαντικά και ειδικά για την Ελλάδα η λειτουργία των ερευνητικών κέντρων θεωρείται ότι είναι υψίστης σημασίας, δεδομένου ότι στη χώρα μας οι επιχειρήσεις, τόσο οι μικρομεσαίες (ΜμΕ) όσο και η βιομηχανία, συνήθως δεν διαθέτουν τον απαραίτητο επιστημονικό εξοπλισμό, το οικονομικό ή και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να υλοποιηθεί η έρευνα και να αποφέρει καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες» λέει στο «Βήμα» ο διευθυντής και πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» δρ Ν. Κανελλόπουλος.
«Στο σημείο αυτό η αποδεδειγμένη ερευνητική αριστεία των ελληνικών ιδρυμάτων μπορεί άμεσα να δώσει λύσεις σε συγκεκριμένες βιομηχανικές επιταγές. Το ζητούμενο είναι οι δύο αυτοί πόλοι να συναντηθούν σε μια κοινά χρηματοδοτούμενη πλατφόρμα, ώστε η συνεργασία τους να αποβεί αμοιβαία κερδοφόρα, με τα καινοτόμα αποτελέσματα της σύμπραξης αυτής να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, άμεσα αξιοποιήσιμα από την πλευρά των εταιρειών» συνεχίζει.
«Διαβλέποντας την ανάγκη γεφύρωσης του χάσματος και σύμπραξης μεταξύ των επιστημονικών επιτευγμάτων, των πόλων αριστείας και των τεχνολογικών επιταγών της βιομηχανίας και των ΜμΕ, εισάγουμε για πρώτη φορά στον ελλαδικό χώρο τον θεσμό των βιομηχανικών διδακτορικών και μετα-διδακτορικών υποτροφιών μέσα από τη συνεργασία με το ΙΣΝ. Παράλληλα οι περίπου 100 «ερευνητές-σύνδεσμοι» θα προσπαθήσουν να επιτύχουν χρηματοδότηση από ανταγωνιστικά προγράμματα, από τα οποία εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν επιπλέον 250 θέσεις εργασίας για νέους ερευνητές, γεγονός που, σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, σε συνεργασία με τους διακεκριμένους Ελληνες της διασποράς, θα βοηθήσει στη μείωση του «brain drain»» προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος.
«Θα ήθελα να τονίσω ότι το πρόγραμμα βιομηχανικών υποτροφιών του ΙΣΝ αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του προγράμματος Metropolitan Innovation Hub, ενός «μοχλού ανάπτυξης», ο οποίος σε δεύτερη φάση θα επιδιώξει την «τριγωνική σύζευξη» ερευνητών – «μεγάλων εταιρειών» του προγράμματος ΙΣΝ και των εταιρειών έντασης γνώσης του «Δημόκριτου», με κύριο στόχο την αύξηση του αριθμού των τελευταίων» καταλήγει.
Υλοποίηση του προγράμματος σε τρεις ενότητες:
Δημιουργία «virtual hub» στην περιφέρεια Αττικής με στόχους εθνικής σημασίας: Εικονική αλλά και ουσιαστική ενσωμάτωση των υφιστάμενων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων σε διεθνώς ανταγωνιστικούς «ακαδημαϊκούς πόλους αριστείας».
Δημιουργία διεθνούς «virtual hub» με τα εργαστήρια διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού. Ωσμωση των ελλήνων επιστημόνων και των επιχειρηματιών της διασποράς με εκείνους που εργάζονται στην Ελλάδα μέσα από ένα αποτελεσματικό δίκτυο κινητικότητας και αλληλεπίδρασης (εκπόνηση διδακτορικών δύο χρόνια στο εξωτερικό και δύο χρόνια στον «Δημόκριτο»). Σε αυτό το πλαίσιο, επιστήμονες της διασποράς μπορούν να συμβουλεύουν διδακτορικούς σπουδαστές στην Ελλάδα, καθώς και επιχειρηματίες της διασποράς να καθοδηγούν ελληνικές startups.
Ανάπτυξη του «Μetropolitan Ιnnovation Hub» (ΜΙΗ), με περαιτέρω διασύνδεση με τη βιομηχανία/ΜμΕ μέσω της ανάπτυξης στενών δεσμών.
Το παράδοξο
Ανταγωνιστικοί οι έλληνες επιστήμονες, αλλά όχι στην Ελλάδα
Οπως λένε οι εκπρόσωποι του «Δημοκρίτου», το «ευρωπαϊκό παράδοξο» αναφέρεται στην αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να μετατρέψει την επιστημονική της πρωτοπορία και τα ερευνητικά της αποτελέσματα σε διεθνώς ανταγωνιστικά καινοτόμα προϊόντα. Για την αντιμετώπισή του η ΕΕ επενδύει 80 δισ. ευρώ στο επταετές πρόγραμμα «Horizon 2020», οι στόχοι του οποίου καθορίζονται κυρίως από τους οδικούς χάρτες που καταρτίζουν τα Public Private Partnerships (PPPs) των βιομηχανιών της Ευρώπης βάσει των αναγκών σε καινοτομία. Επιπλέον, στην Ευρώπη και στις προηγμένες χώρες, για τη σύζευξη ερευνητικών κέντρων – βιομηχανίας πραγματοποιούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και εργαστηριακές υποδομές τεχνοπόλεων για τη συστέγαση και τη μεγιστοποίηση της επικοινωνίας και συνεργασίας των ακαδημαϊκών και βιομηχανικών φορέων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ