Περιορισμένη «ελληνική» εμπλοκή εντοπίζεται στον πυρήνα τζιχαντιστών που αιματοκύλησε τις Βρυξέλλες. Ένας Σύρος με το όνομα Αμίν Τσουκρί ή Μονίρ Αχμέντ Αλάι που είχε συλληφθεί προ πέντε ημερών σε ένα από τα κρησφύγετα των ενόπλων που επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, είχε και αυτός περάσει στις 21 Σεπτεμβρίου 2015 από τη Λέρο και είχε εντοπισθεί πάλι στις 3 Οκτωβρίου στη γερμανική πόλη Ουλμ.
Σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους, «ο συγκεκριμένος είχε γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα και δεν υπήρχε οποιοδήποτε σήμα για τη σύλληψή του. Γι’ αυτό και είχε αφεθεί ελεύθερος από τις ελληνικές αλλά και τις γερμανικές αρχές».
Ο «Τσουκρί» συνελήφθη ελαφρά τραυματισμένος στη διάρκεια εισβολής της βελγικής αστυνομίας σε κατοικία της οδού Κατρ Βαν στο Μόλενμπεκ όπου διέμενε και ο καταζητούμενος για το μακελειό στο Παρίσι Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Στην ίδια ομάδα ενόπλων ήταν και οι τέσσερις εμπλεκόμενοι στην επίθεση στις Βρυξέλλες.
Την ίδια μέρα, στις 3 Οκτωβρίου δηλαδή, που είχε εντοπισθεί ο «Τσουκρί» στη Γερμανία, έφθαναν στη Λέρο δύο άτομα που συμμετείχαν στην επίθεση στο Στάδιο Παρκ ντε Φρανς τον Νοέμβριο του 2015.
Η ομάδα των Βρυξελλών
Με βάση αυτά τα δεδομένα φαίνεται, σύμφωνα με στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη, να δημιουργείται μία πλήρης εικόνα για την ομάδα ενόπλων που χτύπησε τη βελγική πρωτεύουσα. Εικάζεται ότι προέρχεται από μια ομάδα περίπου 15-20 ενόπλων, από τους οποίους τέσσερις-πέντε έφθασαν το περασμένο φθινόπωρο από τη Μέση Ανατολή μέσω της «βαλκανικής οδού» και οι οποίοι είχαν εκπαιδευθεί και καθοδηγηθεί από τον 27χρονο Βέλγο Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ. Ο τελευταίος είχε σημαντικό ρόλο στην ιεραρχία του ISIS αλλά ταυτόχρονα είχε και ηγετικό ρόλο στην κοινότητα των φανατικών ισλαμιστών σε προάστια των Βρυξελλών.
Μετά τις πολλαπλές επιθέσεις στο Παρίσι και τον θάνατο του Αμπαούντ τα εναπομείναντα μέλη της ομάδας αυτής, μαζί με τους «ενεργοποιηθέντες» αδελφούς Ιμπραήμ και ο Χαλίντ ελ Μπακραουί προχώρησαν στην αιματοχυσία στις Βρυξέλλες. Σημειώνεται πάντως ότι όταν είχε συλληφθεί ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ προ πέντε ημερών, οι βελγικές αρχές είχαν μιλήσει για «ένα παζλ δραστών που έχει πολλά κομμάτια».
Βασικό ζητούμενο για τους βέλγους αστυνομικούς είναι να εντοπισθεί ο 24χρονος Ναζίμ Λαχράουι, ο οποίος θεωρείται ο κατασκευαστής των βομβών στις επιθέσεις στο Βέλγιο αλλά και στη Γαλλία, με τον φόβο μη δημιουργήσει σύντομα νέο «πυρήνα» ενόπλων που θα προχωρήσει σε νέα σφαγή σε ευρωπαϊκή πόλη.
Πάντως στελέχη της ΕΛΑΣ επεσήμαναν ότι «στην επίθεση στις Βρυξέλλες δεν φαίνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να υπήρχε ανατροφοδότηση από ενόπλους από το «συριακό μέτωπο» και ουσιαστικά υπήρξαν διεργασίες ισλαμιστών κυρίως στο προάστιο Μόλενμπεκ του Βελγίου».
Γάντια και χήρες
Τέλος, όσον αφορά τα «γάντια» που έφεραν οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ειδικοί στα θέματα εκρηκτικών με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» σημείωσαν ότι «πρώτη φορά βλέπουμε κάτι τέτοιο. Είναι ιδιαίτερα πιθανόν, αλλά όχι απολύτως βέβαιο, ότι έτσι ήθελαν να καλύψουν τον πυροκροτητή και το καλώδιο που τους συνέδεε με τη βαλίτσα που μετέφεραν, η οποία ήταν γεμάτη εκρηκτικά.
Σας θυμίζουμε τις επονομαζόμενες «μαύρες χήρες» από την Τσετσενία που είχαν εισβάλει το 2002 στο θέατρο της Μόσχας και κρατούσαν επιδεικτικά στα χέρια τους παρόμοιους πυροκροτητές. Κάτι που οδήγησε τις ρωσικές αρχές να ρίξουν ισχυρό αέριο αναισθητοποίησης το οποίο όμως προκάλεσε και τον θάνατο δεκάδων θεατών.
Τώρα προφανώς οι τζιχαντιστές ήθελαν να κερδίσουν χρόνο και να μην εντοπισθούν αμέσως αλλά να εισέλθουν στην καρδιά του αεροδρομίου ώστε να υπάρχουν περισσότερα θύματα. Όμως το ερώτημα είναι γιατί να μη φορέσουν γάντι και στο άλλο χέρι τους ώστε να μην κινήσουν το ενδιαφέρον των υπευθύνων ασφαλείας του αεροδρομίου. Εξάλλου τον πυροδοτικό μηχανισμό μπορούσαν να τον καλύψουν και με το γυμνό χέρι τους.
Υπάρχει μικρό ενδεχόμενο, ο ρόλος του γαντιού να ήταν άλλος, που μπορεί να συνδέονταν με θέμα στατικού ηλεκτρισμού ή με κάτι άλλο…»