Δύο διμοιρίες ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν παραταχθεί δίπλα στον φράχτη, που έχει υψωθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – πΓΔΜ, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ενδεχόμενη προσέγγιση προσφύγων.
Επιπλέον, περί τα εκατό άτομα βρίσκονται διασκορπισμένα στα χωράφια, δίπλα στην περίφραξη.
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα, όταν πρόσφυγες επιχείρησαν να ξηλώσουν τον φράχτη και οι Αρχές τις πΓΔΜ απάντησαν με δακρυγόνα, κάποιοι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Βερολίνο: Δεν υπάρχει αίτημα για μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη
Δεν υπάρχει αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ευρωπαίους εταίρους της να πάρουν πρόσφυγες από την Ειδομένη, επαναλαμβάνει ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
«Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της ικανό να φροντίσει επαρκώς τους πρόσφυγες. Λαμβάνει για αυτό βοήθεια από την ΕΕ, με προσωπικό και υλικό» σημείωσε ο εκπρόσωπος, απαντώντας σε δηλώσεις του πρωθυπουργού της Θουριγγίας, Μπόντο Ράμελο, περί μετακίνησης προσφύγων κατευθείαν από την Ειδομένη προς το συγκεκριμένο κρατίδιο.
«Κάθε κράτος πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά του σύμφωνα με τα διεθνή νομικά στάνταρντ -αυτή είναι μια απαίτηση που αφορά κάθε κράτος» δήλωσε ο Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα.
«Άκουσα σήμερα το πρωί ότι πολλοί πρόσφυγες φεύγουν από την Ειδομένη. Αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που λένε συνεχώς η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις: Πηγαίνετε εκεί όπου η ελληνική κυβέρνηση -και με ευρωπαϊκή στήριξη- σας προσφέρει καλύτερες και ασφαλέστερες δυνατότητες στέγασης. Ο προσωρινός καταυλισμός της Ειδομένης προφανώς δεν είναι δρόμος που οδηγεί επιτυχώς στην Ευρώπη. Εάν, λοιπόν, επιπλέον άνθρωποι το υιοθετούν αυτό, αυτό είναι καλό», είπε.
Σε ό,τι αφορά την Βαλκανική Διαδρομή, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το κλείσιμό της αποτελούσε στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διευκρίνισε όμως ότι «για εμάς το θέμα ήταν πάντα αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, ένα μέλος της Σένγκεν, συγκεκριμένα η Ελλάδα, και άλλοι να ελαφρύνουν τα βάρη τους».
Κυρίτσης: Οι έλεγχοι αλληλέγγυων στην Ειδομένη θα συνεχιστούν
Ο έλεγχος των ΜΚΟ και των αλληλέγγυων στην Ειδομένη θα συνεχιστεί, τόνισε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Ανέφερε, επίσης, ότι από την περιοχή αναχωρούν καθημερινά περίπου 500 άτομα, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην ενοικίαση βιομηχανικών χώρων στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία προσφύγων.
«Οι βιομηχανικοί χώροι στην Θεσσαλονίκη έχουν το πλεονέκτημα γιατί έχουν ήδη ύδρευση, ηλεκτροδότηση, αποχέτευση χρειάζεται όμως χρόνος για να είναι έτοιμοι οι χώροι αυτοί. Με τον ίδιο ρυθμό που αδειάζει η Ειδομένη θα είναι έτοιμα και αυτά τα κέντρα φιλοξενίας εκεί» είπε.
Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των ελέγχων, την Τετάρτη συνελήφθη μία Γερμανίδα, που σύμφωνα με την Αστυνομία είχε στην κατοχή της σπρέι πιπεριού.
Επίσης, συνεχίζονται τα μπλόκα και οι έλεγχοι της αστυνομίας στη γέφυρα του Αξιού, στην κατεύθυνση προς την Ειδομένη, ενώ από το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιούνται έλεγχοι σε μικροπωλητές που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Κυρίτσης ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία εξακρίβωσης στοιχείων στους αλληλέγγυους και ΜΚΟ που ξεσηκώνουν τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το Facebook και το Twitter και όσα γράφονται εκεί στα Αραβικά.
Σύμφωνα με τον κ. Kυρίτση από την Ειδομένη αναχωρούν για τα κέντρα φιλοξενίας περίπου 500 άτομα την ημέρα, ενώ παραμένει ο στόχος να αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το Πάσχα.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως αυτός ο στόχος φαίνεται πως θα επιτευχθεί, ενώ αναφέρθηκε και στον Σκαραμαγκά, που όπως είπε λειτουργεί ως «κράχτης» για τους πρόσφυγες, «όχι εσκεμμένα από πλευράς της κυβέρνησης», αλλά επειδή οι συνθήκες εκεί είναι καλύτερες.