Αθώοι για το αδίκημα της υβριστικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια θρησκευτικής λατρείας κρίθηκαν οι 26 συλληφθέντες για την εισβολή, το πρωί της Κυριακής, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, στο ναό Γρηγορίου του Παλαμά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκκένωση των καταλήψεων στην πόλη κατά τις προηγούμενες μέρες.
Ωστόσο, 19 εξ αυτών καταδικάστηκαν για την πράξη της απείθειας επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε εγκληματολογική σήμανση. Σε αυτούς το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή.
Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Πρόκειται για 19 γυναίκες και επτά άνδρες, νεαρής ηλικίας, ανάμεσα στους οποίους 17 Έλληνες και εννέα αλλοδαποί (από Γερμανία, Ισπανία, Αυστρία, Ελβετία, Ην. Βασίλειο και Μαρόκο), που εισέβαλαν την Κυριακή στον Ναό για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης τριών υπό κατάληψη κτηρίων.
Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης
Την απουσία «οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αναφορικά με την εισβολή και τις πράξεις βίας στον Ιερό Ναό Αγ. Γρηγορίου Παλαμά της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, στις 31 Ιουλίου 2016.
Ακολουθεί το σχετικό ανακοινωθέν:
«Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όσα κοινοβουλευτικά κόμματα έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή, τη διακοπή της θείας λειτουργίας και τις πράξεις βίας κατά θρησκευτικών λειτουργών και πιστών μέσα στον Ιερό Ναό Αγ. Γρηγορίου Παλαμά, στη Θεσσαλονίκη χθες (31.7.2016). Επισημαίνουμε βεβαίως και την ως τώρα απουσία οποιασδήποτε δήλωσης καταδίκης της επίθεσης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία των πολιτών και τα θρησκεύματα υπουργούς. Η εύγλωττη επίσης σιωπή επιστημονικών και ακτιβιστικών ενώσεων και συμβουλίων, που έχουν ως αντικείμενο τις δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτικές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην χώρα μας, δείχνει ότι μάλλον δεν σοκάρονται από τις βιαιοπραγίες, όταν στρέφονται κατά της ορθόδοξης χριστιανικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε, τουλάχιστον, να τους αναγνωρίσουμε το προσόν της ειλικρίνειας. Τέλος, στους «αντεξουσιαστές», που νόμισαν ότι βεβηλώνοντας την κυριακάτικη προσευχή έδωσαν κτύπημα στην εξουσία, δεν θα απευθύνουμε τις καταδικαστικές δηλώσεις, που συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφού ουδείς πέτυχε να τους εμπνεύσει σεβασμό για οτιδήποτε στη ζωή τους, μόνο την λύπη μας διατυπώνουμε, λέγοντάς τους: Είστε η αποτυχία μας. Η αποτυχία μας ως κοινωνίας, ως σχολείου, ως οικογένειας, ως δημοκρατίας