Ξεκινούν τον Οκτώβριο, για όγδοη χρονιά, εκπαιδευτικά προγράμματα στο διαδραστικό εκπαιδευτικό κέντρο «Ενας Κόσμος Άνω Κάτω» της ActionAid, που δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές όλων των βαθμίδων να συζητήσουν, να παίξουν, να βιώσουν και να προβληματιστούν για ζητήματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν σχολείο χωρίς διακρίσεις και όλοι ότι γεννιούνται ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα.
Η ActionAid Ελλάς δραστηριοποιείται από το 2000 στην ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση νέων και παιδιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση της φτώχειας και της αδικίας στον κόσμο. Το 2008 άνοιξε το ειδικά διαμορφωμένο, πολύχρωμο και πρωτότυπο εκπαιδευτικό κέντρο Ένας Κόσμος Άνω Κάτω στην Αθήνα με καινοτόμα προγράμματα που βασίζονται σε βιωματικά εργαλεία, όπως το θεατρικό παιχνίδι, τα παιχνίδια ρόλων, την έρευνα και τη διάδραση, τα οποία έχουν παρακολουθήσει ως τώρα 30.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα «Ξένος ή Ξένιος» είναι ένα από τα εννέα προγράμματα που πραγματοποιούνται και δίνει ελπίδα τώρα που τα προσφυγόπουλα ξεκινούν τα μαθήματά τους στα σχολεία. «Θέλεις να παίξουμε;» και «Θέλεις να γίνουμε φίλοι;» είναι δύο από τις φράσεις που επαναλαμβάνονται από δεκάδες μαθητές του Δημοτικού, στον «διάδρομο της συνείδησης» που σχηματίζουν τα παιδιά στο τέλος του προγράμματος, όπου εκφράζουν με λέξεις και πράξεις πώς θα ήθελαν να αντιμετωπίσουν τον «ξένο».
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τάξεις δημοτικών σχολείων που μέσα από έρευνα και παιχνίδια ρόλων απαντούν σε ερωτήματα όπως: «Φοβόμαστε ό,τι είναι διαφορετικό και ξένο από μας; Ποιοι είναι οι ξένοι; Οι πρόσφυγες; Οι μετανάστες; Οι άνθρωποι με αναπηρία; Κάποιος με διαφορετική εξωτερική εμφάνιση; Γιατί και πώς θα γίνουμε όλοι μέλη στην παγκόσμια κοινωνία; Πώς δεν θα βλέπουμε το διαφορετικό ως ξένο; Πώς θα γίνουμε εμείς φιλόξενοι;».
Για τη νέα σχολική χρονιά, η εκπαιδευτική ομάδα της ActionAid έχει προσθέσει το καινούριο πρόγραμμα «Προς Φυγή» που απευθύνεται σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Πόσο εύκολο είναι ένα ταξίδι προς την φυγή; Και τι γίνεται όταν φτάσεις εκεί; Πόσοι αλήθεια προσέφυγαν ανά τους αιώνες σε αυτό το ανεξερεύνητο μέρος; Μέσα από μια σειρά διαδραστικών ασκήσεων με εργαλείο τη θεατρική έκφραση, οι έφηβοι προβληματίζονται, παίρνουν θέση και γίνονται συνοδοιπόροι ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να βρουν καταφύγιο αλλού.
Οι κρατήσεις από τα σχολεία έχουν ήδη ξεκινήσει και τα προγράμματα ξεκινούν 3 Οκτωβρίου στο εκπαιδευτικό κέντρο, Φαλήρου 52, Αθήνα.
Μάθετε περισσότερα στον ιστοχώρο που έχει αναπτυχθεί