Στον αέρα είναι η οικονομική ενίσχυση σε δήμους οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους, έντονα καιρικά φαινόμενα ή άλλα έκτακτα γεγονότα. Βροχή τα αιτήματά τους προς το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για αποκατάσταση ζημιών αλλά είναι στο …περίμενε.

Το πλήθος των αιτημάτων από ΟΤΑ για θέματα που συνδέονται με «καταστροφές από θεομηνία» έχει φέρει σε δύσκολη θέση την ηγεσία του υπουργείου, η οποία σπεύδει να προλάβει μη…αναστρέψιμες εξελίξεις. Αναζητά τον θεσμικό τρόπο, ώστε να μην χαθούν κονδύλια και να διασφαλιστεί ότι θα βρεθούν χρήματα, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και τον ασφυκτικό κλοιό που θέτει ο προϋπολογισμός.
Μόλις πριν από δυο ημέρες (8.10.2016), ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής υπέγραψε έγγραφο με το οποίο ζητά τροποποίηση στον Κρατικό Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2016 προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες υποχρεώσεις που προκύπτουν για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας. Αποδέκτης του εγγράφου είναι το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4352/2015 (Α΄166) «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016» το ύψος του ορίου πληρωμών του Εθνικού σκέλους Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α.) καθορίζεται στο ποσό των 12.000.000 €.
Ο κ. Κουρουμπλής ζητά από το υπουργείο Οικονομίας την αύξηση του ορίου αυτού κατά 10 εκατομμύρια ευρώ ώστε να κατευθυνθούν κονδύλια επειγόντως στο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α΄ και Β΄ βαθμού της Χώρας».
Δεν είναι τυχαίο ότι το αίτημα αύξησης του ορίου πληρωμών του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Κουρουμπλής το υποβάλλει στην παρούσα χρονική στιγμή και πριν από την έγκριση χρηματοδότησης από το υπουργείο Οικονομικών για το έτος 2016 έργων για πρόληψη και αποκατάσταση καταστροφών από θεομηνίες. Η Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης -Τμήμα Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Κρατικών Ενισχύσεων του υπουργείου Εσωτερικών βομβαρδίζεται από αιτήσεις δήμων και περιφερειών για οικονομική ενίσχυση αποκατάστασης ζημιών.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο που εστάλη από τον κ. Κουρουμπλή προς το υπουργείο Οικονομίας (ΑΠ:3632 / 8.2.2016), η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ζητά την αύξηση του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «λόγω της πληθώρας των αιτημάτων των ΟΤΑ που κατατίθενται στην υπηρεσία μας για χρηματοδότηση αυτών από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες».