Τεταμένη είναι η κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη, καθώς λίγη ώρα νωρίτερα πρόσφυγες και αλληλέγγυοι ανέβηκαν σε ένα παλιό βαγόνι και το έσπρωξαν από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται παρατεταγμένες κλούβες της αστυνομίας.

Τα περίπου εκατό άτομα που ήταν πάνω στο βαγόνι, κρατούσαν την ελληνική σημαία και φώναζαν συνθήματα ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα. Σταμάτησαν δε το βαγόνι λίγο πριν εμβολίσει τις κλούβες της αστυνομίας.

Αυτή την ώρα πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου παραμένει και το βαγόνι.

Ελεγχοι σε ΙΧ με προορισμό την Ειδομένη από την αστυνομία

Ελέγχους σε οχήματα με προορισμό την Ειδομένη πραγματοποιούν από το πρωί αστυνομικοί, οι οποίοι σταματούν ΙΧ και ημιφορτηγά στη γέφυρα του Αξιού.

Ένα περιπολικό είναι σταθμευμένο στη γέφυρα και ακινητοποιεί τα οχήματα, προκειμένου να ελεγχθούν και να γίνει διασταύρωση των στοιχείων από τα έγγραφα των οδηγών και των συνοδηγών. Μάλιστα, πηγές της αστυνομίας ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπάρχουν, ήδη, καταγεγραμμένα τα μέλη 13 μεγάλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, αν και στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, ο δυνατός αέρας που φυσάει σήμερα, από το πρωί, έχει «σηκώσει» δεκάδες σκηνές και αυτοσχέδιες κατασκευές και έχει σκίσει πολλές τέντες, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να κάνουν νέες εργασίες «αναστήλωσης» και να προσπαθούν να στερεώσουν καλύτερα τα σπιτικά τους.

Επιδεικνύοντας, δε, τη «σοδειά» της χθεσινής ημέρας, έστησαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές μία «έκθεση» με τα άδεια δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες που μάζεψαν, κυρίως τα παιδιά που το είδαν ως παιχνίδι, από την επιχείρηση των Αρχών της πΓΔΜ, η οποία διήρκησε περισσότερο από οκτώ ώρες. Η αυτοσχέδια «έκθεση» μεταφέρθηκε και πάνω στο βαγόνι που έσυραν πρόσφυγες και διάφοροι αποκαλούμενοι ως αλληλέγγυοι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται κλούβες της αστυνομίας, φράζοντας το σημείο ως την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-πΓΔΜ.

Πάντως, πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ έκαναν λόγο, σήμερα, για εκτεταμένη χρήση χημικών από τις γειτονικές Αρχές, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά. «Εγινε πολύ μεγάλη ρίψη χημικών και μέσα στον οργανωμένο καταυλισμό» ανέφερε ο Αχιλλέας Τζέμος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Κομισιόν: Να σταματήσει η παραπληροφόρηση προσφύγων

Μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και τις ΜΚΟ να σταματήσουν την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη στέλνει η Κομισιόν, διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου της, Μίνα Αντρέεβα.

Κληθείσα να σχολιάσει τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στην καταυλισμό της Ειδομένης, η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στέλνει το ίδιο μήνυμα προς τους πρόσφυγες να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής και να μην επιχειρούν «επικίνδυνες και παράτυπες διαδρομές».

Πρόσθεσε δε πως η Επιτροπή καλεί όλες τις εμπλεκόμενες «αρχές» και τις «Μη Κυβερνητικές Oργανώσεις» να παράσχουν τις «σωστές πληροφορίες» στους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί για να αποφευχθούν «παρόμοια περιστατικά».

Το Βερολίνο παρακολουθεί «με ανησυχία» τα πρόσφατα γεγονότα στην Ειδομένη

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τόσο τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης όσο και τα γεγονότα που συνέβησαν τις τελευταίες 24-48 ώρες στα σύνορα Ελλάδας-πΓΔΜ», δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και επανέλαβε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μετακινηθούν από την Ειδομένη στα κατάλληλα καταλύματα που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες μια χώρα με συμπεριφορές όπως αυτή της πΓΔΜ δεν έχει θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της ΕΕ είτε όχι».

«Στόχος μας στην ΕΕ είναι να επιστρέψουμε όσον αφορά το προσφυγικό σε συντεταγμένες διαδικασίες. Και η διαδικασία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην ΕΕ υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα, δηλαδή σε αυτή την περίπτωση στην Ελλάδα. Και για αυτά τα αιτήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις γρήγορα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στα δικαιώματα των προσφύγων», προσέθεσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα επιλογής της χώρας υποδοχής τους.

«Παρακαλούμε για άλλη μια φορά τους πρόσφυγες να κάνουν χρήση των εναλλακτικών που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση και οι οποίες είναι σίγουρα καλύτερες για αυτούς και τα παιδιά τους από αυτό που βρίσκουν αυτή την στιγμή στην Ειδομένη», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ. «Το σημαντικό είναι να λέμε συνεχώς σε αυτούς τους ανθρώπους στον προσωρινό καταυλισμό αυτό που η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ΕΕ, λένε τις τελευταίες εβδομάδες: πηγαίνετε στα καλύτερα καταλύματα, τα πιο ασφαλή, με πιο υγιεινές συνθήκες, που προτείνουν οι ελληνικές αρχές στους πρόσφυγες», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι δρόμος που υπόσχεται επιτυχία το να προσπαθούν εκεί να περάσουν τα σύνορα – είτε παρασυρμένοι είτε όχι από ακτιβιστές, αυτό σίγουρα δεν μπορούμε να το αποδείξουμε από εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχει η προοπτική κάποιοι πρόσφυγες από την Ειδομένη να μεταφερθούν κατευθείαν σε γερμανικά κρατίδια π.χ. στη Θουριγγία, όπως η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να φροντίσει επαρκώς τους ανθρώπους εντός Ελλάδας. Για αυτόν το λόγο άλλωστε, προσέθεσε, δίνεται στην Ελλάδα σημαντική στήριξη από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της.

Υπατη Αρμοστεία: Η ένταση στην Ειδομένη βλάπτει την εικόνα της Ευρώπης

Ζήτημα «μεγάλης ανησυχίας» χαρακτήρισε με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τα επεισόδια και τη χρήση δακρυγόνων στα σύνορα της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει επανειλημμένα να ξεσπούν εντάσεις σε διάφορα ευρωπαϊκά σύνορα, μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, από τη μία πλευρά, και τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και που έχουν ανάγκη από βοήθεια, από την άλλη», αναφέρει ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Άντριαν Έντουαρντς, σημειώνοντας πως αυτές οι σκηνές βλάπτουν τόσο τους πρόσφυγες όσο και την εικόνα της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος εκπρόσωπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «τους περίπου 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα πριν ισχύσει η ευρωτουρκική συμφωνία». «Στην Ειδομένη περίπου 11.000 εξ αυτών κοιμούνται εδώ και πολλές εβδομάδες σε άθλιες συνθήκες που τροφοδοτούν την απελπισία και την απόγνωση» αναφέρει ο Ά. Έντουαρντς.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δηλώνει «έτοιμη» να υποστηρίξει την «εκούσια μεταφορά» των ανθρώπων στα σημεία όπου λαμβάνουν χώρα οι απαραίτητες διαδικασίες καταγραφής, κάτι που χαρακτηρίζει ως «επείγον».

«Εν τω μεταξύ, στην Ειδομένη, η Ύπατη Αρμοστεία μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές ΜΚΟ και άλλους εταίρους παρέχουν τροφή, ιατρική βοήθεια και υποστήριξη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως επίσης και για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής και φυλετικής βίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει «δράση» στο πλαίσιο της «ευρύτερης λύσης» που έχει συμφωνηθεί εδώ και πολλούς μήνες, δηλαδή στη μετεγκατάσταση όσων έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. «Η βία είναι λάθος, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία ελπίζει πως «η Ευρώπη θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τώρα και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις κυβερνήσεις περαιτέρω στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς τους πρόσφυγες» καταλήγει ο κ. Έντουαρντς.