«Διπλή» εξεταστική διαδικασία με το παλαιό και με το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων ξεκινά στις 16 Μαΐου για την εισαγωγή στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι πανελλαδικές ςξετάσεις ξεκινούν εφέτος για τα Ημερήσια και Εσπερινά Γενικά Λύκεια τόσο με το νέο όσο και με το παλαιό σύστημα εξετάσεων τη Δευτέρα 16 Μαΐου. Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα ξεκινήσουν την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 17 Μαΐου. Το πλήρες πρόγραμμα των εφετινών πανελλδαικών εξετάσεων ωστόσο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Σήμερα, 29 Φεβρουαρίου, ολοκληρώνεται και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων για τις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και η κατάθεση των αιτήσεων και απαιτούμενων δικαιολογητικών των μαθητών και αποφοίτων (υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που εξετάζονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση.

Όπως ανακοίνωσε ακόμη το υπουργείο Παιδείας, όταν η αρμόδια υπηρεσία ολοκληρώσει την αποδελτίωση των δηλώσεων – αιτήσεων και διαπιστώσει τα ποσοστά των δηλώσεων που αφορούν το νέο και το παλαιό σύστημα εξετάσεων, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα ορίζει το ποσοστό των θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι οποίες θα αντιστοιχούν στους υποψηφίους καθενός από τα δυο συστήματα.

Ενισχυτική διδασκαλία

Όπως προκύπτει απο σχετική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας που στάλθηκε προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα Γυμνάσια της χώρας, η Τετάρτη 2 Μαρτίου θα είναι η ημερομηνία έναρξης της διδασκαλίας των μαθημάτων στην ενισχυτική διδασκαλία.

Έτσι, όλες οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων (29 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 14.00) και μέχρι την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 θα πρέπει να προβούν στην επιλογή των διδασκόντων που θα απασχοληθούν στο Πρόγραμμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, κάθε Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι υποχρεωμένη: α) να αναρτήσει άμεσα έως την Τρίτη 1η Μαρτίου 2016, ώρα 12.00, τους πίνακες με τα ονόματα όλων των αιτούντων (να επισημαίνονται τα ονόματα των επιλεγέντων) σε εμφανές σημείο καθώς και στην ιστοσελίδα της, β) να αναρτήσει πίνακα όπου θα αποτυπώνεται η κατανομή ειδικοτήτων – ωρών ανά ΣΚΕΔ.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ενημερωθούν οι μαθητές για την έναρξη του προγράμματος από τις οικείες σχολικές μονάδες τους και να καταρτιστεί ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων.

Τέλος, οι επιλεγέντες, αφού ενημερωθούν για τη σειρά κατάταξής τους από τον αναρτημένο πίνακα οφείλουν να παρουσιαστούν στις οικείες ΔΔΕ την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016, ώρα 09.00, με σκοπό να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση τοποθέτησης σε ΣΚΕΔ (Οργάνωση και Λειτουργία Σχολικών Κέντρων Ενισχυτικής Διδασκαλίας) ή ομάδα ΣΚΕΔ. Στη συνέχεια, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν στις τοποθετήσεις των επιλεγέντων ανά ΣΚΕΔ ή ομάδα ΣΚΕΔ, εκδίδουν τις σχετικές αποφάσεις και υπογράφονται οι συμβάσεις εργασίας.