Ποια διαδρομή ακολουθεί το φως μέσα σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR, από την είσοδό του από τον φακό μέχρι την αποτύπωσή του στη φωτογραφία που τελικά βλέπουμε; Τι είναι το light painting και πώς φωτογραφίζουμε στο σκοτάδι; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουν οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στο Εργαστήριο της Φωτοζωγραφικής του UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου μέσα στον Μάρτιο. Πρόκειται για ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης, για μαθητές 13 -17 ετών και το ευρύ νεανικό κοινό, αφιερωμένο στη σύγχρονη τεχνολογία.
Εξοπλισμένο με υπολογιστές, iPad, 3D printer, στούντιο ήχου/εικόνας, green screen, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες και διάφορα είδη λογισμικού, τα οποία στο προσεχές μέλλον θα αποτελούν την καθημερινότητα των σημερινών παιδιών, το UTech Lab υλοποιεί οργανωμένα εργαστήρια με δωρεάν συμμετοχή. Στο πρόγραμμα του μηνός Μαρτίου, εκτός από τη Φωτοζωγραφική εντάσσονται ακόμα δυο νέα εργαστήρια, «Ηχοϊστορία» και «Ρομποτική III».
Οι μαθητές, που θα πρέπει να κάνουν προεγγραφή, θα μάθουν να χρησιμοποιούν νέα μέσα καταγραφής και ειδικά μικρόφωνα, να δημιουργούν ιστοσελίδες, καθώς και να κατασκευάζουν ένα Synthesizer τσέπης. Ακόμη, θα εισαχθούν στην έννοια της τρισδιάστατης εκτύπωσης και στις βασικές αρχές της ρομποτικής, ενώ θα μάθουν τι είναι ένα «έξυπνο» σπίτι. Το πρόγραμμα των εργαστηρίων του Μαρτίου είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του UTech Lab.
Οι συναντήσεις με τίτλο «120 χρόνια κινηματογράφος», που απευθύνονται σε μαθητές και ενήλικες, είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 120 ετών από τη γέννηση του κινηματογράφου. Παρουσιάζονται η προϊστορία, η γέννηση και η εξέλιξη του κινηματογράφου μέχρι σήμερα και προβάλλονται σπάνια ντοκουμέντα. Πρόκειται για μια σειρά συναντήσεων που ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Τα θέματα που θα παρουσιαστούν μέσα στον Μάρτιο είναι τα εξής: «Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος του ’30», «Νεορεαλισμός» και «Περίοδος 1945-1955».
Στόχος του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Ιδρύματος Ευγενίδου είναι να προσφέρει ερεθίσματα και να εμπνεύσει τους νέους να πειραματιστούν με τις σύγχρονες τεχνολογίες, να καλλιεργήσει την κριτική τους σκέψη, να ενθαρρύνει την ενεργή και ομαδική εργασία, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν δεξιότητες στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και να γίνουν δημιουργικότεροι. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα των εργαστηρίων απαιτεί εγγραφή μέσω της ιστοσελίδας.
Οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να απασχοληθούν ελεύθερα στο UTech Lab έπειτα από επικοινωνία με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου. Η χρήση του εξοπλισμού στο στούντιο ήχου, η χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή και του green screen μπορεί να γίνει με την καθοδήγηση του αρμόδιου προσωπικού του ιδρύματος. Για τη χρήση του εξοπλισμού (υπολογιστές iMac, iPad, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες) θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση. Σε περίπτωση μεγάλης ζήτησης, τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Οι υπολογιστές και τα iPad του εργαστηρίου παρέχουν την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν μαζί τους τη δική τους συσκευή.