Σταμάτησαν την απεργία πείνας την Τρίτη οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο γήπεδο Μπέιζμπολ του Ελληνικού και οι οποίοι τη Δευτέρα είχαν αρνηθεί να φάνε το μεσημεριανό συσσίτιο ενώ μερικοί είχαν αρνηθεί και το βραδινό. Το «Βήμα» επισκέφθηκε το Μπέιζμπολ την Τρίτη το μεσημέρι την ώρα που μοιραζόταν το φαγητό: κάθε οικογενειάρχης έκανε ουρά με ένα χαρτόκουτο στο οποίο μετέφερε όλες τις μερίδες της οικογένειάς του (μία για κάθε μέλος). Η αναμονή δεν ήταν μεγάλη. Το φαγητό, όπως μας είπαν οι πρόσφυγες, ήταν καλύτερο απ’ όσο συνήθως. Είχε φασολάκια, σπανακόρυζο και κρέας κοκκινιστό με ρύζι.
Κάθε οικογένεια έπαιρνε και δυο φρατζόλες ψωμί. Νερό εμφιαλωμένο πουθενά. «Αναγκαζόμαστε να πίνουμε από τις βρύσες στις τουαλέτες όπου το νερό έχει πρόβλημα, είναι βρώμικο», μας λένε οι πρόσφυγες.
«Σχεδόν καθημερινά τρώμε σπανακόρυζο ή ρύζι με λαχανικά και μακαρόνια. Κρέας έχει μια φορά την εβδομάδα αλλά μόνο η μία μερίδα που παίρνει μια οικογένεια είναι κρέας. Οι υπόλοιπες είναι ρύζι ή μακαρόνια. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί κάποιος να φάει κρέας μόνο μια φορά τον μήνα, το ίδιο και τα παιδιά. Υπάρχουν μέρες που το φαγητό μυρίζει άσχημα, σαν να είναι χαλασμένο», συνεχίζουν.
Η συντονίστρια του Ελληνικού, Χριστίνα Χριστίδου, υποστηρίζει ότι συχνά τα παράπονα οφείλονται στις διαφορετικές διατροφικές συνήθειες των 976 Αφγανών, κυρίως οικογένειες, που φιλοξενούνται στο Μπέιζμπολ (συνολικά στις τρεις δομές του Ελληνικού φιλοξενούνται 3.577 πρόσφυγες). Διαβεβαιώνει ότι ακούει προσεκτικά τα παράπονά τους και ζητά από την εταιρεία τροφοδοσίας να μην χρησιμοποιεί, για παράδειγμα, λεμόνι ή ξύδι που δεν αρέσουν στους Αφγανούς. Παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τα φρούτα ειδικά στο Μπέιζμπολ (καθεμία από τις τρεις δομές σιτίζεται) και ότι επαφίεται σε δωρεές για να φάνε τα προσφυγόπουλα ένα πορτοκάλι ή μια μπανάνα. «Άλλα είναι τα προβλήματα που τους πιέζουν _ τα κλειστά σύνορα, η μετεγκατάσταση που δεν απευθύνεται σε Αφγανούς _ και το βγάζουν στο φαγητό».
Οι πρόσφυγες στο Μπέιζμπολ ζουν σε μεγάλες σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που έχουν στηθεί στον χώρο του γηπέδου. Κάθε σκηνή φιλοξενεί μια οικογένεια ή δύο με χώρισμα στη μέση. Το δάπεδο όμως είναι χώμα και την περασμένη εβδομάδα, όταν έβρεξε πολύ, οι σκηνές πλημμύρισαν. Οι πρόσφυγες μας δείχνουν φωτογραφίες και βίντεο από σκηνές που έχουν γεμίσει λάσπη.
Μας δείχνουν επίσης ένα βίντεο από το μεσημέρι της Δευτέρας στο οποίο φαίνεται να έχουν τοποθετήσει όλες τις μερίδες του φαγητού με τρόπο ώστε να σχηματίζουν ένα τεράστιο UN (δηλ. ΟΗΕ). Οι συντονιστές του κέντρου πιθανολογούν ότι αυτός ήταν ένας τρόπος για να τραβήξουν την προσοχή στην περίπτωσή τους και όχι τόσο διαμαρτυρία για αυτό καθεαυτό το φαγητό.
«Στις σκηνές έχει πολλή ζέστη», λέει στο «Βήμα» ο 23χρονος Σεπαχέρ Μοχσενί. «Όταν βγαίνουμε έξω, στην παραλία ή στην Αθήνα, κινδυνεύουμε να μας συλλάβει η αστυνομία» _ γιατί η άδεια του ενός μήνα που τους προμήθευσαν οι ελληνικές αρχές μόλις μπήκαν στη χώρα έχει προ πολλού εκπνεύσει για όλους ενώ η πρόσβαση στην Υπηρεσία Ασύλου μέσω skype για να την ανανεώσουν είναι σχεδόν αδύνατη.
«Βρίσκομαι στο Ελληνικό από τα τέλη Φεβρουαρίου», μας λέει ο 31χρονος Σαχίμ που ήταν λογιστής στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ του Αφγανιστάν. «Δεν θέλω να κάνω αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα γιατί υπάρχουν πολλά οικονομικά προβλήματα. Πώς θα ζήσω εδώ; Τι θα κάνω; Θέλω να πάω στη Γερμανία. Πολλοί απ’ όσους βρισκόμαστε εδώ ήμασταν πρόσφυγες στο Ιράν. Οι Έλληνες είναι καλοί άνθρωποι και η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Όμως έχουμε κουραστεί. Θέλουμε να εγκατασταθούμε κάπου μόνιμα και να φτιάξουμε την ζωή μας. Αν δεν είχε πόλεμο στο Αφγανιστάν…».
Το «Βήμα» είχε επισκεφθεί το Ελληνικό και πριν από ένα μήνα. Την Τρίτη το μεσημέρι η κατάσταση ήταν λίγο χειρότερη απ’ όσο τον Απρίλιο: λίγο πιο βρώμικες οι τουαλέτες (μύριζαν αρκετά και έτρεχαν παντού νερά από τα ντους), μερικές κουρελιασμένες σκηνές στον ευρύτερο χώρο του αεροδρομίου λίγες δεκάδες μέτρα από το μπέιζμπολ, πολύ πιο απελπισμένοι οι ίδιοι οι πρόσφυγες. Στον ένα αυτόν μήνα γεννήθηκαν δυο μωρά στο Ελληνικό ενώ δυο ακόμη έγκυες είναι ετοιμόγεννες. Όλα τα υπόλοιπα ήταν στη θέση τους: ο συνωστισμός (ειδικά στο Χόκεϊ και στις Αφίξεις όπου οι μικρές σκηνές είναι στημένες η μία σχεδόν πάνω στην άλλη), η απραξία, η παντελής έλλειψη ιδιωτικότητας, η αφόρητη ζέστη, η προσωρινότητα του όλου χώρου που τείνει να γίνει μόνιμη.
Ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής ΠολιτικήςΗ «είδηση» σχετικά με απεργία πείνας στο Ελληνικό είναι ψευδής. Πρόκειται για μια είδηση η οποία διαχύθηκε από την οργάνωση ΚΕΕΡΦΑ με Δελτίο Τύπου υπό τον τίτλο «Μαζική απεργία πείνας προσφύγων για το άθλιο φαγητό και νερό στο Ελληνικό», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την Τετάρτη. Και συνεχίζει η ανακοίνωση:
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ολόκληρες «ειδησεογραφικές καμπάνιες» βασίζονται κάποιες φορές σε ψευδείς, κατασκευασμένες ειδήσεις, χωρίς διασταύρωση και χωρίς ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.
Χθες, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κάλεσε δημοσιογράφους από ελληνικά και διεθνή μέση στο κέντρο του Ελληνικού, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμασσι το αναληθές του ισχυρισμού της ΚΕΕΡΦΑ περί μαζικής απεργίας πείνας εξαιτίας κακής ποιότητας φαγητού και νερού.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν ισχυρίσθηκε ποτέ ότι οι συνθήκες παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών είναι ιδανικές.
Η «είδηση», όμως, ότι υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα της σίτισης, την οποία έχει αναλάβει ο στρατός, όπως και με την ποιότητα του νερού, το οποίο είναι το πόσιμο νερό που παράγεται από την ΕΥΔΑΠ, είναι αναληθής.