Να επιταχύνει την ανάκτηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία έχουν καταχραστεί απατεώνες και να τους τιμωρήσει καλεί την Ελλάδα ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) κ. Τζοβάνι Κέσλερ, ο οποίος ανοίγει τα χαρτιά του στο «Βήμα της Κυριακής» εν όψει της ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 ως τις 28 Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Οπως αναφέρει ο κ. Κέσλερ, ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι του «ΣΔΟΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης» από το 2011, η Ελλάδα έχει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά, ωστόσο λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπισή της, ενώ υπογραμμίζει ότι η OLAF έχει εντοπίσει περιστατικά δωροδοκίας από υπαλλήλους σε υποθέσεις που έχει ερευνήσει στη χώρα μας.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας ανατρέχει σε υποθέσεις απάτης που συνέβησαν στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στα προγράμματα της «Ψηφιακής Σύγκλισης», ενώ υποδεικνύει τα προβλήματα που καταγράφονται στον τομέα των δημοσίων προμηθειών. Επίσης υπογραμμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην καταπολέμηση της διακίνησης παράνομων αγαθών, ενώ προτείνει τη νομική θωράκιση και προστασία όσων αναφέρουν υποθέσεις απάτης στις αρμόδιες αρχές, με την προϋπόθεση όμως να δημιουργηθεί ένα σύστημα προστασίας που θα δουλεύει.
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα είναι διεφθαρμένη χώρα ο κ. Κέσλερ σημειώνει ότι η χώρα μας «έχει σοβαρά προβλήματα με τη διαφθορά, όπως άλλωστε και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη». «Ενώ η κατάσταση είναι αρκετά ανησυχητική, οι ελληνικές αρχές ενεργοποιούνται λαμβάνοντας μέτρα για την αντιμετώπιση της απάτης και της διαφθοράς και έχουν επωφεληθεί από την υποστήριξη της OLAF, με την οποία συνεργάζονται στενά» παρατηρεί.
«Δωράκια» για επιδοτήσεις


«Σπασμένα παράθυρα» (μια θεωρία που συνίσταται στο ότι μικρά προβλήματα άλυτα ενδεχομένως οδηγούν σε ένα πολύ μεγαλύτερο και δυσεπίλυτο πρόβλημα) φαίνεται να υπάρχουν και στην ελληνική διοίκηση. «Εχουμε ανακαλύψει ορισμένες υποθέσεις διαφθοράς σε ελληνικούς θεσμούς που διαχειρίζονται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου κάποια μέλη του προσωπικού τους ζητούσαν και ελάμβαναν δωροδοκίες από εταιρείες που αιτούνταν τη χορήγηση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων» σημειώνει ο κ. Κέσλερ.
Για παράδειγμα, συνεχίζει, «η OLAF πραγματοποίησε μια έρευνα στη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, έναν ενδιάμεσο φορέα για οκτώ προγράμματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπου ξεκίνησαν δύο δικαστικές διαδικασίες για παθητική δωροδοκία, εκβιασμό και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος». Οπως λέει ο κ. Κέσλερ, οι ελληνικές αρχές, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της κατάστασης, εφήρμοσαν ένα σχέδιο δράσης και πρότειναν δημοσιονομικές διορθώσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ. «Ηταν πολύ σαφές ότι αντιλαμβάνονταν τη βαρύτητα της κατάστασης» παρατηρεί.
Παράλληλα ο κ. Κέσλερ αποκαλύπτει ότι μία από τις δύο μεγάλες υποθέσεις απάτης που διερευνά η Υπηρεσία στην Κοινωνία της Πληροφορίας και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. «Η OLAF πραγματοποίησε δύο έρευνες σε επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούνται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Μία από αυτές συσχετίζεται με την απόπειρα απάτης από 27 δυνητικούς δικαιούχους στο πλαίσιο του προγράμματος ICT4GROWTH στην Ελλάδα και παρατυπίες στη διαχείριση του ιδίου προγράμματος από τον ενδιάμεσο φορέα, την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ» σημειώνει. «Η υπόθεση έκλεισε με παραπομπές στη Δικαιοσύνη» συνεχίζει.

«Η δεύτερη έρευνά μας εξετάζει καταγγελίες για παρατυπίες σε σχέση με τρεις δράσεις, τις Digi-content, Digi-retail and Digi-lodge, οι οποίες χρηματοδοτούνται μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση και μέσω τεσσάρων περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη»
σημειώνει ο κ. Κέσλερ. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της OLAF, η Ελλάδα έχει παρόμοιες ελλείψεις στην καταπολέμηση της απάτης και με άλλα κράτη-μέλη. «Αυτό που διαφέρει είναι ο βαθμός του προβλήματος» παρατηρεί.
«Τρύπες» στην εποπτεία


«Οι δημόσιες προμήθειες είναι ο τομέας στον οποίον οι περισσότερες χώρες δυσκολεύονται. Οι εθνικοί κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες είναι μερικές φορές περίπλοκοι και γραμμένοι με ασαφή τρόπο. Οι όροι εντολής είναι συχνά ημιτελείς αφήνοντας έτσι χώρο για ερμηνείες. Εντοπίζουμε περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων ή φουσκώματος των τιμών τις οποίες οι δημόσιες αρχές δεν διακρίνουν λόγω ακατάλληλης εποπτείας ή ενός μη δομημένου τρόπου στην εφαρμογή των επόμενων βημάτων» επισημαίνει ο κ. Κέσλερ.
Μάλιστα αποκαλύπτει ότι στην Ελλάδα, «ενώ οι καταχρώμενοι ευρωπαϊκοί πόροι ανακτώνται από τον εθνικό προϋπολογισμό και επιστρέφονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η χώρα σας είναι αργή στην ανάκτηση των χρημάτων από τους ίδιους τους απατεώνες». Πρακτικά, όπως λέει, «αυτό σημαίνει ότι η χώρα επωμίζεται το δημοσιονομικό βάρος». «Αν δεν τιμωρήσεις τους πραγματικούς απατεώνες, τότε τιμωρείς τη χώρα» παρατηρεί.
Ο γενικός διευθυντής του OLAF σημειώνει ότι η νομική προστασία των πληροφοριοδοτών που αποκαλύπτουν υποθέσεις κακοδιαχείρισης («whistleblowers») μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη διαφάνεια και δικαιοσύνη, μονάχα όμως αν δημιουργήσει μια φήμη ότι δουλεύει σωστά. «Οι άνθρωποι φοβούνται τα αντίποινα όταν δρουν ως πληροφοριοδότες, άρα χρειάζεται να έχουν εμπιστοσύνη στο ότι το σύστημα πραγματικά δουλεύει και στο ότι δεν θα υποστούν συνέπειες» συμπληρώνει.


Πώς θα ξοδευτούν κατάλληλα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ
Δίχτυ προστασίας για €20,4 δισ.

Ο κ. Τζοβάνι Κέσλερ, ο οποίος έχει χειριστεί μεγάλες υποθέσεις εντοπισμού και κατάσχεσης παράνομων αγαθών, τονίζει ότι «τα εγκληματικά δίκτυα τα οποία πολεμάμε είναι πολύ σύνθετα και συχνά δουλεύουν σε διεθνές επίπεδο». «Μία τέτοια περίπτωση ήταν τα 25 εκατ. τσιγάρα που επεστράφησαν στο λιμάνι του Πειραιά αφότου είχαν ταξιδέψει από πολλές χώρες στην Ασία. Η Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι τακτικά στις πρώτες τρεις χώρες στην Ευρώπης αναφορικά με την ποσότητα των τσιγάρων που έχουν κατασχεθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ» σημειώνει.
Από τα 351 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ η Ελλάδα θα λάβει περίπου 20,4 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενισχυθούν από εθνικούς πόρους περίπου 5 δισ. ευρώ. «Αυτά τα χρήματα, που είναι μια απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ, παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και της ανάπτυξης» σημειώνει και επισημαίνει ότι μπορούν να διασφαλίσουν την ευημερία των Ελλήνων. «Η ΕΕ και η Ελλάδα έχουν ένα κοινό συμφέρον: να προστατέψουν αυτά τα χρήματα από τη διαφθορά και να διασφαλίσουν ότι αυτά θα ξοδευτούν με έναν σωστό και κατάλληλο τρόπο» καταλήγει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ