Οργανωτικό κομφούζιο παρατηρείται στη μεταφορά προσφύγων από το λιμάνι του Πειραιά προς τον νέο χώρο φιλοξενίας στην περιοχή του Σκαραμαγκά.

Σύμφωνα με τονκ. Γιώργο Κυρίτση, εκπρόσωπο Τύπου της συντονιστικής επιτροπής για τους πρόσφυγες το πρωί της Τρίτης στον Σκαραμαγκά βρίσκονταν 1050 πρόσφυγες και μετανάστες και επειδή μόνο οι 800 θέσεις από τις 1500 συνολικά ήταν έτοιμες ορισμένοι παραμένουν προσωρινά σε σκηνές.

Νωρίτερα σύμφωνα με πρωινή επίσημη ενημέρωση οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά έφταναν τους 3.806, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στον Σκαραμαγκά βρίσκονταν ήδη 795 πρόσφυγες. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής είναι έτοιμες μόνο οι 800 από τις 1.500 θέσεις φιλοξενίας του κέντρου φιλοξενίας, αν και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι σύντομα θα έχουν ετοιμαστεί και οι υπόλοιπες.

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται από στελέχη του Λιμενικού Σώματος σήμερα, Δευτέρα, να πειστούν οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας από το λιμάνι του Πειραιά και ειδικότερα την πύλη Ε2, που είναι απέναντι από εκεί που «δένουν» κρουαζιερόπλοιοα, φαίνεται ότι κυριαρχεί το μήνυμα «να μείνουν όσο το δυνατό λιγότεροι».

Και αυτό διότι, ενώ απομακρύνονται οργανωμένα εκατοντάδες από το λιμάνι, την ίδια στιγμή εμφανίζονται στην πύλη του νέου κέντρου φιλοξενίας πρόσφυγες οι οποίοι μετακινούνται με ταξί και ισχυρίζονται –δεν γνωρίζει κανείς αν ευσταθούν ή όχι οι ισχυρισμοί– ότι έχουν αποκοπεί από τις οικογένειές τους και ζητούν να μπουν μέσα. Το αίτημά τους ικανοποιείται –σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουλάχιστον οι πρώτοι που κατέφθασαν μπήκαν–, δεν φαίνεται να τηρείται κάποιο αρχείο στη βιασύνη να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από το λιμάνι και δεν είναι γνωστό ακριβώς ο αριθμός όσων έχουν φύγει και όσων έχουν μπει.

Τίθεται επίσης ζήτημα όχι μόνο για το πόσοι αλλά και τι εθνικότητας είναι τη «διάταξη» όσων θα βρεθούν στο κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Υπήρχε η πληροφόρηση ότι θα μεταφερθούν κατά προτεραιότητα Σύροι Γεζίντι, έπειτα Σύροι και ακολούθως Αφγανοί. Ήδη το μεσημέρι εμφανίστηκαν με ταξί στο λιμάνι κάποιοι (ελάχιστοι) Γεζίντι από τους περίπου 30 στη δομή του Ελληνικού. Στόχος τους, όπως έλεγαν, ήταν «να βρεθούν κοντά στους ομοεθνείς τους στο λιμάνι». Το θέμα είναι αν και στον Σκαραμαγκά θα βρεθούν κοντά σε συμπατριώτες τους και σε Αφγανούς, όπως υπήρχε η πληροφορία ότι θα γίνει.

Κάτι τέτοιο απλώς μεταφέρει το πρόβλημα του Πειραιά στον Σκαραμαγκά: ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ανάμεσα σε διαφορετικές εθνότητες, με διαφορετικά ήθη κι έθιμα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν επεισόδια, αν οι οικίσκοι όπου θα διαμείνουν θα είναι κοντά και δεν θα υπάρχει κάποια πρόβλεψη.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί και αύριο, Τρίτη. Σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της Ε2 στον οποίο βρίσκονται 1.350 μετανάστες και πρόσφυγες, στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πέτρινη αποθήκη όπου διαβιούν 1.000 άτομα και, τέλος, ο επιβατικός σταθμός της Ε1 όπου διαμένουν 2.150.

Το πρώτο λεωφορείο (αστικό) για τη μεταφορά προσφύγων στον Σκαραμαγκά έφτασε στον Πειραιά περίπου στις 12.45. Περί τα 60 άτομα επιβιβάστηκαν μαζί με τις σκηνές και τα παιδιά τους. Λίγο μετά τις 13.30 αναχώρησε και δεύτερο λεωφορείο –σημειώθηκαν μικροεπεισόδια καθώς υπήρχαν διαφωνίες για την προτεραιότητα στην επιβίβαση– και ακολούθησαν σταδιακά και άλλα δρομολόγια ως τις 20:45. Μέχρι τις 14.00 είχαν φύγει από τον Πειραιά δύο λεωφορεία με 70 Γεζίντι και 110 Σύρους.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στους Γεζίντι (χριστιανοί Σύροι), κατόπιν στους Σύρους και μετά στους Αφγανούς. Σε πρώτη φάση στόχος είναι να μεταφερθούν περίπου 800 άτομα.

Φυλλάδια

Από το Σάββατο ξεκίνησε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην Πέτρινη Αποθήκη, χωρίς ωστόσο να έχει σημαντικά αποτελέσματα.

Μιλώντας στο Mega, o πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου κ. Νικήτας Κανάκης τόνισε ότι το φυλλάδιο είναι καλό, αλλά μένει να αποδειχθεί αν είναι αποτελεσματικό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφυγες δεν πείθονται να εγκαταλείψουν τον Πειραιά, κυρίως επειδή τα κέντρα φιλοξενίας δεν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι είναι οι χώροι στο λιμάνι.

Να σημειωθεί ότι σε κολόνα έξω από τον χώρο της πύλης Ε2 του λιμανιού, κάτω από την επιγραφή «Independent Information», έχουν αναρτηθεί μικρές αφίσες στα αραβικά, στα φαρσί και στα αγγλικά που προτρέπουν τους πρόσφυγες να επισκεφθούν την ιστοσελίδα newsthatmoves.org προκειμένου να πληροφορηθούν για τις διαδικασίες αίτησης ασύλου κ.λπ.

Στην ιστοσελίδα περιέχονται πληροφορίες στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα αραβικά και στα φαρσί σχετικά με μια σειρά θεμάτων που αφορούν στους πρόσφυγες όπως οι συνθήκες διαβίωσης στις διάφορες δομές φιλοξενίας, ειδήσεις που αφορούν στο προσφυγικό, από ποιες οργανώσεις μπορούν να ζητήσουν βοήθεια κλπ

Οι πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση, ανέρχονται σε 4.500 άτομα.

Το πρωί της Δευτέρας κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» μεταφέροντας 10 πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, μιλώντας χθες, Κυριακή, στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά για το θέμα των προσφύγων που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι, δήλωσε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

«Μας κατήγγειλαν» υπογράμμισε «ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ’ όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε» σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1.000 άτομα για 24 ώρες έφθασε να βρίσκονται περισσότεροι από 4.500 άτομα παραπάνω από έναν μήνα στο λιμάνι.

Η εκτίμηση του κ. Μώραλη είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι.

Αύριο, Τρίτη, στις 12.00 το μεσημέρι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.