Τις σοβαρές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα χειρουργεία 46 δημοσίων νοσοκομείων της χώρας καταγράφει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Όπως αναφέρουν:
* Πολλές χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω έλλειψης ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Χειρουργεία λειτουργούν με προσωπικό κάτω των ορίων ασφαλείας.
* Έκτακτα περιστατικά καταλήγουν στον δρόμο ψάχνοντας νοσοκομείο να χειρουργηθούν.
* Υπάρχουν λίστες αναμονής δύο ετών. Έρχεται η σειρά ασθενών να χειρουργηθούν και δεν εμφανίζονται. Όσοι είχαν χρήματα χειρουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι δεν είχαν χρήματα έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
* Συμβαίνει βλάβη στα χειρουργικά και αναισθησιολογικά μηχανήματα την ώρα των χειρουργείων.
* Ο εξοπλισμός των χειρουργείων είναι διαλυμένος. Χειρουργικά τραπέζια, φορεία και καρότσια είναι «σαράβαλα».
* Σβήνει το ρεύμα και δεν λειτουργούν οι γεννήτριες την ώρα των χειρουργείων. Χειρουργικά εργαλεία πλένονται με τα χέρια.
*Οι ελλείψεις των χειρουργικών υλικών είναι τραγικές.
* Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν χειρουργούνται επειδή δεν έχουν εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία καταγγέλλουν ότι η νοσοκομειακή περίθαλψη δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας. Νοσοκομεία εφημερεύουν χωρίς βασικές ειδικότητες ιατρών, χωρίς επαρκή αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκή και κακοσυντηρημένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
«Για επικοινωνιακούς λόγους ανακοινώνουν λίστες χειρουργείων αντί να προσλάβουν νοσηλευτικό προσωπικό, χειρουργούς ιατρούς, να φροντίσουν να προμηθευτούν τα νοσοκομεία χειρουργικά υλικά, να ανανεώσουν και να βελτιώσουν τον εξοπλισμό των χειρουργείων, προκειμένου αφενός να ανοίξουν κλειστές χειρουργικές αίθουσες και αφετέρου να πληρούνται οι όροι ασφαλείας. Μόνο έτσι οι ασθενείς θα χειρουργούνται όταν κρίνουν οι χειρουργοί ιατροί και όχι μετά θάνατον» τονίζουν και συνεχίζουν: «Το Αναισθησιολογικό Τμήμα πρέπει να διαθέτει μία νοσηλεύτρια για κάθε χειρουργική αίθουσα. Αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ στα δημόσια νοσοκομεία ειδικά στα κύρια μεγάλα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Τα Αναισθησιολογικά Τμήματα διαθέτουν μία νοσηλεύτρια για τρεις χειρουργικές αίθουσες. Στην Κίνηση υπάρχει μία νοσηλεύτρια για δύο και τρεις χειρουργικές αίθουσες. Στις εφημερίες μεγάλων νοσοκομείων πολλές φορές υπάρχει μία νοσηλεύτρια εργαλειοδότρια για δύο χειρουργικές αίθουσες».
Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι νοσηλεύτρια χειρουργείου που καλύπτει χειρουργική αίθουσα ΩΡΛ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ καλείται να καλύψει χειρουργική αίθουσα για περιστατικά άλλων κλινικών σε χειρουργεία που βρίσκονται σε άλλο χώρο του νοσοκομείου.
Λίστες αναμονής
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ, οι λίστες αναμονής των χειρουργείων είναι τεράστιες. Ως παράδειγμα αναφέρουν σοβαρές γυναικολογικές επεμβάσεις που έχουν λίστα αναμονής 16 μήνες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και 24 μήνες στο «Παπαγεωργίου». «Πεθαίνουν γυναίκες από αιμορραγία και μετά έρχεται η σειρά τους να χειρουργηθούν» καταγγέλλουν.
Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρουν ενδεικτικά νοσηλευτικά ιδρύματα που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στα χειρουργεία τους.