Τέσσερις τουλάχιστον δολοφονίες, εκ των οποίων τρεις είναι καταγεγραμμένες σε βίντεο, φέρεται να έχουν διαπραχθεί στην Τουρκία για την υπόθεση της μεταφοράς των δύο τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1» ιδιοκτησίας Π. Καλαφάτη. Ένα από τα θύματα ήταν μάλιστα μία 19χρονη κοπέλα, κόρη υπόπτου ως «χρηματοδότη» της ηρωίνης. Μάλιστα ο εν λόγω τούρκος επιχειρηματίας ήταν κύριος μάρτυρας στην περιβόητη υπόθεση «Εργκένεκον» για τις σχέσεις της τουρκικής μαφίας με το «βαθύ κράτος» της γείτονος.
«Το Βήμα» αποκαλύπτει ένα άγνωστο, εντυπωσιακό παρασκήνιο και έναν τεράστιο κύκλο αίματος που δίνει νέες διαστάσεις στην περιώνυμη υπόθεση του «Noor 1». Πρόκειται για μια σειρά γεγονότων και εμπλοκής νέων προσώπων τα οποία αγνοούσαν μέχρι πρότινος οι ελληνικές διωκτικές αρχές και τα ανακαλύπτουν ύστερα από μία κρίσιμη μυστική κατάθεση βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης και από τη συνεργασία τους με ξένες υπηρεσίες. Όλα αυτά ενώ η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά είναι στο τελευταίο στάδιό της.
Η μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα με το μικρό δεξαμενόπλοιο «Noor 1» -η φόρτωση των ναρκωτικών έγινε καταμεσής του Περσικού- αποκαλύφθηκε στις αρχές του καλοκαιριού του 2014. Από τη διερεύνηση της υπόθεσης βρέθηκαν 35 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους έλληνες εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών στην Αθήνα και στη Μέση Ανατολή, τούρκοι διακινητές, Ινδοί μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου κ.ά. Μέγα ζητούμενο της υπόθεσης που είχε δημιουργήσει πλήθος σεναρίων ήταν ποιος χρηματοδότησε την αγορά ηρωίνης, η οποία θα κατέληγε στις «πιάτσες» του Βελγίου, και ποια ήταν τα «αφανή πρόσωπα» της υπόθεσης.
Βίντεο στο κινητό
Αρχικό στοιχείο για την ταυτότητα και τον ρόλο αυτών των προσώπων ήταν ένα βίντεο διάρκειας 16 δευτερολέπτων που βρέθηκε στο κινητό ενός κεντρικού κατηγορουμένου για την υπόθεση. Στο βίντεο αυτό αποτυπώνεται η συνάντηση πέντε ατόμων σε γραφείο σε άγνωστο τόπο στην Κωνσταντινούπολη την 1η Μαρτίου 2014, περίπου δύο μήνες πριν από το κρίσιμο ταξίδι του «Noor 1».
Ωστόσο στα τέλη του 2015 μάρτυρας υπό προστασία σε σημαντική «μυστική» κατάθεσή του στις δικαστικές αρχές, και ενώ η δίκη για το «Νoor 1» συνεχιζόταν, ανέφερε ότι η συνάντηση αυτή στην Τουρκία αφορούσε τη μεταφορά της ηρωίνης. Παράλληλα προσδιόρισε (σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος» στις 16 Δεκεμβρίου 2015) τον ρόλο του κεντρικού εικονιζομένου, ενώ αποκαλύφθηκε και η εμπλοκή ενός τουρκικής καταγωγής Βέλγου με το όνομα Ορχάν Ουρμ.
Από την περαιτέρω έρευνα του Λιμενικού Σώματος και των δικαστικών αρχών άρχισε να ξετυλίγεται το νήμα της «άγνωστης ιστορίας του «Noor 1″».
Ο «Ζυγός» της «Εργκένεκον»
Προσδιορίστηκε ότι το άτομο που φαίνεται στο «ραντεβού» για την ηρωίνη ήταν ο 42χρονος ιρανικής καταγωγής Τούρκος Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι. Είχε συλληφθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2007 για διακίνηση 75 κιλών ηρωίνης και αποφυλακίσθηκε στις 18 Αυγούστου 2010 για «άγνωστους λόγους». Τότε είχε διατυπωθεί η εκδοχή ότι ο Ζιντάστι ήταν πληροφοριοδότης της τουρκικής αστυνομίας, ενώ αργότερα γράφτηκε ότι ήταν και πράκτορας της DEA (αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών).
Βέβαιον είναι ότι στις 21 Οκτωβρίου 2010 είχε δώσει μυστική κατάθεση με το κωδικό όνομα «Ζυγός» ενώπιον του γνωστού τούρκου εισαγγελέα Ζεκέρια Οζ ο οποίος ερευνούσε το σκάνδαλο «Εργκένεκον». Πρόκειται για την περιώνυμη έρευνα που είχε ξεκινήσει ύστερα από ένα τροχαίο δυστύχημα στο Σουσουρλούκ το 1996, όταν οι νεκροί επιβαίνοντες στο ίδιο όχημα διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας και αρχιμαφιόζοι. Ακολούθησαν πολυετείς έρευνες που ανέδειξαν την εμπλοκή εκατοντάδων ατόμων – ανάμεσα σε αυτούς στρατιωτικοί, αστυνομικοί, μέλη της τουρκικής μαφίας, «Γκρίζοι Λύκοι»- και «παρακρατικούς» μηχανισμούς με στόχο δολοφονίες αντικαθεστωτικών, Κούρδων και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Μάλιστα η υπόθεση «Εργκένεκον» έφθασε μέχρι τη θητεία του σημερινού τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν.
Ενέδρα στην κόρη
Μετά την κατάθεσή του για την «υπόθεση Εργκένεκον» ο «Ζυγός» αναχώρησε για πόλη του Ιράν, όπου εκεί χάθηκαν τα ίχνη του για τρία χρόνια. Ο Ζιντάστι εμφανίζεται τον Μάρτιο του 2014 να συνομιλεί στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη -πιθανόν στην ίδια συνάντηση να ήταν και ο αδελφός του- για την ηρωίνη. Ωστόσο συγκεντρώνει πάλι το ενδιαφέρον των τουρκικών αρχών όταν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 (περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών στην Ελευσίνα) δολοφονείται εν ψυχρώ από δύο δράστες η 19χρονη κόρη του Αρζού Σεντί και ο 23χρονος οδηγός του (βίντεο από τη δολοφονία στην ιστοσελίδα https://www.haberturk.com/gundem/haber/1084958-zindastinin-kizi-ve-soforu-boyle-vuruldu).
Η ενέδρα στήθηκε στο προάστιο Τσενκμετζέ της Κωνσταντινούπολης και τα δύο θύματα επέβαιναν σε λευκό τζιπ που γαζώθηκε από τους δολοφόνους. Λίγες ώρες αργότερα ο Ζιντάστι ανέφερε ότι η δολοφονία της κόρης του και του οδηγού του δεν συνδέεται με την κατάθεσή του για την υπόθεση «Εργκένεκον» αλλά για μια σημαντική υπόθεση ναρκωτικών, περιγράφοντας την περίπτωση του «Νoor 1».
Μάλιστα είχε αναφέρει τότε συντετριμμένος: «Περίμενα να χτυπήσουν εμένα ακι όχι την κόρη μου». Λίγα 24ωρα αργότερα είχε υποστηρίξει ότι «η δολοφονία έγινε γιατί είχα προσφέρει σχετική βοήθεια στις τουρκικές αρχές».
«Συμβόλαιο θανάτου» από την Ολλανδία
Στις αιματηρές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη για το «Noor 1» υπήρξε και συνέχεια. Στις 26 Δεκεμβρίου 2014 δολοφονούνται σε άλλο σημείο του προαστίου Τσενκμετζέ της Κωνσταντινούπολης οι νεαροί Τούρκοι Χατζί Οσμάν Σεζέν και Χιχμέτ Αχτεμάρ σε επίθεση που καταγράφεται από ιδιωτικές κάμερες (https://www.youtube.com/watch?v=Tp2uBIVIHWU).
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, ο Οσμάν Σεζέν ήταν μέλος της τουρκικής συμμορίας «Σαράλ» και ένας από τους δράστες της δολοφονίας της κόρης και του οδηγού του 42χρονου αναφερόμενου στην υπόθεση του «Noor 1» τρεις μήνες νωρίτερα.
Σύμφωνα με αναφορές τούρκων αξιωματούχων, τον Μάιο του 2015, όπως τουλάχιστον καταγράφονται σε δημοσιεύματα έγκυρων τουρκικών εφημερίδων, η δολοφονία της 19χρονης κόρης και του οδηγού του Ζιντάστι ανατέθηκε στον Οσμάν Σεζέν με εντολή από την Ολλανδία, με τις υποψίες να στρέφονται στον ήδη συλληφθέντα για την υπόθεση του «Noor 1» τουρκικής καταγωγής Βέλγο Ορχάν Ουρμ αλλά και ενός ακόμη ατόμου με το όνομα Τσετίν Κ.
Ακόμη υπήρξαν αναφορές ότι η δολοφονία του Σεζέν ήταν έργο ενός άλλου μέλους της τουρκικής μαφίας, του Βεντάν Σαχίν, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο 42χρονος Ζιντάστι, ο «Ζυγός» της υπόθεσης «Εργκένεκον», είχε μεταβεί την περίοδο 2013-14 στο Ντουμπάι και είχε συναντηθεί με ναυτιλιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στην υπόθεση του «Noor 1» οι οποίοι τον γνώριζαν με το όνομα «Γκαμάλ».